12 October 2009 om 02:04 in de rubriek Nieuwsberichten | Vragen aan Direct Wonen

Door middel onderstaande vragen en antwoorden willen wij onze klanten informeren over de ontwikkelingen van Direct Wonen in de gemeente Amsterdam. Wij willen u graag van open en eerlijke informatie voorzien, daar heeft u als klant tenslotte recht op!

Vrijdag 9 oktober jl. hebben wij van een journalist moeten vernemen dat de gemeente Amsterdam onze vergunning voor het bemiddelen in huurwoningen in de gemeente Amsterdam niet zal verlengen. Dit besluit heeft ons erg verrast. De gemeente beweert dat Direct Wonen een verordening van de gemeente Amsterdam overtreedt. Wij zijn het met de inhoudelijke argumenten van de gemeente Amsterdam en dus met het besluit pertinent oneens. Om u te informeren over wat dit betekent, en vooral ook wat dit niet betekent hebben we voor u onderstaand de belangrijkste vragen en antwoorden op een rij gezet.

 1. Is Direct Wonen haar vergunning landelijk kwijt?
  Nee. De vergunning waarover gesproken wordt strekt zich alleen uit tot de gemeente Amsterdam. Dit heeft geen enkele betekenis voor andere vestigingen dan Amsterdam. Wij zijn u graag en als vanouds van dienst met huren en verhuren van een woning.
  Bekijk ook ons filmpje over de werkwijze van Direct Wonen.

 2. Mag Direct Wonen nog bemiddelen?
  Ja. We bemiddelen inmiddels meer dan 19 jaar met veel succes en plezier tussen huurder en verhuurder, dat blijven we gewoon doen!
  Bekijk ook ons filmpje over de werkwijze van Direct Wonen.

 3. Houdt Direct Wonen zich aan de regels?
  Natuurlijk. Volgens Nederlandse wetgeving mogen huurders en verhuurders met elkaar vastleggen in een contract wat zij willen, er heerst zogenaamde contractsvrijheid. Zo staat het de huurder en verhuurder vrij om samen een huurprijs af te spreken. Om misverstanden te voorkomen zijn wij juist daarom zeer transparant in onze informatieverschaffing omtrent rechten en plichten van een huurder of verhuurder.
  Deze informatieverschaffing kunt u ook vinden op Directwonen.nl:
  - Voor huurders: huur wijzer met Direct Wonen (pdf)
  - Voor verhuurders: de verhuurwijzer van Direct Wonen (pdf)

 4. Vraagt Direct Wonen te hoge huurprijzen?
  Nee. Direct Wonen heeft zelf géén woningen in haar bezit. Wij bemiddelen tussen de huurder en verhuurder. De verhuurder bepaalt uiteindelijk zelf de huurprijs al dan niet in overleg met de huurder. Direct Wonen kan dat niet bepalen, want is geen eigenaar van de woning. Wij brengen partijen op een snelle en professionele manier bij elkaar.
  Lees meer over de werkwijze van bemiddeling tussen huurder en verhuurder door Direct Wonen:
  - Voor huurders: huur wijzer met Direct Wonen (pdf)
  - Voor verhuurders: de verhuurwijzer van Direct Wonen (pdf)

 5. Verhuurt Direct Wonen woningen van woningcorporaties?
  Nee. Wij verhuren geen woningen van woningcorporaties.

  Er zijn twee uitzonderingen zijn op deze regel:
  • als het huisbewaarderschap betreft (verhuur voor een bepaalde periode omdat een huurder voor korte tijd in het buitenland gaat wonen). Dit mag alleen als er schriftelijke toestemming is van de woningcorporatie.
  • als het een woning met een huurprijs boven de liberalisatiegrens betreft. Dit zijn woningen met een (kale) huurprijs boven de 647,53 euro per maand (liberalisatiegrens vanaf 1 juli 2009). Deze woningen worden bij Direct Wonen rechtstreeks aangeboden door de woningcorporaties. Er is hierbij dus sprake van een huurovereenkomst tussen een huurder en de woningbouwvereniging als eigenaar.

 6. Doet Direct Wonen aan onderhuur?
  Nee, behalve als wij schriftelijke toestemming hebben van een eigenaar dat dit mag. Is er geen schriftelijke toestemming dan nemen wij een woning niet in bemiddeling.

 7. Welke kosten brengt Direct Wonen in rekening aan de huurder?
  Direct Wonen brengt een huurder alleen een bemiddelingsvergoeding in rekening als er succesvol een bemiddeling tot stand is gebracht en er dus een huurovereenkomst is getekend! Deze bemiddelingsvergoeding is gelijk aan 1 maand huur. Daarnaast kan het zijn dat Direct Wonen contractkosten in rekening brengt. Bovenop deze bedragen moet 19% BTW in rekening worden gebracht.

 8. Is de huur en borg die u betaald voor Direct Wonen?
  Nee. De 1ste maand huur en borg (wettelijk maximaal 3 maanden huur) innen wij voor de eigenaar bij aanvang van de huurperiode en storten wij direct door naar de rekening van de eigenaar. De eigenaar is dus degene die u deze kosten in rekening brengt. Deze kosten maakt u omdat u zijn woning gaat huren. Huur wordt in Nederland altijd vooraf betaald! De huur dient u verder iedere maand te betalen aan de eigenaar of beheerder van de woning. De borg is een eenmalige betaling, welke u terug krijgt indien u aan het einde van uw huurperiode uw woning in goede staat oplevert. Direct Wonen is geen partij in de overeenkomst.

Heeft u een andere vraag aan Direct Wonen? Stel uw vraag en wij beantwoorden deze persoonlijk op kortst mogelijke termijn. Stel hier uw vraag aan Direct Wonen!

Comments [0]    Share/Save/Bookmark


Comments are closed.
Wilt u op de hoogte gehouden worden van het actuele nieuws? Registreer dan op onze nieuwsdienst of gebruik hiervoor onze RSS feed.
© Directwonen.nl, blog.directwonen.nl is een onderdeel van Direct Wonen