17 July 2012 om 11:02 in de rubriek Direct Wonen Verhuur | Marktrapport Nederland | Marktrapporten | Nieuwsberichten

- Persbericht -

Juni beste maand voor woningzoekenden in 2012

Den Haag, 17 juli 2012 - Woningzoekenden waren het afgelopen jaar het best af als zij in juni een woning zochten. In deze maand was het aanbod namelijk het grootst en de huurprijs gemiddeld. Dit blijkt uit onderzoek van Direct Wonen, marktleider op het gebied van particuliere woninghuur.

Juni was de meest gunstige maand om een huurwoning te zoeken in het afgelopen half jaar. De huurprijs zat deze maand op het gemiddelde van de afgelopen zes maanden, namelijk 810 euro per maand. Bovendien werd er een record aantal huurwoningen aangeboden.

Grafiek: trendlijn gemiddelde huurprijs en aantal aangeboden huurwoningen jan. - jun. 2012
Grafiek: trendlijn gemiddelde huurprijs en aantal aangeboden huurwoningen jan. - jun. 2012

Als we naar het aanbod kijken was de minst gunstige tijd om een woning te zoeken in februari. In de afgelopen zes maanden is het aanbod met 11,5 procent gestegen. Daarbij groeide het aanbod het meest van mei tot juni, namelijk met 16,5 procent.

De gemiddelde huurprijs in Nederland is van januari tot juni 2012 gestegen met 1,5 procent tot 810 euro per maand. De laagste huurprijs werd gevraagd in februari (794 euro) en de hoogste in maart (826 euro).

Prijs per vierkante meter laagst in mei
Van januari tot juni 2012 is de gemiddelde vierkante meter prijs van aangeboden huurwoningen gedaald met 1,5 procent. Hoewel juni de meest gunstige maand is voor woningzoekenden, was de prijs per vierkante meter het laagst in mei (9,12 euro). In april werd de hoogste gemiddelde vierkante meter prijs gevraagd, namelijk 9,90 euro.

Laagste huurprijs in Tilburg
Afgelopen maand was de huurprijs het laagst in Tilburg (578 euro). De gemiddelde huurprijs is van mei tot juni als één van de sterkste gedaald in Nijmegen, namelijk van 845 euro in mei tot 683 euro in juni. Daarentegen is de huurprijs in Den Bosch als één van de sterkste gestegen. De gemiddelde huurprijs in deze stad bedroeg in juni 893 euro en is ten opzichte van mei (809 euro) met 10,4 procent gestegen.

Het aantal aangeboden huurwoningen is sterk gestegen in Maastricht (91,7 procent) en Utrecht (88,9 procent). Naast het feit dat juni traditioneel een verhuismaand is, gaan er onder andere in deze steden veel (aankomend) studenten op zoek naar een eigen woonruimte. Binnen de belangrijkste huursteden is het aanbod alleen gedaald in Apeldoorn, Arnhem en Zwolle.

Interesse, maar ook twijfel door politieke malaise
"Traditioneel verhuizen veel mensen in de afgelopen maand. Het is daarom goed dat er meer huurwoningen worden aangeboden", aldus Frederik Sinke. "We zien dat er steeds meer mensen interesse tonen in het huren van een woning. Tegelijkertijd twijfelen mensen vaker en geven ze aan liever te wachten met het kopen van een woning tot na de verkiezingen in september, zodat ze weten waar ze aan toe zijn wat betreft de hypotheekrenteaftrek en overdrachtsbelasting. De politieke malaise in ons land levert dus nog meer stagnatie van de woningmarkt op."

Lees het gehele marktrapport:

Direct Wonen - marktrapport juni 2012.pdf (1,13 MB)

Einde persbericht


Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Voor meer informatie over dit persbericht of interviewmogelijkheden, kunt u contact opnemen met:

Leonie Versteeg
Website: www.directwonen.nl


Over marktonderzoek door Direct Wonen

De cijfers uit deze marktrapportage worden iedere maand gepubliceerd. Daarmee tracht Direct Wonen inzicht te verschaffen in nationale en plaatselijke ontwikkelingen binnen de particuliere woninghuur, met nadruk op de huurprijs en het aanbod van huurwoningen. De genoemde huurprijzen zijn inclusief gas, water en licht.

De cijfers uit dit marktrapport zijn afkomstig uit de database van Direct Wonen, dat in Nederland bijna 265.000 huurders, 50.000 particuliere verhuurders en meer dan 175.000 huurwoningen telt. Hiermee zijn de cijfers statistisch gezien valide en betrouwbaar.

Over Direct Wonen
Direct Wonen is marktleider in de particuliere woninghuur met een marktaandeel van meer dan 21 procent. Wij brengen vraag en aanbod van huurwoningen bij elkaar en trachten de ultieme marktplaats te zijn voor onze klanten.

Direct Wonen is geen huiseigenaar, geen beheerder en geen branchevereniging. We zijn een onafhankelijke verhuurmakelaar, welke primair bemiddelt voor de woningzoeker. We richten ons puur en alleen op het tot stand brengen van een professionele en klantgerichte bemiddeling tussen woningzoekenden en verhuurders van huurwoningen. Dat doen we met veel plezier, vertrouwen én succes. Sinds de oprichting in 1990 hebben wij al meer dan 120.000 woningzoekenden en verhuurders bij elkaar gebracht.

Woning huren
Ruim een half miljoen mensen die op zoek zijn naar een huurwoning, bezoeken maandelijks onze website: www.directwonen.nl. Hierdoor krijgt elke woning de aandacht die het verdient. Iedere dag worden er honderden huurwoningen middels een advertentie aangeboden op onze website. Permanent zijn er per direct ruim 2.500 huurwoningen te huur. Ingeschreven woningzoekenden kunnen deze woningen onbeperkt bezichtigen op tijden dat het hen uitkomt, dus ook ’s avonds en in het weekend. Daarbij is uiteraard één van onze verhuurmakelaars aanwezig, die een antwoord heeft op elke vraag.

Werken bij
Direct Wonen is onderdeel van Qmulus NV. Naast Direct Wonen maken Kamernet.nl en Just Housing onderdeel uit van de woondivisie van Qmulus NV.
Comments [0]    Share/Save/Bookmark


Comments are closed.
Wilt u op de hoogte gehouden worden van het actuele nieuws? Registreer dan op onze nieuwsdienst of gebruik hiervoor onze RSS feed.
© Directwonen.nl, blog.directwonen.nl is een onderdeel van Direct Wonen