4 March 2012 om 03:06 in de rubriek Direct Wonen Verhuur | Marktrapporten | Den Bosch | Nieuwsberichten

- Persbericht -

Minder huurwoningen Den Bosch in februari;
aanbod met 11,1 procent gedaald

Den Haag, 6 maart 2012 - In februari is het aanbod van particuliere huurwoningen in Den Bosch met 11,1 procent gedaald. Dit blijkt uit onderzoek van Direct Wonen, marktleider op het gebied van particuliere woninghuur. De huurprijzen van aangeboden woningen in Den Bosch zijn gestegen met 6,0 procent en de prijs per vierkante meter is afgenomen met 6,3 procent.

Net als in de rest van Nederland is er in Den Bosch schaarste op de huurwoningenmarkt. Het aanbod van huurwoningen is gedaald met 11,1 procent ten opzichte van januari. Daarentegen is het huurwoningaanbod met 50,0 procent gestegen in de categorie 700 tot 900 euro. De gemiddelde afname is kleiner dan de totale daling van 14,2 procent in heel Nederland.

Grafiek: procentuele verandering van aanbod huurwoningen januari - februari per categorie.
Grafiek: procentuele verandering van aanbod huurwoningen januari - februari per categorie.
*In januari en/of februari geen aangeboden huurwoningen binnen de categorie 900-999 euro.

Gemiddelde huurprijs met 6,0 procent gestegen
De gemiddelde huurprijzen van aangeboden huurwoningen zijn in februari gestegen met 46 euro ten opzichte van januari, wat gelijk staat aan 6,0 procent. In februari bedroeg de gemiddelde huurprijs 816 euro per maand. In heel Nederland is de huurprijs gemiddeld gedaald met 0,6 procent tot 794 euro. In Den Bosch liggen de prijzen 22 euro hoger dan dit nationaal gemiddelde.

Prijs per vierkante meter met 6,3 procent gedaald
In januari bedroeg de prijs per vierkante meter voor een aangeboden huurwoning in Den Bosch gemiddeld 12,37 euro. Deze is gedaald, met 6,3 procent, tot 11,59 euro per vierkante meter in februari. In tegenstelling tot het gemiddelde is de vierkante meter prijs in de categorie 700 tot 900 euro sterk gestegen met 38,9 procent. De prijs die per vierkante meter voor een huurwoning werd gevraagd in heel Nederland bedroeg afgelopen maand gemiddeld 9,28 euro. Huurders waren in Den Bosch dus 2,32 euro per vierkante meter duurder uit; een verschil van 25,0 procent.

De gemiddelde oppervlakte van aangeboden huurwoningen in Den Bosch is toegenomen met 13,1 procent tot 70,38 vierkante meter in februari. Dit wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door de stijging van de gemiddelde oppervlakte met 46,8 procent in de categorie 1000 euro en meer. De gemiddelde oppervlakte lag 15,16 vierkante meter onder het nationaal gemiddelde van 85,54 vierkante meter, een verschil van 17,7 procent.

Woningzoekenden de dupe
Direct Wonen heeft 637 woningzoekenden en verhuurders gevraagd of ze merken dat het huurwoningaanbod daalt. Daaruit blijkt dat maar liefst 96,3 procent van de woningzoekenden merkt dat het aanbod is gedaald. Woningzoekenden hebben hier last van doordat ze geen huurwoning kunnen vinden die aan de wooneisen voldoet (42,5 procent), al langer dan twee maanden op zoek zijn naar een huurwoning (40,3 procent) en andere woningzoekenden hen voor zijn bij het huren van een passende woning (13,4 procent). Ook zijn de hoge inkomenseisen een vaak gehoorde klacht.

In hoeverre merken woningzoekenden dat het huurwoningaanbod daalt?

Minder huuropzeggingen
Van de ondervraagde verhuurders merkt 58,8 procent dat het aanbod is gedaald. Daarvan meent 17,7 procent dat er meer vraag is naar zijn of haar huurwoningen. Ruim 41 procent constateert dat er minder huuropzeggingen binnenkomen. Een verhuurder: ‘In de 20 jaar dat ik woningen verhuur, zijn huurders nooit zo lang gebleven als de laatste jaren.’

Lees het gehele marktrapport:

Direct Wonen - Marktrapport februari 2012.docx.pdf (1,25 MB)

Einde persbericht


Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Voor meer informatie over dit persbericht of interviewmogelijkheden, kunt u contact opnemen met:

Leonie Versteeg
Tel.: 070 - 711 53 06
E-mail: nieuws@directwonen.nl
Website: www.directwonen.nl


Over Direct Wonen

Direct Wonen is marktleider in de particuliere woninghuur met een marktaandeel van meer dan 21 procent. Wij brengen vraag en aanbod van huurwoningen bij elkaar en trachten de ultieme marktplaats te zijn voor onze klanten.

Direct Wonen is geen huiseigenaar, geen beheerder en geen branchevereniging. We zijn een onafhankelijke verhuurmakelaar. We richten ons puur en alleen op het tot stand brengen van een professionele en klantgerichte bemiddeling tussen woningzoekenden en verhuurders van woningen. Dat doen we met veel plezier, vertrouwen én succes. Sinds de oprichting in 1990 hebben wij al meer dan 120.000 woningzoekenden en verhuurders bij elkaar gebracht.

Woning huren
Ruim een half miljoen mensen die op zoek zijn naar een huurwoning, bezoeken maandelijks onze website: www.directwonen.nl. Hierdoor krijgt elke woning de aandacht die het verdient.

Iedere dag worden er honderden huurwoningen aangeboden op onze website. Permanent zijn er per direct ruim 2.500 huurwoningen te huur. Ingeschreven woningzoekenden kunnen deze woningen onbeperkt bezichtigen op tijden dat het hen uitkomt, dus ook ’s avonds en in het weekend. Daarbij is uiteraard één van onze verhuurmakelaars aanwezig, die een antwoord heeft op elke vraag.

Grootste database van Nederland
Als marktleider op het gebied van huurwoningen en huurbemiddeling heeft Direct Wonen de grootste database met jaarlijks ruim 295.000 huurwoningzoekenden, bijna 50.000 particuliere verhuurders en meer dan 172.000 woningen. Op basis van deze gegevens doet Direct Wonen op maand- en jaarbasis onderzoek naar de ontwikkelingen binnen de particuliere woninghuurmarkt.

Direct Wonen is onderdeel van Qmulus NV. Naast Direct Wonen maken Kamernet.nl en Just Housing onderdeel uit van de woondivisie van Qmulus NV. Voor meer informatie en advies over het huren of verhuren van een huurwoning, kunt u ons bereiken op 088 – 55 88 100 of www.directwonen.nl.

Comments [0]    Share/Save/Bookmark


Comments are closed.
Wilt u op de hoogte gehouden worden van het actuele nieuws? Registreer dan op onze nieuwsdienst of gebruik hiervoor onze RSS feed.
© Directwonen.nl, blog.directwonen.nl is een onderdeel van Direct Wonen