22 March 2012 om 02:59 in de rubriek Direct Wonen Verhuur | Nieuwsberichten

Energiezuinig wonen? 5 tips!

Energiezuinig wonen? 5 tips!

Geen televisie kijken terwijl u achter de computer zit, een dynamo zaklamp voor het geval de elektriciteit uitvalt en de deuren dicht zodat de warmte niet ‘ontsnapt’. Bijna iedereen bezuinigt weleens op energiekosten. Dit is namelijk niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Hoe kunt u nog energiezuiniger wonen? Direct Wonen biedt u 5 tips.


  1. Maak optimaal gebruik van warmte
  2. Zeventig procent van het energieverbruik in een woning wordt veroorzaakt door verwarming. Hierop kunt u ongeveer 50 euro per jaar besparen als u overdag de thermostaat één graad lager instelt. Ook helpt het als u gordijnen, banken en kasten weghaalt van de radiatoren, zodat warmte niet wordt tegengehouden. Daarnaast kunt u reflecterende radiatorfolie achter de radiatoren bevestigen, zodat de warmte de woning in weerkaatst en niet in de muur verdwijnt.

  3. Vergeet de stand-by stand
  4. Als de computer, televisie, printer of dvd-speler op stand-by staan verbruikt u nog steeds stroom. Dit sluipverbruik kan oplopen tot een tiende van het elektriciteitsverbruik, ofwel 125 euro per jaar. Bovendien verbruiken bijvoorbeeld mobiele opladers nog steeds stroom als u ze in het stopcontact laat hangen.

  5. Bespaar op lampen
  6. Als u gloeilampen in huis heeft, kunt u die vervangen voor spaarlampen of de nog energiezuinigere LED-lampen. Een LED-lamp verbruikt 5 tot 10 keer minder energie dan een gloeilamp en heeft een langere levensduur dan zowel een gloeilamp als een spaarlamp. Voor plekken in uw woning waar veel licht nodig is, kunt u het best een spaarlamp gebruiken. Een LED-lamp is namelijk vergelijkbaar met 25W van een gloeilamp. Spaarlampen zijn duurder dan gloeilampen, maar als deze lampen meer dan drie uur per dag branden is dit binnen een jaar terugverdiend.

  7. Verduister ongebruikte ruimtes
  8. Ten eerste is het belangrijk dat u altijd het licht uit doet als u een ruimte verlaat, zelfs als u daar vijf minuten later weer terugkomt. Hiermee bezuinigt u namelijk op energie. Ook kunt u voor ruimtes als een voorraadkast een sensor ophangen, zodat het licht alleen aangaat als er beweging is of de deur opengaat.

  9. Energiezuinig huishouden
  10. U kunt energie besparen tijdens het koken door niet méér eten klaar te maken dan wordt opgegeten, een deksel (driemaal minder energie) en een passend formaat pan te gebruiken en een snelkookpan te kopen (bespaart 40 tot 70 procent energie). In de wasmachine wordt de meeste energie verbruikt voor het opwarmen van het water. Wassen op 60 graden kost daardoor twee keer zo veel energie als wassen op 40 graden. Door te wassen op 30 graden kunt u 33 procent besparen op de energierekening.

Comments [0]    Share/Save/Bookmark


Comments are closed.
Wilt u op de hoogte gehouden worden van het actuele nieuws? Registreer dan op onze nieuwsdienst of gebruik hiervoor onze RSS feed.
© Directwonen.nl, blog.directwonen.nl is een onderdeel van Direct Wonen