26 July 2012 om 09:05 in de rubriek Direct Wonen Verhuur | Nieuwsberichten | Opinie

- Persbericht -

Onderhoud en locatie woning belangrijkst voor woningzoekende

Den Haag, 26 juli 2012 - Woningzoekenden letten bij een bezichtiging vooral op de locatie, en op de afwerking en onderhoudstaat van een huurwoning, zo blijkt uit onderzoek van Direct Wonen, marktleider op het gebied van particuliere woninghuur. Deze zaken zijn zelfs belangrijker dan de oppervlakte in verhouding tot de huurprijs.

Huurwoningzoekenden letten bij een bezichtiging het meest op de locatie (13,1 procent). Op de tweede plaats staan de afwerking en het onderhoud van de huurwoning (13,0 procent). Daarbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar isolatie, ventilatie, schilderwerk en vochtplekken. Verhuurders doen er dus goed aan hun woning in een goede staat de behouden. Op nummer drie van de zaken waar een woningzoekende het meest op let staat de oppervlakte in verhouding tot de huurprijs.

Bij een bezichtiging wordt ook veel gelet op hygiëne, openbaar vervoer en voorzieningen, de aanwezigheid van een tuin of balkon, de werking van gas, water, elektra en verwarming en de veiligheid van de woning. Mensen letten het minst op de inval van licht in een woning.

Toegankelijke woning in rustige omgeving
Verder blijkt uit het onderzoek dat woningzoekenden bij een bezichtiging ook letten op verkeerslawaai; ze wonen liever niet aan een drukke weg of langs een spoorrail. Daarnaast is voor veel ouderen de toegankelijkheid van de woning belangrijk. Ze kijken of het geschikt is voor een rolstoel of rollator, op welke verdieping de woning is en of de eventuele lift goed werkt.

Onderhoud en locatie woning belangrijkst voor woningzoekende
Aantal ondervraagde verhuurders: 718

Einde persbericht

Comments [0]    Share/Save/Bookmark


17 July 2012 om 02:43 in de rubriek Direct Wonen Verhuur | Marktrapporten | Den Haag | Nieuwsberichten

- Persbericht -

Huren in Den Haag duurder;
huurprijzen in juni met bijna 60 euro gestegen

Den Haag, 17 juli 2012 - In juni 2012 zijn de huurprijzen van aangeboden particuliere woningen in Den Haag met 59 euro gestegen in vergelijking met mei 2012. Dit blijkt uit onderzoek van Direct Wonen, marktleider op het gebied van particuliere woninghuur. Het aantal aangeboden huurwoningen is toegenomen met 3,4 procent en de prijs per vierkante meter is gestegen met 20,7 procent.

In juni 2012 bedroeg de gemiddelde huurprijs in Den Haag 856 euro per maand. Van mei tot juni is deze toegenomen met 59 euro, ofwel 7,3 procent. Dit is één van de sterkste stijgingen van huurprijzen in de belangrijkste huursteden. De stijging is hoofdzakelijk veroorzaakt door de gestegen gemiddelde huurprijs van aangeboden huurwoningen vanaf 1000 euro. Deze is na een daling in mei weer toegenomen, met 23,1 procent, tot 1.494 euro per maand. In heel Nederland bedroeg de gemiddelde huurprijs van aangeboden particuliere huurwoningen 810 euro.

Aanbod huurwoningen met 3,4 procent toegenomen
In Den Haag is in juni het aantal aangeboden huurwoningen toegenomen met 3,4 procent ten opzichte van mei. In heel Nederland is dit met 16,5 procent toegenomen.

Grafiek : gemiddelde huurprijs per categorie aangeboden huurwoningen en in totaal.
Grafiek: gemiddelde huurprijs per categorie aangeboden huurwoningen en in totaal.

Prijs per vierkante meter met 20,7 procent gestegen
In mei bedroeg de prijs per vierkante meter voor een aangeboden huurwoning in Den Haag gemiddeld 9,08 euro. Deze is gestegen, met 20,7 procent, tot 10,96 euro per vierkante meter in juni. Binnen de categorieën is de gemiddelde vierkante meter prijs van aangeboden huurwoningen van 900 tot 1000 euro sterk gestegen met 94,6 procent, van 8,04 euro per vierkante meter in mei tot 15,65 euro in juni.
De prijs per vierkante meter voor een huurwoning bedroeg in juni in Nederland gemiddeld 9,38 euro. Huurders waren in Den Haag dus 1,58 euro duurder uit. Dit is een verschil van 16,8 procent.

In Den Haag is de gemiddelde oppervlakte van aangeboden huurwoningen in juni met 11,1 procent afgenomen in vergelijking met de maand daarvoor. In juni was de gemiddelde oppervlakte 78,08 vierkante meter. De oppervlakte van huurwoningen in Den Haag lag 8,25 vierkante meter onder het nationaal gemiddelde (86,33 vierkante meter).

Lees het gehele marktrapport:

Direct Wonen - marktrapport juni 2012.pdf (1,13 MB)

Einde persbericht

Comments [0]    Share/Save/Bookmark


17 July 2012 om 11:02 in de rubriek Direct Wonen Verhuur | Marktrapport Nederland | Marktrapporten | Nieuwsberichten

- Persbericht -

Juni beste maand voor woningzoekenden in 2012

Den Haag, 17 juli 2012 - Woningzoekenden waren het afgelopen jaar het best af als zij in juni een woning zochten. In deze maand was het aanbod namelijk het grootst en de huurprijs gemiddeld. Dit blijkt uit onderzoek van Direct Wonen, marktleider op het gebied van particuliere woninghuur.

Juni was de meest gunstige maand om een huurwoning te zoeken in het afgelopen half jaar. De huurprijs zat deze maand op het gemiddelde van de afgelopen zes maanden, namelijk 810 euro per maand. Bovendien werd er een record aantal huurwoningen aangeboden.

Grafiek: trendlijn gemiddelde huurprijs en aantal aangeboden huurwoningen jan. - jun. 2012
Grafiek: trendlijn gemiddelde huurprijs en aantal aangeboden huurwoningen jan. - jun. 2012

Als we naar het aanbod kijken was de minst gunstige tijd om een woning te zoeken in februari. In de afgelopen zes maanden is het aanbod met 11,5 procent gestegen. Daarbij groeide het aanbod het meest van mei tot juni, namelijk met 16,5 procent.

De gemiddelde huurprijs in Nederland is van januari tot juni 2012 gestegen met 1,5 procent tot 810 euro per maand. De laagste huurprijs werd gevraagd in februari (794 euro) en de hoogste in maart (826 euro).

Prijs per vierkante meter laagst in mei
Van januari tot juni 2012 is de gemiddelde vierkante meter prijs van aangeboden huurwoningen gedaald met 1,5 procent. Hoewel juni de meest gunstige maand is voor woningzoekenden, was de prijs per vierkante meter het laagst in mei (9,12 euro). In april werd de hoogste gemiddelde vierkante meter prijs gevraagd, namelijk 9,90 euro.

Laagste huurprijs in Tilburg
Afgelopen maand was de huurprijs het laagst in Tilburg (578 euro). De gemiddelde huurprijs is van mei tot juni als één van de sterkste gedaald in Nijmegen, namelijk van 845 euro in mei tot 683 euro in juni. Daarentegen is de huurprijs in Den Bosch als één van de sterkste gestegen. De gemiddelde huurprijs in deze stad bedroeg in juni 893 euro en is ten opzichte van mei (809 euro) met 10,4 procent gestegen.

Het aantal aangeboden huurwoningen is sterk gestegen in Maastricht (91,7 procent) en Utrecht (88,9 procent). Naast het feit dat juni traditioneel een verhuismaand is, gaan er onder andere in deze steden veel (aankomend) studenten op zoek naar een eigen woonruimte. Binnen de belangrijkste huursteden is het aanbod alleen gedaald in Apeldoorn, Arnhem en Zwolle.

Interesse, maar ook twijfel door politieke malaise
"Traditioneel verhuizen veel mensen in de afgelopen maand. Het is daarom goed dat er meer huurwoningen worden aangeboden", aldus Frederik Sinke. "We zien dat er steeds meer mensen interesse tonen in het huren van een woning. Tegelijkertijd twijfelen mensen vaker en geven ze aan liever te wachten met het kopen van een woning tot na de verkiezingen in september, zodat ze weten waar ze aan toe zijn wat betreft de hypotheekrenteaftrek en overdrachtsbelasting. De politieke malaise in ons land levert dus nog meer stagnatie van de woningmarkt op."

Lees het gehele marktrapport:

Direct Wonen - marktrapport juni 2012.pdf (1,13 MB)

Einde persbericht

Comments [0]    Share/Save/Bookmark


16 July 2012 om 02:15 in de rubriek Direct Wonen Verhuur | Marktrapporten | Breda | Nieuwsberichten

- Persbericht -

Huren in Breda goedkoper;
huurprijzen in juni met ruim 60 euro gedaald

Den Haag, 17 juli 2012 - In juni 2012 zijn de huurprijzen van aangeboden particuliere woningen in Breda met 63 euro gedaald in vergelijking met mei 2012. Dit blijkt uit onderzoek van Direct Wonen, marktleider op het gebied van particuliere woninghuur. Het aantal aangeboden huurwoningen is toegenomen met 8,0 procent en de prijs per vierkante meter is gestegen met 8,3 procent.

In juni 2012 bedroeg de gemiddelde huurprijs in Breda 773 euro per maand. Van mei tot juni is deze afgenomen met 63 euro, ofwel 7,5 procent. In tegenstelling tot dit gemiddelde, is de huurprijs gestegen binnen de categorie aangeboden huurwoningen tot 700 euro, namelijk met 6,2 procent, tot 525 euro per maand. In heel Nederland bedroeg de gemiddelde huurprijs van aangeboden particuliere huurwoningen 810 euro. De huurprijs in Breda is dus 37 euro lager dan dit gemiddelde, wat gelijk staat aan 4,5 procent.

Aanbod met 8 procent toegenomen
In Breda is in juni het aantal aangeboden huurwoningen toegenomen met 8,0 procent ten opzichte van mei. In heel Nederland is dit met 16,5 procent toegenomen.

Grafiek: gemiddelde huurprijs per categorie aangeboden huurwoningen en in totaal.
Grafiek : gemiddelde huurprijs per categorie aangeboden huurwoningen en in totaal.
*In januari geen aangeboden huurwoningen binnen de categorie 900 tot 1000 euro.

Prijs per vierkante meter gestegen
In mei bedroeg de prijs per vierkante meter voor een aangeboden huurwoning in Breda gemiddeld 10,39 euro. Deze is gestegen, met 8,3 procent, tot 11,26 euro per vierkante meter in juni. De prijs per vierkante meter voor een huurwoning bedroeg in juni in Nederland gemiddeld 9,38 euro. Huurders waren in Breda dus 1,88 euro duurder uit. Dit is een verschil van 20,0 procent.

In Breda is de gemiddelde oppervlakte van aangeboden huurwoningen in juni met 14,6 procent toegenomen in vergelijking met de maand daarvoor. In juni was de gemiddelde oppervlakte 68,68 vierkante meter. De oppervlakte van huurwoningen in Breda lag 17,65 vierkante meter onder het nationaal gemiddelde (86,33 vierkante meter).

Lees het gehele marktrapport:

Direct Wonen - marktrapport juni 2012.pdf (1,13 MB)

Einde persbericht

Comments [0]    Share/Save/Bookmark


16 July 2012 om 02:46 in de rubriek Direct Wonen Verhuur | Marktrapporten | Den Bosch | Nieuwsberichten

- Persbericht -

Huren in Den Bosch duurder;
huurprijzen in juni met 84 euro gestegen

Den Haag, 17 juli 2012 - In juni 2012 zijn de huurprijzen van aangeboden particuliere woningen in Den Bosch met 84 euro gestegen in vergelijking met mei 2012. Dit blijkt uit onderzoek van Direct Wonen, marktleider op het gebied van particuliere woninghuur. Het aantal aangeboden huurwoningen is gelijk gebleven en de prijs per vierkante meter is gedaald met 4,5 procent.

In juni 2012 bedroeg de gemiddelde huurprijs in Den Bosch 893 euro per maand. Van mei tot juni is deze toegenomen met 84 euro, ofwel 10,4 procent. Deze daling is hoofdzakelijk veroorzaakt door het aantal aangeboden huurwoningen vanaf 1000 euro, dat is namelijk gestegen met 11,4 procent. In heel Nederland bedroeg de gemiddelde huurprijs van aangeboden particuliere huurwoningen 810 euro.

Evenveel huurwoningen aangeboden
In Den Bosch is in juni het aantal aangeboden huurwoningen gelijk gebleven ten opzichte van mei. In heel Nederland is dit met 16,5 procent toegenomen.

Grafiek : gemiddelde huurprijs per categorie aangeboden huurwoningen en in totaal.
Grafiek : gemiddelde huurprijs per categorie aangeboden huurwoningen en in totaal.
*In januari en februari geen aangeboden huurwoningen binnen de categorie 900 tot 1000 euro.

Prijs per vierkante meter met 4,5 procent gedaald
In mei bedroeg de prijs per vierkante meter voor een aangeboden huurwoning in Den Bosch gemiddeld 12,32 euro. Deze is gedaald, met 4,5 procent, tot 11,76 euro per vierkante meter in juni. De prijs per vierkante meter voor een huurwoning bedroeg in juni in Nederland gemiddeld 9,38 euro. Huurders waren in Den Bosch dus 2,38 euro duurder uit; een verschil van 25,4 procent.

In Den Bosch is de gemiddelde oppervlakte van aangeboden huurwoningen in juni met 15,6 procent toegenomen in vergelijking met de maand daarvoor. In juni was de gemiddelde oppervlakte 75,94 vierkante meter. De oppervlakte van huurwoningen in Den Bosch lag 10,39 vierkante meter onder het nationaal gemiddelde (86,33 vierkante meter).

Lees het gehele marktrapport:

Direct Wonen - marktrapport juni 2012.pdf (1,13 MB)

Einde persbericht

Comments [0]    Share/Save/Bookmark


16 July 2012 om 01:34 in de rubriek Direct Wonen Verhuur | Marktrapporten | Eindhoven | Nieuwsberichten

- Persbericht -

Meer huurwoningen Eindhoven;
aanbod in juni met 36,4 procent gestegen

Den Haag, 11 juli 2012 - In juni 2012 is het aanbod van particuliere huurwoningen in Eindhoven met 36,4 procent gestegen. Dit blijkt uit onderzoek van Direct Wonen, marktleider op het gebied van particuliere woninghuur. De huurprijzen van aangeboden woningen in Eindhoven zijn gedaald met 2,8 procent en de prijs per vierkante meter is toegenomen met 17,5 procent.

Net als het gemiddeld particulier huurwoningaanbod van Nederland is het aantal aangeboden huurwoningen in Eindhoven afgelopen maand toegenomen. Het aanbod van huurwoningen is in juni 2012 gestegen met 36,4 procent ten opzichte van mei 2012. De toename is groter dan de gemiddelde stijging van 16,5 procent in heel Nederland.

Deze sterke toename in Eindhoven is veroorzaakt doordat er in juni ieder jaar veel verhuizingen gepland staan en er veel studenten op zoek gaan naar een eigen woonruimte. Daar bovenop heeft Direct Wonen zich de afgelopen tijd erg ingespannen om nieuw aanbod van huurwoningen binnen te krijgen, waardoor er meer te verhuren woningen worden aangeboden.

Grafiek: procentueel verschil van huurwoningaanbod juni t.o.v. mei per categorie aangeboden huurwoningen en in totaal.
Grafiek: procentueel verschil van huurwoningaanbod juni t.o.v. mei per categorie aangeboden huurwoningen en in totaal.

Gemiddelde huurprijs met 20 euro gedaald
De gemiddelde huurprijzen van aangeboden huurwoningen zijn in juni gedaald met 20 euro ten opzichte van mei, wat gelijk staat aan 2,8 procent. In juni bedroeg de gemiddelde huurprijs 707 euro per maand. Binnen de categorieën aangeboden huurwoningen zijn verschillen te zien. Zo zijn de huurprijzen van aangeboden huurwoningen tot 700 euro gestegen, met 15,1 procent, tot 517 euro per maand. Aangeboden huurwoningen vanaf 1000 euro zijn in huurprijs gedaald, met 5,4 procent, tot 1.114 euro per maand. In heel Nederland is de huurprijs gemiddeld 810 euro. In Eindhoven liggen de prijzen 103 euro lager dan dit nationaal gemiddelde.

Prijs per vierkante meter met 17,5 procent gestegen
In mei bedroeg de prijs per vierkante meter voor een aangeboden huurwoning in Eindhoven gemiddeld 9,19 euro. Deze is gestegen, met 17,5 procent, tot 10,80 euro per vierkante meter in juni. De prijs die per vierkante meter voor een huurwoning werd gevraagd in heel Nederland bedroeg afgelopen maand gemiddeld 9,38 euro. Huurders waren in Eindhoven dus 1,42 euro per vierkante meter duurder uit; een verschil van 15,1 procent.

De gemiddelde oppervlakte van aangeboden huurwoningen in Eindhoven is afgenomen met 17,2 procent tot 65,47 vierkante meter in juni. De gemiddelde oppervlakte lag 20,86 vierkante meter onder het nationaal gemiddelde van 86,33 vierkante meter.

Lees het gehele marktrapport:

Direct Wonen - marktrapport juni 2012.pdf (1,13 MB)

Einde persbericht

Comments [0]    Share/Save/Bookmark


16 July 2012 om 01:30 in de rubriek Direct Wonen Verhuur | Marktrapporten | Groningen | Nieuwsberichten

- Persbericht -

Meer huurwoningen Groningen;
aanbod in juni met ruim 26 procent gestegen

Den Haag, 17 juli 2012 - In juni 2012 is het aanbod van particuliere huurwoningen in Groningen met 26,7 procent gestegen. Dit blijkt uit onderzoek van Direct Wonen, marktleider op het gebied van particuliere woninghuur. De huurprijzen van aangeboden woningen in Groningen zijn gedaald met 2,9 procent en de prijs per vierkante meter is toegenomen met 17,5 procent.

Net als het gemiddeld particulier huurwoningaanbod van Nederland is het aantal aangeboden huurwoningen in Groningen afgelopen maand toegenomen. Het aanbod van huurwoningen is in juni 2012 gestegen met 26,7 procent ten opzichte van mei 2012. De toename is groter dan de gemiddelde stijging van 16,5 procent in heel Nederland.

Grafiek: gemiddelde huurprijs per categorie aangeboden huurwoningen en in totaal.
Grafiek: gemiddelde huurprijs per categorie aangeboden huurwoningen en in totaal.
*In februari, maart en april waren er niet iedere maand aangeboden huurwoningen binnen de categorieën 700 tot 900 euro, 900 tot 1000 euro en 1000+ euro.

Deze sterke toename in Groningen is veroorzaakt doordat er in juni ieder jaar veel verhuizingen gepland staan en er veel studenten op zoek gaan naar een eigen woonruimte. Daar bovenop heeft Direct Wonen zich de afgelopen tijd erg ingespannen om nieuw aanbod van huurwoningen binnen te krijgen, waardoor er meer te verhuren woningen worden aangeboden.

Huurprijs 190 euro onder nationaal gemiddelde
De gemiddelde huurprijzen van aangeboden huurwoningen zijn in juni gedaald met 19 euro ten opzichte van mei, wat gelijk staat aan 2,9 procent. In juni bedroeg de gemiddelde huurprijs 620 euro per maand. In heel Nederland is de huurprijs gemiddeld 810 euro. In Groningen liggen de prijzen 190 euro lager dan dit nationaal gemiddelde.

Prijs per vierkante meter met 32,4 procent gestegen
In mei bedroeg de prijs per vierkante meter voor een aangeboden huurwoning in Groningen gemiddeld 9,54 euro. Deze is gestegen, met 32,4 procent, tot 12,63 euro per vierkante meter in juni. De prijs die per vierkante meter voor een huurwoning werd gevraagd in heel Nederland bedroeg afgelopen maand gemiddeld 9,38 euro. Huurders waren in Groningen dus 3,25 euro per vierkante meter duurder uit. Dit is een verschil van 34,6 procent.

De gemiddelde oppervlakte van aangeboden huurwoningen in Groningen is afgenomen met 26,7 procent tot 49,11 vierkante meter in juni. De gemiddelde oppervlakte lag 37,22 vierkante meter onder het nationaal gemiddelde van 86,33 vierkante meter, een verschil van 43,1 procent.

Lees het gehele marktrapport:

Direct Wonen - marktrapport juni 2012.pdf (1,13 MB)

Einde persbericht

Comments [0]    Share/Save/Bookmark


16 July 2012 om 01:53 in de rubriek Direct Wonen Verhuur | Marktrapporten | Leiden | Nieuwsberichten

- Persbericht -

Huren in Leiden goedkoper;
huurprijzen in juni met 146 euro gedaald

Den Haag, 17 juli 2012 - In juni 2012 zijn de huurprijzen van aangeboden particuliere woningen in Leiden met 146 euro gedaald in vergelijking met mei 2012. Dit blijkt uit onderzoek van Direct Wonen, marktleider op het gebied van particuliere woninghuur. Het aantal aangeboden huurwoningen is toegenomen met 57,9 procent en de prijs per vierkante meter is gedaald met 26,5 procent.

In juni 2012 bedroeg de gemiddelde huurprijs in Leiden 844 euro per maand. Van mei tot juni is deze afgenomen met 146 euro, ofwel 14,7 procent. Binnen de categorieën is de gemiddelde huurprijs het sterkst gedaald van aangeboden huurwoningen vanaf 1000 euro, namelijk met 27,5 procent, tot 1.208 euro per maand.

Grafiek: gemiddelde huurprijs per categorie aangeboden huurwoningen en in totaal.
Grafiek: gemiddelde huurprijs per categorie aangeboden huurwoningen en in totaal.
*In februari geen aanboden huurwoningen binnen de categorie 0 tot 700 euro en in april geen aangeboden huurwoningen binnen de categorie 900 tot 1000 euro.

In heel Nederland bedroeg de gemiddelde huurprijs van aangeboden particuliere huurwoningen 810 euro. De huurprijs in Leiden is dus 34 euro hoger dan dit gemiddelde, wat gelijk staat aan 4,2 procent.

Aanbod woningen sterk toegenomen
In Leiden is in juni het aantal aangeboden huurwoningen toegenomen met 57,9 procent ten opzichte van mei. In heel Nederland is dit met 16,5 procent toegenomen.

Deze sterke toename in Leiden is veroorzaakt doordat er in juni ieder jaar veel verhuizingen gepland staan en er veel studenten op zoek gaan naar een eigen woonruimte. Daar bovenop heeft Direct Wonen zich de afgelopen tijd erg ingespannen om nieuw aanbod van huurwoningen binnen te krijgen, waardoor er meer te verhuren woningen worden aangeboden.

Prijs per vierkante meter met 26,5 procent gedaald
In mei bedroeg de prijs per vierkante meter voor een aangeboden huurwoning in Leiden gemiddeld 16,40 euro. Deze is gedaald, met 26,5 procent, tot 12,06 euro per vierkante meter in juni. Dit is één van de sterkste dalingen binnen de belangrijkste huursteden. De prijs per vierkante meter voor een huurwoning bedroeg in juni in Nederland gemiddeld 9,38 euro. Huurders waren in Leiden dus 2,68 euro duurder uit; een verschil van 28,5 procent.

In Leiden is de gemiddelde oppervlakte van aangeboden huurwoningen in juni met 10,4 procent afgenomen in vergelijking met de maand daarvoor. In juni was de gemiddelde oppervlakte 70,00 vierkante meter. De oppervlakte van huurwoningen in Leiden lag 16,33 vierkante meter onder het nationaal gemiddelde (86,33 vierkante meter).

Lees het gehele marktrapport:

Direct Wonen - marktrapport juni 2012.pdf (1,13 MB)

Einde persbericht

Comments [0]    Share/Save/Bookmark


16 July 2012 om 12:56 in de rubriek Direct Wonen Verhuur | Marktrapporten | Maastricht | Nieuwsberichten

- Persbericht -

Meer huurwoningen Maastricht;
aanbod in juni met 91,7 procent gestegen

Den Haag, 17 juli 2012 - In juni 2012 is het aanbod van particuliere huurwoningen in Maastricht met 91,7 procent gestegen. Dit blijkt uit onderzoek van Direct Wonen, marktleider op het gebied van particuliere woninghuur. De huurprijzen van aangeboden woningen in Maastricht zijn gestegen met 0,4 procent en de prijs per vierkante meter is toegenomen met 9,9 procent.

Net als het gemiddeld particulier huurwoningaanbod van Nederland is het aantal aangeboden huurwoningen in Maastricht afgelopen maand toegenomen. Het aanbod van huurwoningen is in juni 2012 gestegen met 91,7 procent ten opzichte van mei 2012. Dit is één van de sterkste stijgingen binnen de belangrijkste huursteden in Nederland. De toename is groter dan de gemiddelde stijging van 16,5 procent in heel Nederland.

Deze sterke toename in Maastricht is veroorzaakt doordat er in juni ieder jaar veel verhuizingen gepland staan en er veel studenten op zoek gaan naar een eigen woonruimte. Daar bovenop heeft Direct Wonen zich de afgelopen tijd erg ingespannen om nieuw aanbod van huurwoningen binnen te krijgen, waardoor er meer te verhuren woningen worden aangeboden.

Grafiek: procentueel verschil van huurwoningaanbod juni t.o.v. mei per categorie aangeboden huurwoningen en in totaal.
Grafiek: procentueel verschil van huurwoningaanbod juni t.o.v. mei per categorie aangeboden huurwoningen en in totaal.
*In maart en mei geen aanboden huurwoningen binnen de categorie 900 tot 1000 euro.

Gemiddelde huurprijs licht gestegen
De gemiddelde huurprijzen van aangeboden huurwoningen zijn in juni gestegen met 2 euro ten opzichte van mei, wat gelijk staat aan 0,4 procent. In juni bedroeg de gemiddelde huurprijs 591 euro per maand.

Binnen de categorieën zijn grote verschillen te zien. De huurprijs van aangeboden huurwoningen van 700 tot 900 euro is gedaald tot 825 euro (-4,1 procent), terwijl de huurprijs tot 1.392 euro (+21,0 procent) is gestegen van aangeboden huurwoningen vanaf 1000 euro. In heel Nederland is de huurprijs gemiddeld 810 euro. In Maastricht liggen de prijzen 219 euro lager dan dit nationaal gemiddelde.

Prijs per vierkante meter met 9,9 procent toegenomen
In mei bedroeg de prijs per vierkante meter voor een aangeboden huurwoning in Maastricht gemiddeld 9,52 euro. Deze is gestegen, met 9,9 procent, tot 10,46 euro per vierkante meter in juni. De prijs die per vierkante meter voor een huurwoning werd gevraagd in heel Nederland bedroeg afgelopen maand gemiddeld 9,38 euro. Huurders waren in Maastricht dus 1,08 euro per vierkante meter duurder uit; een verschil van 11,5 procent.

De gemiddelde oppervlakte van aangeboden huurwoningen in Maastricht is afgenomen met 8,6 procent tot 56,54 vierkante meter in juni. De gemiddelde oppervlakte lag 29,79 vierkante meter onder het nationaal gemiddelde van 86,33 vierkante meter, een verschil van 34,5 procent.

Lees het gehele marktrapport:

Direct Wonen - marktrapport juni 2012.pdf (1,13 MB)

Einde persbericht

Comments [0]    Share/Save/Bookmark


16 July 2012 om 09:50 in de rubriek Direct Wonen Verhuur | Marktrapporten | Nijmegen | Nieuwsberichten

- Persbericht -

Huren in Nijmegen goedkoper;
huurprijzen in juni met ruim 160 euro gedaald

Den Haag, 17 juli 2012 - In juni 2012 zijn de huurprijzen van aangeboden particuliere woningen in Nijmegen met 162 euro gedaald in vergelijking met mei 2012. Dit blijkt uit onderzoek van Direct Wonen, marktleider op het gebied van particuliere woninghuur. Het aantal aangeboden huurwoningen is toegenomen met 35,3 procent en de prijs per vierkante meter is gestegen met 41,4 procent.

In juni 2012 bedroeg de gemiddelde huurprijs in Nijmegen 683 euro per maand. Van mei tot juni is deze afgenomen met 162 euro, ofwel 19,1 procent. Dit is één van de sterkste dalingen binnen de belangrijkste huursteden. In heel Nederland bedroeg de gemiddelde huurprijs van aangeboden particuliere huurwoningen 810 euro. De huurprijs in Nijmegen is dus 126 euro lager dan dit gemiddelde, wat gelijk staat aan 15,6 procent.

Grafiek: gemiddelde huurprijs per categorie aangeboden huurwoningen en in totaal.
Grafiek: gemiddelde huurprijs per categorie aangeboden huurwoningen en in totaal.
*In maart geen aangeboden huurwoningen binnen de categorie 900 tot 1000 euro en in juni geen aangeboden huurwoningen binnen de categorie 1000+ euro.

Aanbod huurwoningen met 35,3 procent toegenomen
In Nijmegen is in juni het aantal aangeboden huurwoningen toegenomen met 35,3 procent ten opzichte van mei. In heel Nederland is dit met 16,5 procent toegenomen.

Deze sterke toename in Nijmegen is veroorzaakt doordat er in juni ieder jaar veel verhuizingen gepland staan en er veel studenten op zoek gaan naar een eigen woonruimte. Daar bovenop heeft Direct Wonen zich de afgelopen tijd erg ingespannen om nieuw aanbod van huurwoningen binnen te krijgen, waardoor er meer te verhuren woningen worden aangeboden.

Sterkste stijging prijs per vierkante meter
In mei bedroeg de prijs per vierkante meter voor een aangeboden huurwoning in Nijmegen gemiddeld 8,27 euro. Deze is gestegen, met 41,4 procent, tot 11,70 euro per vierkante meter in juni. Dit is de sterkste stijging van de prijs per vierkante meter binnen de belangrijkste huursteden. Doordat de huurprijs sterk is gedaald, maar de oppervlakte nog sterker, is de vierkante meter prijs gestegen.

De prijs per vierkante meter voor een huurwoning bedroeg in juni in Nederland gemiddeld 9,38 euro. Huurders waren in Nijmegen dus 2,32 euro duurder uit; een verschil van 24,7 procent.

In Nijmegen is de gemiddelde oppervlakte van aangeboden huurwoningen in juni met 42,8 procent afgenomen in vergelijking met de maand daarvoor. In juni was de gemiddelde oppervlakte 58,43 vierkante meter. De oppervlakte van huurwoningen in Nijmegen lag 27,90 vierkante meter onder het nationaal gemiddelde (86,33 vierkante meter).

Lees het gehele marktrapport:

Direct Wonen - marktrapport juni 2012.pdf (1,13 MB)

Einde persbericht

Comments [0]    Share/Save/Bookmark


16 July 2012 om 09:59 in de rubriek Direct Wonen Verhuur | Marktrapporten | Rotterdam | Nieuwsberichten

- Persbericht -

Meer huurwoningen Rotterdam;
aanbod in juni met 12,9 procent gestegen

Den Haag, 17 juli 2012 - In juni 2012 is het aanbod van particuliere huurwoningen in Rotterdam met 12,9 procent gestegen. Dit blijkt uit onderzoek van Direct Wonen, marktleider op het gebied van particuliere woninghuur. De huurprijzen van aangeboden woningen in Rotterdam zijn gedaald met 0,5 procent en de prijs per vierkante meter is afgenomen met 4,9 procent.

Net als het gemiddeld particulier huurwoningaanbod van Nederland is het aantal aangeboden huurwoningen in Rotterdam afgelopen maand toegenomen. Het aanbod van huurwoningen is in juni 2012 gestegen met 12,9 procent ten opzichte van mei 2012.

Grafiek: procentueel verschil van huurwoningaanbod juni t.o.v. mei per categorie aangeboden huurwoningen en in totaal.
Grafiek: procentueel verschil van huurwoningaanbod juni t.o.v. mei per categorie aangeboden huurwoningen en in totaal.

Binnen de categorieën zijn duidelijk verschillen te zien. Zo is het aantal aangeboden huurwoningen tot 700 euro (+53,8 procent) en vanaf 1000 euro (+57,1 procent) gestegen, terwijl het aantal aangeboden huurwoningen van 700 tot 900 euro (-34,8 procent) en van 900 tot 1000 euro (-33,3 procent) is gedaald.

De toename is kleiner dan de gemiddelde stijging van 16,5 procent in heel Nederland.

Lagere gemiddelde huurprijs
De gemiddelde huurprijzen van aangeboden huurwoningen zijn in juni gedaald met 4 euro ten opzichte van mei, wat gelijk staat aan 0,5 procent. In juni bedroeg de gemiddelde huurprijs 750 euro per maand. In heel Nederland is de huurprijs gemiddeld 810 euro. In Rotterdam liggen de prijzen dus 60 euro lager dan dit nationaal gemiddelde.

Prijs per vierkante meter gedaald
In mei bedroeg de prijs per vierkante meter voor een aangeboden huurwoning in Rotterdam gemiddeld 9,72 euro. Deze is gedaald, met 4,9 procent, tot 9,24 euro per vierkante meter in juni.

Daarentegen is de prijs per vierkante meter voor aangeboden huurwoningen tot 700 euro gestegen, met 15,9 procent, tot 9,62 euro per vierkante meter. De prijs die per vierkante meter voor een huurwoning werd gevraagd in heel Nederland bedroeg afgelopen maand gemiddeld 9,38 euro. Huurders waren in Rotterdam dus 0,14 euro per vierkante meter goedkoper uit. Dit is een verschil van 1,5 procent.

De gemiddelde oppervlakte van aangeboden huurwoningen in Rotterdam is toegenomen met 4,6 procent tot 81,19 vierkante meter in juni. De gemiddelde oppervlakte lag 5,14 vierkante meter onder het nationaal gemiddelde van 86,33 vierkante meter.

Lees het gehele marktrapport:

Direct Wonen - marktrapport juni 2012.pdf (1,13 MB)

Einde persbericht

Comments [0]    Share/Save/Bookmark


16 July 2012 om 09:01 in de rubriek Direct Wonen Verhuur | Marktrapporten | Utrecht | Nieuwsberichten

- Persbericht -

Meer huurwoningen Utrecht;
aanbod in juni met bijna 90 procent gestegen

Den Haag, 17 juli 2012 - In juni 2012 is het aanbod van particuliere huurwoningen in Utrecht met 88,9 procent gestegen. Dit blijkt uit onderzoek van Direct Wonen, marktleider op het gebied van particuliere woninghuur. De huurprijzen van aangeboden woningen in Utrecht zijn gedaald met 12,3 procent en de prijs per vierkante meter is toegenomen met 12,5 procent.

Net als het gemiddeld particulier huurwoningaanbod van Nederland is het aantal aangeboden huurwoningen in Utrecht afgelopen maand toegenomen. Het aanbod van huurwoningen is in juni 2012 gestegen met 88,9 procent ten opzichte van mei 2012. De toename is groter dan de totale stijging van 16,5 procent in heel Nederland.

Grafiek: procentueel verschil van huurwoningaanbod juni t.o.v. mei per categorie aangeboden huurwoningen en in totaal.
Grafiek: procentueel verschil van huurwoningaanbod juni t.o.v. mei per categorie aangeboden huurwoningen en in totaal.

Deze sterke toename in Utrecht is veroorzaakt doordat er in juni ieder jaar veel verhuizingen gepland staan en er veel studenten op zoek gaan naar een eigen woonruimte. Daar bovenop heeft Direct Wonen zich de afgelopen tijd erg ingespannen om nieuw aanbod van huurwoningen binnen te krijgen, waardoor er meer te verhuren woningen worden aangeboden.

Gemiddelde huurprijs 118 euro gedaald
De gemiddelde huurprijzen van aangeboden huurwoningen zijn in juni gedaald met 118 euro ten opzichte van mei, wat gelijk staat aan 12,3 procent. In juni bedroeg de gemiddelde huurprijs 844 euro per maand. In heel Nederland is de huurprijs gemiddeld 810 euro. In Utrecht liggen de prijzen dus 34 euro hoger dan dit nationaal gemiddelde.

Prijs per vierkante meter met 12,5 procent gestegen
In mei bedroeg de prijs per vierkante meter voor een aangeboden huurwoning in Utrecht gemiddeld 12,73 euro. Hoewel de gemiddelde huurprijs is gedaald, is de prijs per vierkante meter gestegen, met 12,5 procent, tot 14,32 euro per vierkante meter in juni. De prijs die per vierkante meter voor een huurwoning werd gevraagd in heel Nederland bedroeg afgelopen maand gemiddeld 9,38 euro. Huurders waren in Utrecht dus 4,94 euro per vierkante meter duurder uit. Dit is een verschil van 52,7 procent.

De gemiddelde oppervlakte van aangeboden huurwoningen in Utrecht is afgenomen met 22,0 procent tot 58,92 vierkante meter in juni. De gemiddelde oppervlakte lag 27,41 vierkante meter onder het nationaal gemiddelde van 86,33 vierkante meter.

Lees het gehele marktrapport:

Direct Wonen - marktrapport juni 2012.pdf (1,13 MB)

Einde persbericht

Comments [0]    Share/Save/Bookmark


11 July 2012 om 08:59 in de rubriek Direct Wonen Verhuur | Nieuwsberichten | Opinie

- Persbericht -

Verhuurders hebben liever vrouwelijke huurder

Den Haag, 11 juli 2012 - Ruim 1 op de 4 verhuurders geeft voorkeur aan een vrouwelijke huurder, zo blijkt uit onderzoek van Direct Wonen, marktleider op het gebied van particuliere woninghuur. Verantwoordelijkheidsgevoel en het hygiënisch goed onderhouden van de woning zijn daarvoor de meest genoemde redenen.

Van de verhuurders wil 28,6 procent liever een vrouw als huurder. Ze hebben deze voorkeur omdat ze vinden dat vrouwelijke huurders meer verantwoordelijkheid nemen dan mannen (33,3 procent), en omdat ze beter zouden zijn in het hygiënisch onderhouden van de woning (33,3 procent).

Meningen verschillen
Een vrouwelijke verhuurder legt uit: ‘Mannelijke huurders voelen zich fysiek sterk tegenover een vrouwelijk huurbaas. Hierdoor maken ze een zooitje van de woning en betalen ze niet op tijd.’

Toch is niet iedere verhuurder het ermee eens. ‘De vrouwelijk huurders die tot nog toe in mijn woning hebben gewoond, hebben deze veel meer vervuild opgeleverd dan de heren’, aldus een ondervraagde verhuurder.

Verhuurders die liever een man als huurder hebben (9,5 procent), geven daar vooral een voorkeur aan omdat mannen rustigere huurders zouden zijn, en zij zich beter aan de regels houden.

Geen voorkeur
Uit het onderzoek blijkt verder dat de meeste verhuurders (61,9 procent) geen voorkeur hebben voor een mannelijke of vrouwelijke huurder. Ze willen niet discrimineren, maar vinden ook dat het niet afhankelijk van de sekse is of iemand de huur betaalt en de woning in goede staat achterlaat.

Verhuurders hebben liever vrouwelijke huurder
Aantal ondervraagde verhuurders: 626

Einde persbericht

Comments [1]    Share/Save/Bookmark


Wilt u op de hoogte gehouden worden van het actuele nieuws? Registreer dan op onze nieuwsdienst of gebruik hiervoor onze RSS feed.
© Directwonen.nl, blog.directwonen.nl is een onderdeel van Direct Wonen