Niet een memo, een tekening, een sport bh met beugel of een gouden sieraad printen. Of een onderdeel van een machine. We spreken hier niet van een mooie droom voor de toekomst maar gewoon de dagelijkse realiteit. 

Het klinkt je misschien science fiction achtig in je oren maar om je heen zie je meer producten die gemaakt zijn door een 3D printer dan je kunt denken. Van onderdelen tot gehoorapparaten tot sieraden maar ook kunst. Van luchtvaart tot automotive en van gezondheid tot onderwijs. En waar je 3D-printing tegenkomt, kun je het dus ook toepassen. 

De geschiedenis

3D printen klinkt nieuw maar is het eigenlijk niet. De eerste stappen werden gemaakt in 1964 toen sci-fi auteur Arthur C. Clarke de basisfuncties van een 3D-printer beschreef. Was het direct een hit? Nee, het was nog 23 jaar wachten tot de eerste 3D-printer uitgebracht werd door Chuck Hull. Peperduur en niet voor iedereen weggelegd. Er volgden nieuwe 3D-print technologieën zoals FDM en SLS. Maar zoals gezegd erg duur en dus werden ze voornamelijk gebruikt voor industriële prototyping. Het was in 2009 dat 3D-printen werd vastgelegd als industriële productietechnologie. In datzelfde jaar verliep het patent op FDM. Direct ook het moment dat de eerste voordelige desktop 3D-printers werden geïntroduceerd. Waren de kosten eerst $200.000, werd dit plotseling mogelijk voor nog geen $2.000. Nog altijd groeit het aantal gebruikers wereldwijd.

Waarom 3D printen 

Een object printen klinkt je waarschijnlijk sowieso als muziek in de oren. Maar wat is het, hoe werkt het en waarom willen we het? 3D-printen is een nieuw soort productietechniek waarbij een digitaal bestand via een code wordt omgezet naar een echt product. Niet een tekening op een blaadje maar een product dat laagje voor laagje wordt opgebouwd tot een tastbaar object. Dit kan in diverse materialen van kunststof tot metalen en dus van plastic bekertje tot gouden sieraden. Maar ook het printen van onderdelen of complexe vormen is populair.  

Doordat er diverse materialen gebruikt worden, maar ook omdat de geproduceerde onderdelen een breed scala aan fysieke eigenschappen kunnen hebben, van optische helderheid tot rubberachtige objecten, zijn ze voor vele doeleinden bruikbaar. Hierdoor zijn in bijna elk productieproces denkbaar en toepasbaar. De tijd van het printen is afhankelijk van het afmetingen van het onderdeel en uiteraard van het type printer. Gemiddeld is de duur om een print te maken, lees onderdeel te produceren, tussen de 4 en 18 uur. Dat is aanzienlijk korter dan de tijd die bijvoorbeeld met 3d printen gehaald kan worden.  

Toepasbaarheid

3D printen kent dus vele gezichten. Als je dit optelt met de vele voordelen begrijp je de hype omtrent deze productietechniek. Voordelen als lage opstartkosten maar ook de laagdrempelige aanpasbaarheid van elke deel/product. Hierdoor is onder andere voordelige en snelle prototyping mogelijk. Maar ook een geometrische complexiteit, zonder extra kosten. Maar ook een mal die regelmatig aanpassingen nodig heeft, of waarbij elk object net even anders moet zijn. maaa

Daarnaast is het heel eenvoudig om na te gaan of de producten die je wil maken mogelijk zijn. Je kiest  3D Printen Eindhoven. Je creëert en bewerkt je offerte online. Daarbij kun je de onderdelen op maakbaarheid controleren en een inschatting maken van de kosten van verschillende materialen, processen en levertijden voor uw project.