Met een winters temperatuurtje buiten wil je er binnen natuurlijk zo behaaglijk mogelijk bij zitten. Om de verwarmingsknop een flinke draai te geven is misschien een optie, maar niet duurzaam. Bovendien wordt jouw portemonnee daar ook niet zo blij van, te wijten aan de hoge gasprijzen. Daarom geven wij jou hieronder vijf tips om jouw woning op een duurzame manier te kunnen verwarmen.

Tip 1: Verwarmen met een pelletkachel

Dankzij een pelletkachel kun jij jouw huis op een duurzame manier verwarmen, want hier komt geen aardgas aan te pas. Je verwarmt een pelletkachel namelijk met houtpellets. Dat zijn een soort kleine korrels van samengeperste houtsnippers. Daarnaast is het fijnstof zeer laag, omdat de houtpellets van gedroogd en schoon hout zijn. Bovendien zal een pelletkachel jouw woonkamer een enorme boost van sfeer geven. Lekker kijken naar het vuurtje: een en al gezelligheid! Ook geeft een pelletkachel genoeg warmte af, zodat jij de verwarming niet aan hoeft te doen. Een prima manier om de hoge gasprijzen tegen te gaan.

Tip 2: Verwarmen en koelen met een airco

Een andere manier om jouw huis te verwarmen is door middel van een airco. Nu denk je vast: een airco kan toch alleen maar koelen? Niets is minder waar. Er bestaan namelijk ook airco’s met een warmtepomp. Deze warmtepomp haalt lucht uit de omgeving om deze vervolgens te verwarmen. Verwarmen met een airco gaat via de elektriciteitsaansluiting, dus de airco verbruikt geen schadelijke stoffen. Bovendien is een airco over het algemeen ook nog eens een stuk goedkoper dan de cv-ketel én jouw huis zal in de zomer lekker koel zijn. Een airco kopen is daarom zeker het overwegen waard.

Tip 3: Neem een warmtepomp

Een warmtepomp is een soort elektrische verwarming zonder dat je daarvoor aardgas verbruikt. Veel mensen zijn te spreken over dit apparaat, want het is ontzettend duurzaam. Het haalt warme lucht uit de grond of lucht, wat vervolgens wordt afgegeven in jouw woning. Er bestaan drie verschillende soorten warmtepompen: een volledig elektrische warmtepomp die de verwarming en warm water in jouw huis regelt, maar je hebt ook een hybride warmtepomp die samenwerkt met jouw cv-ketel. Dan heb je ook nog een klein warmtepompje, de ventilatiewarmtepomp. Deze werkt ook meestal samen met jouw cv-ketel.

Tip 4: Isolatie

Een relatief simpele manier om jouw huis duurzaam te verwarmen is om te gaan isoleren. De eerste stap is om te gaan investeren in isolatie, zoals de muren, de vloer en het dak. Hierdoor zal de warme lucht langer blijven hangen. Ook kun je tochtstrips toevoegen. Hiermee dicht je de kiertjes bij ramen en deuren zodat de koude lucht niet jouw huis kan binnentreden. Daarnaast heeft raambekleding ook een isolerende werking. Naast dat het gezellig staat, houdt het ook de warmte vast. Zorg er wel voor dat deze gordijnen niet komen te hangen voor de radiatoren, want hierdoor zal het de warmte weer tegenhouden.

Tip 5: Ga slim om met verwarmen

Wanneer je slim met de temperatuur omgaat in jouw woning kun je een boel geld besparen. Zo kun je de temperatuur standaard een graadje lager zetten. Dat is even een kwestie van wennen en wellicht moet je een dikkere trui aantrekken, maar dit zal toch wat schelen in de kosten. Ook is het verstandig om de verwarming uit te zetten in ruimtes waar je overdag niet veel tijd in zal doorbrengen. Bovendien kun je de verwarming in de nacht op vijftien graden zetten, mits je geen vloerverwarming hebt. In dat laatste geval kun je de verwarming beter op zeventien of achttien graden zetten. Ook op dagen wanneer je niet thuis bent is het beter om de verwarming uit te laten staan. Deze kleine veranderingen zullen een groot verschil met zich meebrengen in de stookkosten.