Een kluwen kabels, volle stekkerdozen, modems en routers: ze zijn voor velen een doorn in het oog. Met een paar slimme trucs kun je deze ontsierende objecten naadloos integreren in je zorgvuldig ingerichte interieur. Hier vind je de 5 leukste tips om deze noodzakelijke kwaden aan het zicht te onttrekken.

Kabels

Tenzij je geen TV hebt en uitsluitend bij kaarslicht dineert, ben je vast wel bekend met dit probleem: losse kabels door je hele huis. Qua kleurkeuze ben je beperkt en niet iedereen is een fan van zwart, wit en grijs. Als je veel stopcontacten hebt, hoef je de kabels niet door de hele kamer te leiden. Maar helaas gaat dit voor de meeste woningen niet op.

Als je dan toch niets kunt veranderen aan de situatie, kun je er net zo goed een creatieve draai aan geven. Met een beetje fantasie tover je een kluwen kabels om in de dreadlocks van Bob Marley. Mocht je de kabel aan de muur hebben bevestigd, dan kun je de draad ook versieren met blaadjes en een vogeltje. Zo maak je van iets lelijks een echte eyecatcher. Lopen de kabels langs een plint? Maak dan een klein tuinhekje langs de plint om ze te verbergen. Ook kun je kabels verstoppen in een decoratieve mand of doos. Of je hangt een gordijntje aan de achterkant van je bureau om de bekabeling van je computer weg te werken.

Modems en routers

Een modem kun je eventueel nog in de meterkast verstoppen. Maar die router hoort toch echt in de ruimte waar je een goede internetverbinding wilt hebben. Toch hoef je je niet te storen aan de fantasieloze ontwerpen. Verstop je router bijvoorbeeld tussen een boekomslag. Hiervoor heb je alleen een boek nodig, waar je de pagina’s uit hebt gehaald. Stop de router ertussen en zet het boek vervolgens in de boekenkast of op een plank. In plaats van de router als boek te vermommen, kun je deze natuurlijk ook in een mooie doos verbergen. Maak aan de achterkant een opening voor de kabels. En voilà, niemand heeft in de gaten dat hier een router staat.

Wil je er helemaal zeker van zijn dat je router je geen hoofdpijn bezorgt? Kies dan voor een VPN. Zo hou je hackers buiten de deur en kun je zorgeloos surfen op het internet. Als je de extensie voor VPN Chrome downloadt, heb je helemaal geen omkijken meer naar je router.

Stopcontacten

Stopcontacten zijn een vloek en een zegen. Natuurlijk is het fijn om veel stopcontacten te hebben, want zo beperk je het aantal losse kabels in je huis. Aan de andere kant is het geen leuk zicht om overal van die witte vierkanten te hebben. Bovendien moet je voorzichtig zijn met gaten boren, als je er iets boven wil hangen. Versier je stopcontacten met leuke stickers. Denk bijvoorbeeld aan plaatjes van energiecentrales, om jezelf en je huisgenoten eraan te herinneren zuinig met energie om te gaan.

TV

Als je geen tv kijkt, kun je je misschien storen aan dat grote, zwarte vlak aan de muur. Nu zijn er tv’s verkrijgbaar die je kunt aanpassen naar een digitaal schilderij inclusief lijst. Een voorbeeld hiervan is The Frame TV van Samsung. Heb je niet zo’n tv in huis? Je kunt er ook zelf een schilderij voor hangen als je de TV niet gebruikt. Of je installeert een app als impasto.tv om te genieten van een Van Gogh of een Monet op je eigen beeldscherm.

Lades

Een lade is een perfecte opbergruimte. Eigenlijk kun je er nooit genoeg van hebben. Zelfs wanneer de lade gevuld is met rommel, onttrek je dit meteen aan het zicht als je de lade dichtschuift. Bovendien loop je niet het risico dat alles eruit valt, zoals dat wel het geval is bij kastdeuren. Heb je een trap in huis of laat je die binnenkort plaatsen? Overweeg dan om van de traptreden lades te maken. Zo benut je de loze ruimte optimaal. Van bestaande lades kun je ook een oplaadplek maken voor je telefoon, iPad, etc. Bevestig hiervoor een stekkerdoos aan de achterwand van de lade. De kabel van de stekkerdoos leid je via de achterkant naar een stopcontact. Ideaal voor in de keuken, waar het stopcontact verscholen zit in het keukenblok.