Het hebben van geschikte opbergruimte is absoluut de sleutel tot het veranderen van je slaapkamer in een rommelvrije plaats, en een zorgvuldig gekozen kledingkast is het meubelstuk dat het meest waarschijnlijk ruimte biedt voor een meer georganiseerd leven.

 

Hier zijn onze tips voor de belangrijkste dingen om rekening mee te houden bij het samenstellen van je wensenlijstje voor een nieuwe kledingkast.

1. Gebruik

Er zijn honderden verschillende kledingkasten op de markt, van dubbeldeurs, driedeurs, schuifdeuren, spiegels, inbouw en vrijstaand. En dat is alleen nog maar het kader – als je de deuren eenmaal hebt geopend, zijn er onbeperkte mogelijkheden wat betreft de combinatie en configuratie van hangruimte, laden, planken en schoenenrekken die binnenin kunnen worden opgenomen.

Dus, om te beginnen, de eerste vraag die je jezelf moet stellen is wat voor soort opbergruimte je voornamelijk nodig hebt? Hangruimte voor kleding, schappen voor schoenen, lades voor kleinere kledingstukken, cosmetica of accessoires, of een combinatie daarvan?

 

Als je precies hebt aangegeven waarvoor je kledingkast zal worden gebruikt, kun je nadenken over de functionaliteit die de kledingkast moet bieden, waardoor je zowel aan de buiten- als aan de binnenkant van je kledingkast kunt voldoen.

2. Functionaliteit

Het is belangrijk om de lengte van de ophangruimte te kennen die je ongeveer nodig hebt in verhouding tot het type kleding dat je hebt. Als je lange jassen, avondjurken en kamerjassen in de kledingkast gaat opbergen in plaats van elders in huis, heb je waarschijnlijk hangers nodig die de volledige hoogte van de kledingkast optimaliseren, terwijl pakken, korte jurken en truien comfortabel aan halfhoge rails kunnen hangen, waardoor de hoeveelheid ophangruimte meteen verdubbelt.

 

Als het gaat om planken en lades, denk dan nog eens goed na over wat je er in de eerste plaats aan gaat opbergen. Veel kasten bieden nu innovatieve interieurontwerpen met ingebouwde schoenenrekken, juwelenladen en verstelbare gaten die de organisatiemogelijkheden verbeteren, de rommel verminderen en eventueel extra meubilair in de slaapkamer overbodig maken.

3. Maat

Bedenk precies waar in je slaapkamer de kledingkast naartoe gaat, en wees daar maar zeker van; een groot meubelstuk is vaak moeilijk te verplaatsen (en onmogelijk als het een op maat gemaakt ontwerp is) en veel kamers hebben maar één geschikte locatie voor een item van deze grootte, dus het moet perfect passen.

 

De meeste online meubelwinkels bieden kasten met een minimale diepte van 45 cm, wat voldoende moet zijn om je de mogelijkheid te geven om voldoende plank, lade en hangruimte te hebben.

 

Als je budget het toelaat, zou mijn tip zijn om zo groot mogelijk te gaan – je kunt nooit genoeg opbergruimte hebben – maar binnen realistische beperkingen, dus denk er praktisch over na of er genoeg vrije ruimte is om gemakkelijk deuren te openen, rond te lopen en je andere meubels comfortabel in te passen.

 

Ga ook zo hoog mogelijk naar het plafond toe om de opslagruimte te maximaliseren. Deze ruimte kan van onschatbare waarde zijn voor het opbergen van extra beddengoed, seizoensgebonden of incidentele spullen die niet dagelijks gebruikt hoeven te worden.

4. Soorten garderobe

Als je eenmaal hebt vastgesteld welke functionaliteit je nodig hebt, kun je beginnen met het overwegen van de soorten kledingkast die beschikbaar zijn.

De eerste grote beslissing die je moet nemen is of je voor een vrijstaande kledingkast kiest, of dat je volledig uitgerust gaat. De inbouwmotieven zijn ideaal voor kamers met vreemde hoeken, lastige nissen of schuine plafonds; ze zijn verkrijgbaar bij gespecialiseerde leveranciers, meestal op maat gemaakt en aanzienlijk duurder.

 

  • Vrijstaande kasten zijn het meest veelzijdig als het gaat om het ontwerp en de kosten; ze zijn meestal beschikbaar voor een snellere levering en kunnen indien nodig van kamer naar kamer of van huis naar huis worden verplaatst. De belangrijkste types om uit te kiezen zijn:
  • Tweedeurs paneelkasten: deze hebben over het algemeen een vrij standaard ontwerp waarbij het interieur in tweeën is gesplitst met een kant als laden en de andere kant met rails.
  • Driedeurspaneelkasten: die bieden iets meer ruimte en hebben een ander compartiment met rekken of rails.
  • Schuifkasten of draaideuren: een schuifontwerp maakt het openen van deuren naar buiten toe overbodig en is ideaal in krappe ruimtes. Scharnierende deuren komen echter vaker voor en betekenen dat je aan de binnenkant een spiegel of extra haken/rekken kunt monteren.
  • Deurloos: met een kozijnstandaard kun je zowel een display als kleding opbergen. Gemakkelijk inklapbare en verplaatsbare, op zichzelf staande rails kunnen naast een traditionele kledingkast gebruikt worden, maar spreken wel een heel specifieke, ‘on-trend’, smaak aan.

5. Materiaal en afwerking

Het materiaal, de kleur en het oppervlak van je kledingkast draagt enorm bij aan de stijl en ook aan de mate van bruikbaarheid. Er zijn veel keuzes beschikbaar, waaronder modulaire opties die je kunt mixen en matchen om een op maat gemaakte look te creëren die uniek is voor jou!

 

  • Massief hout: een van de meest gebruikte materialen, massief hout is robuust en slijtvast, waarbij elke soort een ander gevoel en effect geeft.
  • MDF of spaanplaat: tegenwoordig zijn het voordelige, voordelige en redelijk duurzame garderobematerialen.
  • Hoogglanzende afwerking: zorgt voor een strakke, eigentijdse uitstraling van je kamer, deze glanzende afwerking is voornamelijk verkrijgbaar in zwart, wit of zeer lichte kleuren.
  • Matte afwerking: een zachte matte afwerking zorgt ervoor dat je item niet concurreert met andere meubels in de kamer en past moeiteloos in elke ruimte.
  • Glas en spiegels: door de reflectie van het licht, het ondoorzichtige glas of de spiegel wordt een extra dimensie aan de kamer toegevoegd, waardoor een helder effect ontstaat dat een aanvulling vormt op de meeste interieurs.
  • Geschilderde afwerking: verkrijgbaar in vele kleuren, gelakte kasten kunnen ook worden behandeld met verschillende afwerkingen, zodat ze een meer rustieke, frisse, uitgebreide of boho-look uitstralen, afhankelijk van je stijlvoorkeur.