We wonen vandaag de dag steeds vaker in een kleine woning. Helemaal niets mis mee, maar het is wel verstandig om slim om te gaan met de inrichting. Heb je een kleine badkamer? Daar kun je nog altijd een fijne plek van maken – zeker met onze handige tips!

nmDe juiste douchecabine

Een douchecabine is een ideale oplossing in de badkamer: zo’n cabine neemt veel minder ruimte in dan een badkuip met douchekraan. Ook blijft het water netjes binnen de cabine – dat is fijner dan bijvoorbeeld een douchegordijn met het risico op waterongelukken. Zeker in een kleine badkamer kun je dat soort ongemakken maar beter voor zijn! Gun jezelf de luxe van een douchecabine. Er zijn verschillende soorten om uit te kiezen. Een ronde douchecabine is een populaire én verstandige keuze in een kleine badkamer: zo bespaar je nog meer ruimte. De kwartronde afwerking neemt namelijk minder plek in dan een vierkant model. Een perfecte oplossing!

Smalle meubels

Er zijn meer badkameritems om rekening mee te houden wat betreft de ideale vorm. Denk aan de badkamerkast en de wastafel: kies voor smalle meubels in je badkamer. We hebben vaak de neiging om brede meubels uit te zoeken – maar daar staat je badkamer al gauw propvol mee. En dat wil je juist voorkomen! Houd daarom in het achterhoofd als je meubels gaat uitkiezen dat ze smal zijn en de hoogte ingaan.

Een dichte kast

Waar je nog meer rekening mee kunt houden bij de kasten in de kleine badkamer? Kies voor dichte kasten, waar een deur voor zit die je kunt sluiten. De reden hiervoor: je badkamer oogt zo veel netter dan wanneer je voor open kasten kiest. En dat is nu juist zo belangrijk in een kleine badkamer! Als het er netter en georganiseerder uitziet, komt de kamer veel ruimtelijker over.

Het kleurgebruik

Ook het kleurgebruik in de badkamer is belangrijk voor de ruimtelijkheid. Kies voor lichte kleuren in je badkamer. Veel badkamermeubels en -accessoires zijn wit van kleur – het is goed om daarbij te blijven. Ook als je je badkamer gaat verbouwen. Wil je toch wat meer sfeer? Denk dan aan tinten als crème, zand of beige. Pastelkleuren zijn ook een optie. Maar maak het vooral niet te gek: handdoeken in alle kleuren van de regenboog zorgen bijvoorbeeld voor te veel onrust. Rustig kleurgebruik is waar je beter voor kunt kiezen.

Werk in de hoogte

Wat betreft het opbergen in de badkamer is het slim om in de hoogte te werken. We noemden het hierboven al kort: kies voor smalle meubels, niet de brede varianten. Een wandkast die je hoger aan de muur ophangt is ook een uitkomst in de kleine badkamer. Dan kun je daaronder bijvoorbeeld je wasmand en andere spullen kwijt. Je kunt een hoge badkamerkast of wandkast daarbij slim inrichten: plaats bovenin de spullen die je niet dagelijks nodig hebt. Denk aan de grote handdoeken die je alleen gebruikt als je naar het strand gaat – om maar wat te noemen.

Minimaliseren in de kleine badkamer

Last but not least: in een kleine badkamer kun je simpelweg niet zoveel spullen kwijt. Je zult er dus aan moeten geloven om te minimaliseren – zeker als je een grote verzameling aan badkamerproducten hebt. Ga overal kritisch doorheen en bedenk je: heb je echt alles nodig? Het kan zelfs voor meer rust in je hoofd zorgen als je alleen de spullen bewaart die je écht gebruikt!