Bij sfeervol inrichten van de woonkamer zul je wellicht denken aan de kleur van de wanden, de vloerbedekking, het meubilair of misschien aan decoratieve vazen met planten. Heb je ook gedacht aan de mogelijkheden van raamdecoratie? De juiste gordijnen, lamellen of jaloezieën hebben een grote impact op de sfeer in de ruimte. Hoe je raamdecoratie kunt gebruiken om de sfeer te verhogen in iedere woonkamer lees je op deze pagina.

 

Transformeer de woonkamer

In de meeste woningen is er behoorlijk wat raamoppervlak. In de avond zul je de gordijnen sluiten, dan wordt dit deel van de ruimte bedekt met een laag stof of een ander materiaal. Raamdecoratie is zoals de naam al aangeeft een decoratief element dat het raam bedekt. Als je een strak wit rolgordijn hebt hangen dan zal de sfeer heel anders zijn dan met een plisségordijn in het zwart. Als je gaat rondkijken voor passende gordijnen dan moet je er rekening mee houden dat een klein staaltje van 10×10 centimeter een heel ander beeld geeft van de kleur dan een venster van enkele vierkante meters.

 

Knus of ruimtelijk?

Sfeer kan op veel verschillende manieren worden uitgelegd. Zo kan een strakke, modern ingerichte huiskamer heel sfeervol zijn. Een barokke stijl heeft weer veel details en texturen die een unieke sfeer geven aan de ruimte. Bij een modern ingerichte woonkamer passen rolgordijnen goed, met plisségordijnen geef je er een iets zachter tintje aan. Schuifgordijnen zorgen voor een knusse uitstraling, al wordt er steeds minder vaak gekozen voor horizontaal schuivende gordijnen. Dit heeft er ook mee te maken dat dit type gordijnen minder mogelijkheden geeft met betrekking tot de lichtinval.

 

Automatiseer de raamdecoratie

Het klinkt allemaal interessant, maar wie gaat de hele dag door gordijnen openen en sluiten om precies de juiste sfeer te maken? Het wordt een stuk eenvoudiger met elektrisch bedienbare raamdecoratie zoals die van PoweredBlinds Nederland. Je kunt dan met een afstandsbediening, een app of geheel automatisch de raamdecoratie instellen zoals jij dit wilt. Op ieder moment, dus niet alleen openen in de ochtend en sluiten in de avond. Naast soorten raamdecoratie zijn er ook meerdere materialen en kleuren te bestellen. Als je zelf meet en installeert dan vallen de kosten reuze mee. Wat kun je zoal met elektrische gordijnen? Lees verder voor het antwoord!

 

Speel met licht

Er is meer tussen licht en donker. Een lamp kan aan of uit, met een dimmer kun je meer sfeer creëren in de woonkamer. Dit geldt ook voor raamdecoratie. Zo is er vitrage die doorzichtig is of je kiest voor verduisterende gordijnen die het invallend licht buitensluiten. Met elektrische houten jaloezieën wordt het een ander verhaal. Die kun je openen, sluiten of voor een deel openen door de jaloezieën te draaien. Kantel de stroken naar boven of naar beneden, zonder koordjes op afstand. Zo kun je natuurlijk licht van buiten optimaal regelen of de privacy in huis verhogen.

 

Sfeer in huis maak je door te variëren met licht. Denk aan de intensiteit van het licht, de invalshoek en de kleurtemperatuur. Met raamdecoratie heb je veel invloed op de sfeer in huis, maak de afwegingen die het beste aansluiten op jouw situatie.