Het verplaatsen van meubels door het huis is iets wat we allemaal wel eens doen. Het is een manier om een ​​ruimte te verjongen en de sfeer te veranderen zonder echt iets nieuws in de mix te brengen en zonder geld te investeren. Dit soort flexibiliteit krijgt soms een nieuwe betekenis bij stukken als barkarren, rolkasten, stoelen of tafels. Meubels op wielen kunnen veel verschillende vormen aannemen en zijn op allerlei manieren nuttig, of het nu een simpele kar is die je kunt voortduwen of iets totaal revolutionairs zoals een op maat gemaakte, modulaire collectie stoelen, banken, tafels en al het andere een ruimte behoeften om zowel uitnodigend als functioneel te zijn. Hieronder vind je een paar tips waarmee je bijvoorbeeld een zacht meubelwiel kunt toevoegen aan een meubel! 

 

Bereken de belasting

Wielen dragen het gewicht van het meubel, dus je moet de geschatte belasting van elk wiel bepalen. De maximaal toelaatbare lading staat meestal op de verpakking vermeld. Het wegen van bepaalde items is niet eenvoudig, maar het hoeft ook niet perfect te zijn. Bij een artikel als een bank kun je de fabrikant vragen naar het oorspronkelijke verzendgewicht. Schat bij twijfel hoog in en vergeet extra gewicht niet zoals je familie en vrienden op de bank, elektronica op een mediakar of gereedschap op een werkbank. Het is veiliger om zwenkwielen te gebruiken die veel zwaarder zijn dan je nodig hebt, dan te vertrouwen op zwenkwielen die het misschien niet volhouden. Als je eenmaal een gewicht hebt bepaald, deel je dit door het aantal wielen dat je gaat gebruiken. Schaf wielen aan die elk het verdeelde gewicht dragen, hiervoor kun je eerst de voorbeelden van meubelwielen bekijken. 

 

Kies de stijl

Meubelwielen worden bevestigd met een metalen plaat of steel. Sommige zwenkwielen vergrendelen, waardoor het meubel draagbaar is wanneer je het nodig hebt en stationair wanneer je het niet nodig hebt. Je kunt bijvoorbeeld een rollende poef verplaatsen waar je maar wilt. Door de sluizen in te stellen, kunnen je vrienden niet over de vloer zeilen als ze gaan zitten. De onderkant van het stuk helpt bij het bepalen welk type wielen je moet kopen. Een stuk met een platte bodem, zoals een koffer die als tafel wordt gebruikt, werkt met een wiel in de vorm van een metalen plaat. Een stuk met poten, zoals een stoel of bank, zou beter kunnen functioneren met een stuur in stuurpenstijl. Over het algemeen hebben wielen of zwenkwielen met een metalen plaat meer montageoppervlak nodig aan de onderkant van het meubel, maar ze werken met bijna alles, van stoelen tot dozen. Zwenkwielen met een steel hebben massief hout of zelfs metaal nodig dat dik genoeg is om de hele lengte van de stang te ondersteunen. 

 

Bevestig de wielen

Veel mensen kiezen ervoor om de meubelwielen te installeren met metalen platen. Dit doe je met deze uitleg: Bepaal met het meubel ondersteboven waar je de wielen plaatst. Wielen in de buurt van de rand, vooral in hoeken, verminderen de kans dat het stuk kantelt of schommelt. Als de wielen te dicht bij het midden staan, worden de randen onstabiel. Door de locatie van elk schroefgat door de plaat en op de onderkant van het stuk te markeren, kun je de gaten voorboren, wat helpt voorkomen dat de onderkant van het meubel splijt of breekt wanneer je de schroeven vastdraait. Boor door metaal met een speciale metaalboor, of gebruik een houtboor voor houten meubels. Met de platen uitgelijnd over de voorgeboorde gaten, bevestig de platen aan het stuk met de juiste schroeven voor het materiaal.