Vliegtuigen, krachtcentrales en smog, door het verkeer verstopte steden zijn misschien wat we ons voorstellen als we aan luchtvervuiling denken, maar weinig mensen weten dat de luchtkwaliteit in je huis tot 10 keer slechter kan zijn dan buiten. Dit is met name in steden het geval, maar toch kunnen ook mensen die op het platteland wonen te maken hebben met een slechte luchtkwaliteit in huis. Het is dan een aanrader om een luchtreiniger slaapkamer te gaan gebruiken, maar ook de onderstaande tips zullen de kwaliteit van de lucht binnenshuis verbeteren. 

 

Koop tweedehands meubels

Die nieuwe bank is misschien een luxe, maar daardoor komen er stiekem chemicaliën in je woonkamer. Vluchtige organische stoffen, ook wel VOS genoemd, zijn de gassen die vrijkomen bij veel stoffen, lijmen en verven. Ze reageren met zonlicht en chemicaliën in de atmosfeer om deeltjes te vormen die onze longen irriteren en beschadigen. Bestrijd dit door geen nieuw meubilair aan te schaffen, maar juist te kiezen voor tweedehandsmeubels. Na een paar jaar stoten items namelijk geen VOS meer uit! 

 

Stof alles af

Stofzuigers van goede kwaliteit zijn duur, maar ze zijn een krachtig middel tegen stof, pollen en haren van huisdieren, die zich allemaal snel kunnen ophopen en je luchtwegen kunnen irriteren. Stofzuig zo regelmatig als je kunt, ook onder banken en bedden. Sla kussens, vloerkleden en plaids tegen buitenmuren om de hoeveelheid stof die ze vasthouden te verminderen. Verander je beddengoed wekelijks en was het op 60 graden om huisstofmijt en ziektekiemen te doden. Vergeet niet alle oppervlakten af te stoffen! 

 

Open de ramen

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar je luchtstroom fris houden is de goedkoopste en gemakkelijkste manier om de luchtkwaliteit in je huis te verbeteren. Het openen van de ramen in de winter lijkt misschien contra-intuïtief als je probeert warm te blijven en geld te besparen op centrale verwarming, maar het is van vitaal belang om zuurstof binnen te laten en vuil naar buiten te laten. Een CO2 meter voor in huis zal je vertellen of je je ramen genoeg opent of niet! 

 

Koop veel kamerplanten

De luchtzuiverende voordelen van kamerplanten zijn uitgebreid gedocumenteerd, maar je hebt een jungle nodig om een ​​opmerkelijke impact te hebben op je luchtkwaliteit. Een paar jaar geleden ontdekten onderzoekers van de Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology namelijk dat er tussen de 10 en 1.000 planten per vierkante meter vloeroppervlak nodig zijn om te concurreren met de luchtzuiverende kracht van een paar open ramen in een huis. Je woning zal dus een oerwoud worden! 

 

Verban luchtverfrissers

Luchtverfrissers kunnen helpen bij het maskeren van slechte geuren, maar elke straal spuit een stortvloed van synthetische chemicaliën in je huis. Verwissel de ziekelijke geur van nep-vanille voor natuurlijk geparfumeerde of geurvrije producten. Beter nog, ga volledig natuurlijk met een organische luchtverspreider of etherische oliebrander. Neutraliseer bovendien kookluchtjes door een kom witte azijn een nacht in de keuken te laten staan ​​of schijfjes citroen in de magnetron in water te zetten.