Een tuinkachel biedt warmte en maakt het mogelijk om van de natuur te genieten, zelfs wanneer het te koud is om comfortabel buiten te zitten. In Amerika, waar veranda’s vaak voorkomen, kunnen mensen dankzij het afdakje en beschutting tegen de wind ook in de koelere seizoenen buiten verblijven. In Nederland worden steeds meer veranda’s en overkappingen gebouwd, waardoor mensen kunnen genieten van de prachtige herfstkleuren terwijl ze warm blijven met behulp van een tuinkachel en extra comfortabele items zoals een wollen plaid en warme kleding. Voeg een schapenvacht en een warm drankje toe en je kunt tot laat in het jaar buiten vertoeven. Ga jij binnenkort een tuinkachel kopen maar weet je nog niet zo goed waar je op moet letten? Lees dan verder!

Plaatstaal tuinkachels

Plaatstalen houtkachels hebben meestal een strakke uitstraling. Ze worden gemaakt van plat metaal en hebben daardoor een beperkt aantal vormen. In tegenstelling tot gietijzeren kachels zijn plaatstalen kachels gemaakt met twee wanden. Hierdoor verspreiden ze zowel warmte die direct voelbaar is als warmte die door de lucht wordt verspreid. De warmte wordt gelijkmatig in de hele ruimte verdeeld. Plaatstalen houtkachels hebben voordelen zoals een efficiënt gebruik van warmte, een hoog rendement en ze zijn relatief licht van gewicht. Ze hebben ook een moderne en strakke uitstraling.

Speksteen tuinkachels

Een speksteenkachel maakt gebruik van speksteen om de warmte zeer efficiënt op te slaan, terwijl het tegenstroomprincipe zorgt voor een gelijkmatige verwarming van de houtkachel. Door gemiddeld twee uur te stoken, blijft de ruimte 24 uur warm, waarbij de warmte langzaam wordt afgegeven nadat het vuur is gedoofd. Met slechts 1 kg hout per 100 kg speksteen per stookbeurt en een hoger rendement dan gewone houtkachels, biedt een speksteenkachel een efficiënte en veelzijdige optie voor het verwarmen van ruimtes met vrijwel elke houtsoort.

Kies je voor enkelwandig of dubbelwandig?

Het verschil tussen een enkelwandige en dubbelwandige kachelpijp is eigenlijk heel simpel. Een enkelwandige kachelpijp heeft geen isolatie, dus hij geeft meer warmte af. Dat betekent dat hij een ruimte efficiënter kan verwarmen. Bovendien ziet een enkelwandige pijp er slanker en eleganter uit. Aan de andere kant heeft een dubbelwandige kachelpijp isolatiemateriaal, waardoor hij de warmte beter vasthoudt en zorgt voor een veiligere installatie. De keuze tussen enkelwandig en dubbelwandig hangt af van wat je precies nodig hebt en wat je mooi vindt.

Weggewerkte aslade of niet?

Of je wel of niet een weggewerkte aslade wilt in je haard of kachel heeft zo zijn voordelen. Als de aslade is weggewerkt, ziet het er allemaal netter uit omdat je de aslade niet direct ziet. Dit ziet er mooier uit. Bovendien is het makkelijker om de as op te ruimen met een weggewerkte aslade. Je kunt de aslade gemakkelijk bereiken en weghalen zonder dat er as in het rond vliegt. Maar het is ook een kwestie van persoonlijke voorkeur. Sommige mensen vinden het juist charmant om een zichtbare aslade te hebben, omdat het een traditionele uitstraling heeft of omdat ze de as willen kunnen controleren tijdens het gebruik van de haard of kachel. Hoe dan ook, er zijn een aantal verschillende tuinkachels met ieder zijn eigen kenmerken. Welke heeft jouw voorkeur?