Bouw je een nieuw huis of wil je graag je keuken renoveren? Je moet dan nadenken over het fornuis. Je kunt kiezen voor een traditioneel apparaat dat werkt op gas, maar tegenwoordig wordt vaak gekozen voor de beste inductiekookplaat. Dit model wordt steeds populairder, maar brengen natuurlijk wel veel veranderingen met zich mee. Inductiekookplaten zijn immers anders dan de gasfornuizen. Hieronder noemen we daarom een paar dingen die veel mensen mogelijk nog niet weten over de beste inductiekookplaat 90 cm voor jou. 

 

Inductiekookplaten kunnen heet aanvoelen 

Een van de meest genoemde voordelen van inductie is dat de kookplaat zelf koel blijft omdat het magnetische veld rechtstreeks op het kookgerei inwerkt. Het is iets genuanceerder dan dat, zegt Hope. Warmte kan van het kookgerei terug naar het keramische oppervlak worden overgedragen, wat betekent dat het nog steeds warm of zelfs heet kan aanvoelen, zo niet zo verschroeiend als een gewone elektrische of gasbrander. Leg je hand dus niet op een zojuist gebruikte inductiebrander, maar let op de indicatielampjes die aangeven wanneer het oppervlak voldoende is afgekoeld.

 

Inductiekookplaten zijn veiliger dan gas

Inductiekookplaten beschikken over een aantal van dezelfde brede lijnen van traditionele elektrische die ouders, eigenaren van gezelschapsdieren en degenen die zich in het algemeen zorgen maken over veiligheid waarderen: geen open vuur of knoppen die per ongeluk kunnen worden gedraaid. De enige manier waarop een brander werkt, is als er compatibel kookgerei bovenop staat. Net als traditionele elektrische modellen stoten inductiekookplaten geen verontreinigende stoffen binnenshuis uit, die een probleem kunnen zijn met gas en in verband zijn gebracht met gezondheidsproblemen zoals astma bij kinderen. 

 

Je kookt anders op een inductiekookplaat

Zelfs ervaren koks zullen een leercurve ervaren bij de overstap naar inductie. Een van de grootste voordelen van inductie is hoe snel het opwarmt, zegt Hope. De keerzijde is dat het sneller kan gebeuren dan je verwacht, zonder de opbouwsignalen die je misschien gewend bent – de langzame toename van bubbels, bijvoorbeeld tijdens het koken. Evenzo kan het zijn dat je een iets lagere temperatuur nodig hebt dan in een recept wordt gevraagd. En als je gewend bent om met andere kookplaten te moeten spelen om een ​​constant warmteniveau te behouden, zul je misschien verbaasd zijn hoe goed inductie een gestaag sudderen kan handhaven. Houd er rekening mee dat inductiekookplaten, net als gas, zeer snel reageren op veranderingen in de warmte-instelling. 

 

Je maakt inductiekookplaten gemakkelijk schoon

Het schoonmaken van inductiekookplaten kan gemakkelijker zijn omdat er geen verwijderbare roosters of branders zijn om onder of rond te schrobben, en voedsel minder snel schroeit en verbrandt gezien de lagere oppervlaktetemperatuur van de kookplaat. Als je echt niets van het keramiek wilt houden, kun je zelfs koken met bakpapier of siliconenmatten onder het kookgerei. Lees altijd de specifieke instructies van de fabrikant, maar over het algemeen kun je veilig afwasmiddel, zuiveringszout en azijn gebruiken, en reinigingsmiddelen voor kookplaten die zijn ontworpen voor keramische oppervlakken. Een inductiekookplaat is ten opzichte van een gasfornuis dus veel makkelijker te reinigen.