Heb je het contract van je nieuwe huurwoning ondertekend? Tijd om na te denken over de wijze waarop je de verschillende kamers straks inricht. Belangrijk onderdeel hierbij is het maken van een lichtplan. Het helpt je een gezellige sfeer te creëren in huis! Lampen komen in tal van verschillende soorten, modellen en stijlen voor. Kies je voor een plafonniere kopen, ga je voor een wandlamp of plaats je verschillende vloerlampen in de slaap-, werk- en woonkamer? Dit artikel helpt je op weg bij het maken van een lichtplan. Waarop moet je letten? Hoe zorg je dat de verlichting in je huurwoning bijdraagt aan de sfeer? 

Houd rekening met de activiteiten binnen ruimtes 
De activiteiten die je onderneemt in de verschillende kamers van je huurwoning bepalen voor een groot deel, welke lampen je hier nodig hebt. Voor het studeren of werken in een werkkamer heb je vaak een ander type verlichting nodig, dan voor het creëren van een rustgevende of romantische setting in de woon- en slaapkamer. Net als dat de lampen in de badkamer een ander soort licht bieden, dan de lampen die je bijvoorbeeld in de eetkamer gebruikt. Maak alvast eens een globaal overzicht van het beoogde gebruik van de verschillende kamers. Het helpt je bij het maken van je lichtplan! 

Onderscheid tussen verschillende soorten verlichting 
Zoals reeds werd aangehaald zijn er verschillende soorten verlichting die je van elkaar kunt onderscheiden. Kies voor een combinatie van basisverlichting, sfeerverlichting en taakverlichting in huis. Afhankelijk van de accessoires die je aan het interieur toevoegt, zoals een schilderij of bijvoorbeeld fraai beeld, zou je daar nog accentverlichting aan toe kunnen voegen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om een LED-spot aan het plafond, die het schilderij of beeld extra in het licht zet. Bepaal welke soorten verlichting jij nodig hebt, op basis van de activiteiten die je eerder inventariseerde. 

Combineer direct en indirect licht met elkaar 
Aanvullend op de verschillende soorten verlichting maakt men onderscheid tussen direct en indirect licht. Bij direct licht kun je denken aan de lampen, waarbij je direct in de LED-lamp kijkt. In het geval van indirect licht zit er nog een lampenkap of ombouw om deze LED-lamp. Via de lampenkap wordt het licht van de LED-lamp door de ruimte verspreid. Een lamp met indirect licht helpt je bij het creëren van sfeerverlichting. Voor de basisverlichting en zeker ook de taakverlichting gebruikt men vaak direct licht.