Als je een kantoorruimte, gezamenlijke werkplek of thuiskantoor gaat inrichten, mogen kamerplanten niet ontbreken. Meer groen zorgt voor meer werkplezier! Een paar extra planten hebben een positief effect op zowel de sfeer als de concentratie. Daarnaast is het gewoon erg trendy om planten in je werkruimte te verwerken. In dit artikel lees je meer over het gebruik van kamerplanten op kantoor.

 

Voordelen van planten op kantoor

Planten op kantoor hebben verrassend veel voordelen. Het groen zorgt voor een aangename sfeer, waardoor de concentratie wordt verbeterd en er juist minder stress wordt ervaren. Daarnaast hebben sommige planten een luchtzuiverende werking. De kamerplanten kunnen CO2 omzetten in zuurstof en meer waterdamp in de lucht brengen. Hierdoor blijft de luchtvochtigheid goed op peil. Er wordt zelfs beweerd dat de planten onfrisse geurtjes kunnen filteren uit de lucht. Klinkt goed, toch? Een ander praktisch effect is dat ze bijdragen aan een betere akoestiek. Hoe groter de kamerplanten, hoe beter geluid kan worden gedempt. Genoeg redenen om zelf wat meer groen naar het kantoor te brengen!

 

Slim gebruik van plantenbakken

Zet niet zomaar een aantal willekeurige potten op kantoor, maar denk goed na over het type plantenbak. De bak moet natuurlijk goed passen bij de algehele sfeer van het kantoor. Bepaal vervolgens waar de kamerplanten komen te staan. Kies strategische plekken. Gebruik de plantenbakken bijvoorbeeld als scheiding tussen de bureaus of als sfeermaker vlakbij de vergadertafel. Als de werkruimte een flexibele opstelling heeft, is een plantenbak van Plesanto met wielen super handig. Deze kun je gemakkelijk verplaatsen en steeds weer een nieuwe functie geven.

 

Geschikte kantoorplanten

Maak op kantoor gebruik van planten die gemakkelijk zijn in onderhoud. Een aantal voorbeelden van geschikte kantoorplanten zijn:

 

  • Sansevieria: (ook wel vrouwentong genoemd) heeft weinig water nodig
  • Kentia palm: doet het zelfs goed bij weinig licht
  • Strelitzia: groeit juist goed bij veel licht, dus geschikt voor bij het raam
  • Ficus: super sterke plant met luchtzuiverende werking

 

Overleg over onderhoud

In een thuiskantoor kun je zelf het onderhoud van de kantoorplanten regelen, maar op een gezamenlijke werkplek is het handig om hier richtlijnen voor op te stellen. Een plant overleeft het namelijk niet zonder water, maar doet het ook slecht als het te véél water krijgt. Overleg en maak samen een plan om de planten gezond te houden.

 

Kunstplanten als alternatief

Zie je het onderhoud toch niet zitten? Dan kun je altijd een paar mooie kunstplanten aanschaffen. Deze staan net zo mooi in een moderne plantenbak. Bedek de bodem eventueel met steentjes of aarde om het echter te laten lijken.