Huur je een woning? Dan hoef je zelf geen opstalverzekering af te sluiten. Deze verantwoordelijkheid ligt bij de eigenaar en dat ben jij niet. Een inboedelverzekering is geen overbodige luxe als je huurt. Je verzekert hiermee alle losse spullen in je huurwoning. Je kunt bovendien baat hebben bij een rechtsbijstandverzekering. Helaas laten veel huurders deze verzekering nog links liggen. Om jou te overtuigen van het nut van een rechtsbijstandverzekering, zetten we hier drie redenen op een rijtje waarvoor je hem af kunt sluiten.

1. Arbeidsconflicten
Je houdt er misschien geen rekening mee, maar je kunt een conflict krijgen met je werkgever. Dit is bijvoorbeeld het geval als je ontslagen wordt en jij het hier niet mee eens bent. Daarnaast is er sprake van een arbeidsconflict bij discriminatie op de werkvloer. Als je hierdoor gedupeerd wordt, wil je misschien verdere stappen ondernemen tegen je werkgever. Dit is een stuk makkelijker als je verzekerd bent voor rechtsbijstand. Maar wat is een rechtsbijstandverzekering eigenlijk? In principe is dit een verzekering waarmee je verzekerd bent van rechtshulp bij juridische conflicten. Als je werk en inkomen meeverzekert, verzeker je juridische hulp bij conflicten over werk, uitkeringen, pensioen en studiefinanciering.

2. Conflicten in het verkeer
Ben je veel op de weg te vinden? Dan kun je een rechtsbijstandverzekering met aanvullende dekking voor verkeer afsluiten. Veel mensen denken dat verkeersconflicten een ver-van-mijn-bedshow zijn, maar de kans dat je ermee te maken krijgt, is groter dan je denkt. Zo kan de tegenpartij bijvoorbeeld ontkennen dat hij schuldig is aan het ongeluk. Om er alsnog voor te zorgen dat je de schadevergoeding krijgt waar je recht op hebt, doe je een beroep op je rechtsbijstandverzekering. Dankzij de aanvullende dekking verkeer ben je verzekerd voor conflicten over de schade die je zelf hebt opgelopen bij een ongeluk, conflicten over reparatie of onderhoud van je vervoermiddel en conflicten over het inleveren of ongeldig verklaren van je rij-, vaar- of registratiebewijs.

3. Consumentengeschillen
Wie een nieuwe wasmachine koopt voor zijn huurwoning, gaat ervan uit dat deze werkt. Als dit niet het geval blijkt te zijn, neem je contact op met de verkopende partij. De kans is groot dat het probleem opgelost wordt, maar dit is niet altijd het geval. Geeft de verkoper jou de schuld terwijl jij er niets aan kunt doen? Dan kun je een beroep doen op je rechtsbijstandverzekering. Deze verzekering biedt ook uitkomst bij consumentengeschillen.

Je bent overigens alleen verzekerd voor juridische hulp als je de juiste aanvullende dekking gekozen hebt. Bij de meeste verzekeraars sluit je hiervoor de module ‘Consument & Wonen’ af. Je bent dan verzekerd van juridische hulp bij conflicten over de aankoop van producten of diensten, maar ook voor conflicten over je woning, medische behandelingen, cybercrime en identiteitsfraude en vergunningen en burenruzies.

Standaarddekking van een rechtsbijstandverzekering
Ben je overtuigd? Dan wil je zelf misschien een rechtsbijstandverzekering afsluiten. Hiermee ben je standaard verzekerd voor juridische hulp als je getuige bent bij een strafzaak, als je verdacht wordt van een overtreding in het verkeer waarbij iemand gewond raakt of overlijdt en als je een borgsom moet betalen in het buitenland. In bepaalde situaties heb je bovendien recht op een schadevergoeding als iemand niet kan betalen. Bij de meeste verzekeraars moet je bovendien minimaal één aanvullende dekking kiezen. Uiteraard kun jij je rechtsbijstandverzekering ook uitbreiden met meerdere aanvullende verzekeringen.