Het aankleden van een woning kan een grote opgave zijn. Zeker als het gaat om een huurwoning waar je misschien niet alle aanpassingen mag doen waar je van droomt. Gelukkig zijn er naast permanente veranderingen nog talloze mogelijkheden om van jouw woning een gezellig familiehuis te maken. 

Vloerkleden en tapijten

Als de vloer niet naar wens is, maar het te kostbaar is om deze te vervangen, overweeg dan het gebruik van tapijten en vloerkleden om warmte en textuur toe te voegen. Van een zacht kleed bij de bank tot een vloerkleed in de kinderkamer voor het creëren van een gezellige speelruimte; de mogelijkheden zijn eindeloos. 

Groot voordeel hiervan is dat je de tapijten gemakkelijk weer kunt verwijderen wanneer je vertrekt. Tegelijkertijd profiteer je wel van een zachte sfeermaker, kijk je minder tegen die lelijke vloer aan én hoef je geen koude voetjes meer te hebben van die kille vloer in de woning.

Wanddecoraties en kleuren

Het verven of behangen van een woning is vaak wel toegestaan in een huurwoning, je moet het hooguit weer kaal opleveren bij vertrek. Door te kiezen voor warme kleurtonen of een leuk behang met print, kleed je de woning al een stuk meer aan dan wanneer alle muren wit blijven. 

Hetzelfde kun je doen met mooie wanddecoratie. Is het niet toegestaan om te boren? Je kunt ook zelfklevende, verwijderbare haakjes of muurstickers kopen voor een tijdelijke optie zonder schade aan te brengen. Je kunt per ruimte kijken naar een passende sfeer en hierbij passende kleuren of patronen uitzoeken. Ga bijvoorbeeld voor rustige en zachte tonen in de slaapkamer, terwijl je in de kinderkamer uitpakt met een speels patroon. 

Sfeervolle verlichting

Voelt je woning ook na deze aanpassingen nog kil aan? De verlichting speelt ook een grote rol in het bepalen van de sfeer in een woning. In plaats van een aantal felle lichtspots is het aan te raden om gebruik te maken van zachte, warme verlichting vanuit meerdere hoeken en hoogtes. Hierdoor heb je ’s avonds en op donkere dagen direct een gezellige ambiance.

Heb je nu niet veel keuze uit vaste lichtpunten op het plafond? Er zijn tegenwoordig talloze tafel- en vloerlampen beschikbaar die je kunt aansluiten op ieder punt in de ruimte. Zo kun je verschillende hoeken met een mooi accent verlichten.

Decoratieve accessoires

Voor meer dynamiek in de ruimte kun je verschillende accessoires toevoegen, zoals kussens, vazen, kaarsen of planten. Hiermee voeg je nog meer kleur én gezelligheid toe aan jouw interieur. 

De kleuren van de muren kun je hier ook weer terug laten komen. Van familiefoto’s tot kunstwerken of andere decoratieve items; met deze items geef je de woning veel meer persoonlijkheid. Juist door gezinsgerichte decoraties zoals fotolijstjes met leuke herinneringen, zul je het familiegevoel in de woning benadrukken. 

Comfortabel en duurzaam meubilair

De aanschaf van comfortabel meubilair kan prijzig zijn, maar door te kiezen voor duurzame materialen en kleuren zul je hier ook een lange tijd profijt van hebben. Een zachte bank waar je met het hele gezin gezamenlijk kan ontspannen, of een grote eettafel met comfortabele stoelen om met z’n allen te tafelen. Maak van je woning een uitnodigende plek waar iedereen zich thuis voelt. 

Met het oog op een toekomstige verhuizing is het ook aan te raden om meubilair te kiezen dat weer gemakkelijk uit elkaar te schroeven is. Dit maakt een verhuizing een stuk eenvoudiger en voorkomt dat je meubelstukken niet meer kunt meenemen naar een volgende woning. 

Laat je creativiteit de loop

Al met al zijn er dus nog genoeg veranderingen te bedenken om een waar familiehuis te creëren, zonder dat je permanente veranderingen doorvoert die volgens het huurcontract niet mogen. Laat je creativiteit de loop en ga aan de slag met het creëren van een gezellige en persoonlijke sfeer. Ook met de kleinste aanpassingen kan jij al een groot verschil maken!