Voor de meeste mensen is de woning hun belangrijkste bezit. Je hebt natuurlijk miljonairs en miljardairs, maar dit zijn de uitzonderingen op de regel. De meeste mensen met een woning leven in de middenklasse. Omdat de woning je waardevolste bezit is, ben je er natuurlijk ook hartstikke zuinig op. 

 

Daarnaast wil je op verschillende momenten ook weten wat je woning waard is en in die gevallen is het verstandig om je woning officieel te laten taxeren. Maar in welke situaties is het dan verstandig om je woning te laten taxeren? 

Verduurzaming van de woning

Met een duurzame woning ben je minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en de hoge kosten die ermee gepaard gaan. Je maakt je woning bovendien klaar voor de toekomst en bent veel regelgeving, die ongetwijfeld nog gaat komen met het klimaatakkoord in het achterhoofd, voor. Energiebesparende maatregelen nemen is echter niet gratis en kan zelfs oplopen tot tienduizenden euro’s.

 

Als je duurzaamheidsmaatregelen wilt nemen, is het dan ook verstandig om te kijken hoeveel je woning op dit moment waard is. Dan krijg je namelijk inzicht in de maatregelen die je kunt nemen en of je de kosten met de hypotheek kan meefinancieren. Laat je woning bij verduurzaming daarom taxeren door erkende taxateurs van Taxatierap

Bij een verbouwing

Verwacht je gezinsuitbreiding of heb je om een andere reden, bijvoorbeeld voor je werk of hobby, een extra kamer nodig? Dan is het vaak praktischer om je woning te verbouwen, dan een nieuw huis aan te kopen. Zeker wanneer je fijn woont en je blij bent met je buren en de locatie. Je woning laten taxeren bij een verbouwing is zeer praktisch, omdat je op die manier de waardestijging kunt berekenen. 

 

Je wilt immers dankbaar gebruikmaken van de nieuwe ruimte, maar tegelijkertijd denk je ook aan de toekomst en wil je dat de woning meer waard wordt. Ook kun je soms een deel van de kosten meenemen in de hypotheek, wanneer je je bewust bent van de woningwaarde.

De verkoop van je woning

Het is wel gebruikelijk om te doen, maar veel mensen weten niet dat het meestal helemaal niet verplicht is om je woning te laten taxeren bij de verkoop. Je kunt zelfs je woning zonder makelaar verkopen. Toch is het handig om je woning wel te laten taxeren bij de verkoop en zeker bij bepaalde situaties. 

 

Als je bijvoorbeeld uit elkaar gaat en in gemeenschap van goederen bent getrouwd, dan is een taxatierapport wel echt nodig. Dit geldt ook voor het oversluiten van een hypotheek, wanneer je de herbouwwaarde wilt bepalen en als er sprake is van een executieverkoop. 

Bij de aankoop van de woning

Ook bij de aankoop van een woning ben je min of meer verplicht om een taxatierapport op te laten stellen. Tenzij je natuurlijk genoeg geld op de bank hebt staan en geen hypotheek voor de woning nodig hebt. Maar bij de meeste mensen is dat helaas niet het geval en die zijn afhankelijk van een hypotheek. Een hypotheekverstrekker vraagt vrijwel altijd een officieel taxatierapport alvorens je geld kunt krijgen.