Wanneer de keuken er nog prima uitziet, maar je toch toe bent aan een nieuwe look, kun je ervoor kiezen om de muren te schilderen. Dit is een stuk gemakkelijker en goedkoper dan een compleet nieuwe keuken! Of je nou voor een opvallend kleurtje kiest of voor een andere beigetint: het belangrijkste is een strak eindresultaat. Hieronder staan 5 handige tips om ervoor te zorgen dat de verfklus vlekkeloos verloopt.

 

Tip 1. Kies de juiste muurverf

Bij het schilderen van een keukenmuur is het belangrijk om de juiste verfsoort uit te kiezen. De keuken is een plek waar gemorst kan worden, dus een verf met een hoge schrobklasse is essentieel. Een goede optie is de Sikkens Alphacryl Pure Mat SF, een watergedragen muurverf met schrobklasse 1. Deze matte verf is goed schoon te maken zonder dat je je zorgen hoeft te maken over kleurverlies of beschadigingen. Het resultaat blijft jarenlang fris ogen!

 

Tip 2. Maak gebruik van een primer

Voordat je begint met schilderen, is het aanbrengen van een primer (grondverf) een must. Een primer zorgt ervoor dat de muurverf beter hecht en egaler dekt. Door de muren eerst goed schoon te maken en vervolgens te behandelen met een primer, voorkom je dat de verf gaat afbladderen of vlekken.

 

Tip 3. Investeer in kwaliteitskwasten en –rollers

Het gebruik van de juiste gereedschappen is ook belangrijk voor een mooi schilderresultaat. Kies voor kwaliteitskwasten en –rollers die geschikt zijn voor de verfsoort die je gebruikt. Voor watergedragen verf, zoals de eerder genoemde Sikkens Alphacryl, zijn synthetische kwasten en microvezelrollers ideaal. Ze zorgen voor een gelijkmatige verdeling en minimaliseren strepen op de muur.

 

Tip 4. Bescherm je keuken goed

Vergeet niet om de keuken goed te beschermen voordat je begint met schilderen. Dek de vloer, kasten en het aanrecht af met plastic of oude doeken. Gebruik afplaktape om de randen netjes af te plakken. Dit kost wat extra tijd, maar het zorg er wel voor dat je geen verf kunt knoeien op plekken waar je dat niet wilt. Een goede voorbereiding is de sleutel tot een strak eindresultaat.

 

Tip 5. Zorg voor goede ventilatie en de juiste temperatuur

De droogtijden van de muurverf zijn mede afhankelijk van de temperatuur en ventilatie in de keuken. Een binnentemperatuur van ongeveer 20 graden is ideaal. Dit zorg ervoor dat de verf niet te langzaam, maar ook zeker niet te snel droogt. Zet indien mogelijk ook nog een raam of deur open voor toevoer van frisse lucht.