Wordt er geregeld ingebroken in de omgeving waar je woont? Dan is het tijd om nog eens met een kritisch oog te kijken naar de maatregelen die zijn genomen om je woning te beveiligen. Door jou, of door je verhuurder.

 

In alle gevallen geldt dat voorkomen beter is dan genezen. En omdat inbraakpreventie valt of staat met het hebben van de juiste sloten, begin je daar. De verhuurder van je woning is verplicht goed werkend hang- en sluitwerk op de woning te installeren. Dit zijn echter niet direct de gecertificeerde sloten die bij het Politiekeurmerk Veilig Wonen horen. Wil je dit toch? Dan zal je zelf aan de gang moeten.

 

De sloten

Met toestemming van je huurder kan je zelf de sloten op je huurwoning vervangen. Wie de hiermee gemoeide kosten voor zijn of haar rekening neemt, ligt aan jou en je verhuurder. De verhuurder is het niet verplicht, maar in overleg is er wellicht een verdeling te maken. Ook kan het lonen om bij de gemeente of woningcorporatie te controleren of er subsidies beschikbaar zijn voor het beveiligen van je woning. Dit scheelt toch weer in de kosten.

 

Verdere veiligheidsmaatregelen

Naast goede sloten zijn er meer maatregelen die je kan nemen om je huis zo veilig mogelijk te houden. Goede verlichting is hier een voorbeeld van. Een lamp bij je voordeur die werkt op een sensor is een slim idee, geen inbreker vindt het fijn om in het licht te staan als ze bij je naar binnen willen. Ook een deurbel met camera draagt bij aan je veiligheid. Het houdt de inbrekers niet direct buiten, maar de pakkans neemt aanzienlijk toe als ze op beeld staan. Dit maakt dat ze toch geneigd zijn hun heil elders te zoeken.

 

Verzekeren, wie doet wat?

Hoewel een woonverzekering meestal wettelijk niet verplicht is, is het toch prettig om achter de hand te hebben als het mis gaat. Een opstalverzekering is niet aan de orde voor huurders, dit is de verantwoordelijkheid van de verhuurder. Een inboedelverzekering is wel aan te raden als je in een huurhuis woont. 

 

Soms stelt een verhuurder je in de huurovereenkomst ook verplicht om dit af te sluiten, samen met een glas- en brandverzekering. Zorg dat je goed op de hoogte bent van wat er van jou als huurder wordt verwacht en sluit je woonverzekeringen af voor je ergens gaat wonen. Dit slaapt echt een stuk lekkerder. 

 

Er is ingebroken, wat nu?

Soms gaat het, alle goede bedoelingen ten spijt, toch mis. Naast de boosheid over het onrecht en het verdriet om de gestolen spullen, is het zaak dat er actie wordt ondernomen. De politie moet worden ingeschakeld, er moet een claim naar je woonverzekering en de schade aan je woning moet worden hersteld. 

 

Voor de eerste twee zaken ben jij als huurder verantwoordelijk. De verhuurder dient de schade voor zijn of haar rekening te nemen. Mits er geen sprake is van nalatigheid van de huurder, is het zijn of haar taak om te zorgen dat de sloten, deurposten of ramen die beschadigd raakten bij de inbraak, zo snel mogelijk hersteld worden. En is alle rust teruggekeerd? Buig je dan nog eens over de tips, want voorkomen is ook een tweede keer beter dan genezen.