Veel moderne woningen hebben vloerverwarming, er zijn ook veel mensen die vloerverwarming laten aanleggen. Vloerverwarming is natuurlijk niet iets wat je nodig hebt om te overleven, het zorgt echter wel voor enige luxe en dat is wat mensen tegenwoordig maar al te graag willen.

Aanleg

Een vloerverwarming is een systeem dat onder een vloer gelegd wordt, dit is dus niet de vloer zelf! Vloerverwarmingen kunnen gemakkelijk aangelegd worden in woningen die nog geen vloer hebben liggen. Er zijn echter veel mensen die een vloerverwarming willen, maar wel al een vloer hebben liggen in hun woning. Hier zijn natuurlijk oplossingen voor, je kan ervoor kiezen om de huidige vloer er compleet uit te halen en vervolgens de vloerverwarming te laten aanleggen, zodra de vloerverwarming is aangelegd kun je een nieuwe of eventueel de oude vloer opnieuw leggen. Een andere manier om je bestaande vloer te voorzien van vloerverwarming is infrezen. Hierbij worden in de bestaande vloer sleuven gemaakt waarin de leidingen van de vloerverwarming komen te liggen. Dit gebeurt in een slakkenhuispatroon, waardoor aan- en afvoerleidingen naast elkaar kunnen liggen. Deze manier is tijdbesparend en erg efficiënt vergeleken met een nieuwe vloer leggen. Je kan er ook voor kiezen om een vloerverwarming aan te leggen over een bestaande vloer, wanneer de vloerverwarming eenmaal is aangelegd kun je weer een vloer over de vloerverwarming aanleggen. Als je voor deze optie kiest, moet je met circa 10 cm verhoging rekening houden.

Werking

Iedereen weet wel wat vloerverwarming is, maar hoe wordt de vloer nou daadwerkelijk verwarmd? Een vloerverwarming kun je vergelijken met een radiator, beide systemen worden verwarmd via buizen. Deze buizen worden verwarmd door warm water. De vloerverwarming wordt aangesloten op de CV-ketel, vervolgens stuurt de CV-ketel het water naar de buizen en worden de buizen natuurlijk vanzelf warm. Het wordt aangeraden om een vloerverwarming altijd aan te houden, als je echter de vloerverwarming toch uitzet heeft dit een paar gevolgen. Het duurt langer voordat een comfortabele temperatuur wordt bereikt, om deze temperatuur opnieuw te bereiken kost dit aardig wat energie en dus aardig veel geld. Als de vloerverwarming altijd aanstaat dan blijft de temperatuur comfortabel en heb je geen hoge pieken in je energie kosten.

Voordelen

Een vloerverwarming heeft veel voordelen. Een vloerverwarming geeft meer comfort, geen koude voeten meer. Vloerverwarming zorgt voor een betere warmteverdeling in de ruimte, omdat de gehele vloer wordt verwarmd heb je door de gehele ruimte een fijne temperatuur. Een radiator biedt bijvoorbeeld alleen veel warmte op de plekken waar de radiator is aangelegd. Ook is een vloerverwarmingsysteem beter voor de kosten. Radiatoren moeten over het algemeen tot 50-65 graden Celsius worden opgewarmd. Een vloerverwarmingssysteem hoeft maar tot 30-40 graden Celsius opgewarmd te worden. Vloerverwarming verbruikt daarom minder energie en is op de langere termijn goedkoper dan radiatoren.