Huurwoningen, koophuizen, nieuwbouwprojecten en ga zo maar door, vrijwel altijd wordt er gekozen voor glaswol als isolatiemethode. Dit is niet voor niets en in deze blog vertellen we waarom.

Wat is glaswol isolatie?

Hoewel velen bekend zijn met het materiaal glaswol, toch even een korte uitleg. Glaswol is dus een soort wol, ook wel silicaat genoemd, dat gemaakt is van glas. Het gaat om precies te zijn om (gerecyclede) glasscherven, zand en vaak ook soda en kalksteen. Als eerste wordt het glas gesmolten (1.450 graden Celsius) om er vezels, ook wel glaswoldraden genoemd, van te maken. Hier wordt vervolgens een bindmiddel aan toegevoegd om er dus uiteindelijk glaswol van te maken. 

Wat zijn de voordelen van glaswol?

Glaswol isolatie heeft enorm veel voordelen, waardoor het een zeer geschikt materiaal is voor woningen. Dit begint al bij de productie, want het materiaal is ontzettend veerkrachtig. Dit betekent dat glaswol heel economisch kan worden verpakt en na het uitpakken terugkeert naar de originele dikte. Daar komt nog eens bij dat het een zeer licht materiaal is, waardoor het goedkoper is om te transporteren en natuurlijk makkelijk om mee te werken. Het is tevens makkelijk op maat te knippen of snijden, waardoor je eenvoudig specifieke delen van een woning van isolatie kunt voorzien.

De relatief goedkope grondstoffen en transport zorgen er ook voor dat glaswol een van de meer betaalbare isolatie materialen is, wat altijd een pluspunt is voor huiseigenaren, aannemers, verhuurders en projectontwikkelaars. Je koopt al glaswol voor ~2 euro per vierkante meter. 

Toch is het absoluut geen materiaal dat enkel goedkoop is, want het heeft ook veel kwalitatieve eigenschappen. Zo is het een materiaal dat brandwerend is en pas brandbaar is bij een temperatuur rond de 700 graden Celsius. Het is dus erg brandveilig voor woningen, aangezien het de vorming van vlammen vertraagt. Het is zelfs geclassificeerd als Euroklasse A1 materiaal (onbrandbaar).

Wat zijn de nadelen van glaswol?

Ieder isolatiemateriaal heeft uiteraard ook nadelen, zelfs een veelzijdig materiaal als glaswol. Zo dien je bij het werken met glaswol voldoende veiligheidsmaatregelen te nemen, aangezien het inademen ervan tijdens het snijden en dergelijke zeer schadelijk is voor de gezondheid. Het kan je longen ernstig beschadigen en het is ook geen materiaal om zonder handschoenen aan te pakken. 

Eventueel overschot of afval van glaswol moet mede vanwege deze reden dan ook op een specifieke manier worden afgevoerd. Dit kan bij de milieustraat in jouw (nieuwe) buurt en je mag het dus niet gewoon in een container gooien.

Een ander nadeel is dat glaswol zijn isolatiekracht verliest als het nat wordt. Iets om aan te denken als je van plan bent een vochtige kelder te isoleren. Dit geldt dus voor alle verschillende soorten glaswol, van rollen tot dekens en platen.

Kortom, glaswol is een materiaal met vooral veel pluspunten en vaak de eerste keuze voor het isoleren van woningen. Hieronder alles nog even op een rij:

 

  • Veerkrachtig en elastisch materiaal
  • Licht van gewicht
  • Makkelijk op maat te snijden en te bevestigen
  • Goedkoper dan veel andere isolatiematerialen
  • Brandveilig
  • Schadelijk voor de gezondheid zonder de juiste bescherming
  • Kan niet goed tegen vocht
  • Mag niet bij het grofvuil