De overstap naar duurzame energie is populairder dan ooit. Een van de meest aantrekkelijke opties om je huis te verduurzamen is het installeren van een hybride warmtepomp. Dit systeem werkt samen met je cv-ketel om je woning efficiënt te verwarmen. In dit artikel lees je wat een hybride warmtepomp precies is, wat de kosten en mogelijke subsidies zijn en waarom het een slimme investering is voor jouw huis.

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. De warmtepomp neemt het grootste deel van het verwarmingswerk op zich. De cv-ketel springt bij wanneer er warm tapwater nodig is. Door deze samenwerking kun je aanzienlijk op je gasverbruik besparen, wat goed is voor zowel het milieu als je portemonnee. Een hybride warmtepomp is een uitstekende keuze voor huiseigenaren die hun woning comfortabel willen verwarmen en tegelijkertijd hun CO2-uitstoot willen verminderen.

Hybride warmtepomp kosten

De kosten van een hybride warmtepomp variëren, afhankelijk van het type en vermogen van de pomp. Over het algemeen liggen de hybride warmtepomp kosten tussen de €4.000 en €6.000, inclusief installatie en subsidies. Hoe hoger het vermogen van de pomp, hoe duurder deze kan zijn. Het voordeel van een krachtigere warmtepomp is dat deze grotere woningen kan verwarmen, wat ideaal is voor mensen met een grotere vraag naar warmte. Voor jouw persoonlijke warmtevraag kun je je het beste laten informeren door een professionele installateur. Een warmtepomp met meer vermogen is namelijk niet altijd beter. Verder is het is belangrijk om te onthouden dat een hybride warmtepomp een levensduur heeft van zo’n 15 jaar, waardoor de investering over de jaren heen goed te verantwoorden is.

Subsidie voor hybride warmtepompen

De overheid stimuleert duurzame investeringen in woningen door middel van de ISDE-subsidie, en dit geldt ook voor hybride warmtepompen. De hoogte van de subsidie voor een hybride warmtepomp hangt af van het type pomp dat je kiest en het vermogen ervan. In het algemeen geldt: hoe hoger het vermogen van de hybride warmtepomp, des te groter het subsidiebedrag dat je kunt krijgen. Warmtepompen met een A+++ energielabel komen in aanmerking voor een extra bonus van €225 boven op de standaard subsidie. Deze subsidie kan oplopen tot enkele duizenden euro’s, wat de totale investering aanzienlijk verlaagt. De officiële subsidiebedragen en voorwaarden vind je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Waarom kiezen voor een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp biedt tal van voordelen. Het grootste voordeel is de forse besparing op je gasverbruik, die kan oplopen tot wel 70%. Dit betekent dat je energierekening aanzienlijk lager zal uitvallen. Bovendien zorgt de vermindering van gasverbruik ervoor dat je tot wel 40% minder CO2 uitstoot, wat een positieve bijdrage levert aan het milieu.

Naast de financiële en milieutechnische voordelen biedt een hybride warmtepomp ook meer comfort in je woning. De warmtepomp zorgt ervoor dat je woning gelijkmatig wordt verwarmd, waardoor de temperatuur constanter blijft, zelfs op koude dagen. Dit verhoogt het wooncomfort en zorgt voor een aangename leefomgeving.

Ontdek nu zelf de voordelen van een hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een slimme investering voor wie wil besparen op energiekosten en tegelijkertijd wil bijdragen aan een beter milieu. Hoewel de hybride warmtepomp kosten aanvankelijk hoog lijken, maken de beschikbare subsidies en de besparingen op de energierekening de investering op de lange termijn zeer aantrekkelijk. Daarnaast is het toepasbaar voor woningen die al een cv-ketel hebben, omdat er relatief weinig aanpassingen aan de woning nodig zijn. Bovendien geniet je van meer comfort in huis door een efficiëntere en gelijkmatigere verwarming. Kortom, een hybride warmtepomp biedt financiële, duurzame en praktische voordelen.