Met de winter op komst wordt het ook weer hoog tijd om de isolatiewaarde van onze woningen onder de loep te nemen. Helaas is het bij veel (met name oudere) woningen nog slecht gesteld met de isolatie. Dit vertaalt zich naar veel warmteverlies. Op de koudste dagen van het jaar is het dan vrijwel onmogelijk om de temperatuur in huis constant te houden. Met het gevolg dat het wooncomfort afneemt. Om nog maar te zwijgen over de torenhoge energierekening waarmee dit gepaard gaat. Herken je dit? Dan ben je vast benieuwd wat de effectiefste methodes zijn om het warmteverlies snel tegen te gaan. Hier volgen enkele tips.
Ontdek de oorzaak
Wat is de grootste boosdoener van het warmteverlies? Meestal kan je dit zelf al snel merken door op verschillende plekken in de woning te gaan staan. Misschien merk je dat het op bepaalde plekken in huis gewoon lekker warm is, terwijl de temperatuur elders in huis niet omhoog te krijgen is. Zo ontdek je al snel in welke plekken van de woning er nog winst te behalen valt. Er zijn ook bedrijven die een warmteverliesberekening voor je kunnen doen. Zo is meteen duidelijk waar de meeste warmteverlies ontstaat en kan er ook direct een plan van aanpak worden gemaakt om dit probleem op te lossen.
Pak de grootste probleemzones in huis aan
In oudere woningen is er vaak heel veel te doen om het huis volledig naar wens te isoleren. Financieel en praktisch gezien is het meestal niet mogelijk om dit allemaal in één keer te doen. Daarom is het verstandig om eerst de grootste probleemzones aan te pakken. De plekken waar dus veel warmteverlies ontstaat. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de ramen en deuren in huis. In elke woning is dit de plek waar veel warmte verloren gaat. Zeker als er nog enkel glas gebruikt wordt en de kozijnen sterk verouderd zijn. Door dan te kiezen voor een kunststof kozijn en isolatieglas, stijgt de isolatiewaarde in huis direct enorm en zal je merken dat de temperatuur in huis gemakkelijker stabiel blijft.
Voorkom tocht
Tocht is een grote boosdoener als het om warmteverlies gaat. Helaas is dat niet altijd te voorkomen. Naden en kieren kunnen altijd in huis ontstaan. Gelukkig is dit probleem ook relatief eenvoudig op te lossen. Bijvoorbeeld door het gebruik van tochtstrips, maar ook door deze naden en kieren op te speuren en vervolgens te vullen. Het grootste voordeel hiervan is dat het weinig geld kost en veel winst oplevert.
Een goed verwarmingssysteem
Iedere woning heeft een verwarmingssysteem. In de praktijk blijkt deze echter niet altijd goed te zijn afgestemd op de woning zelf. Hierdoor wordt niet elke woning optimaal verwarmd. Daarom is het belangrijk om eens samen met een deskundige de verschillende mogelijkheden te bekijken en te onderzoeken of er geen effectievere verwarmingssystemen zijn voor jouw type woning. Ook is het slim om je huidige verwarmingssysteem eens te laten controleren. Als deze niet meer optimaal functioneert, wordt het direct een stuk lastiger om de temperatuur in huis stabiel te houden.
Geef een reactie