Het ondernemersvak is mooi, maar het brengt ook op sommige vlakken een aantal uitdagingen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat je misschien wel op zoek gaat naar een woning en daarbij een hypotheek moet afsluiten. Waar moet je eigenlijk op letten als je als ondernemer op zoek gaat naar een huis en een hypotheek? We zetten het hieronder voor je op een rij.
Hypotheek voor ondernemers vs. normale hypotheek
Als je een normale hypotheek wil afsluiten en je bent in loondienst, dan wordt er gekeken naar het inkomen dat je verdient. Op basis daarvan wordt berekend hoeveel geld je maximaal kunt lenen om een huis te kunnen kopen. Als ondernemer gaat dat overigens net iets anders in zijn werk.
Zo moet je als ondernemer namelijk de jaarcijfers kunnen aanleveren van jouw onderneming. Vaak zijn dit de jaarcijfers van de afgelopen drie jaar. Ben je nog maar net begonnen met ondernemen, dan wordt er gekeken naar de jaarcijfers die wel beschikbaar zijn van de eerste paar jaren. Ook wordt er dan vaak gekeken naar het loon dat je kreeg toen je nog in loondienst was. Bovendien is het ook slim om een prognose aan te leveren van jouw bedrijf: dus wat jouw bedrijf waarschijnlijk in de toekomst gaat opleveren. Jouw inkomenshistorie speelt dus een grote rol als ze de hypotheek voor jou willen berekenen.
NHG
NHG staat voor nationale hypotheek garantie. Als je bijvoorbeeld in bepaalde omstandigheden terechtkomt dat je de hypotheek niet meer kunt betalen, dan vangt de NHG dat voor je op. Het is dus erg fijn om een hypotheek af te sluiten met NHG. Op het moment van schrijven krijg je een NHG als je een maximale hypotheek hebt afgesloten tot 435 duizend euro. Hoger dan dit bedrag heb je hier geen recht op. Als ondernemer kun je ook een hypotheek afsluiten met een NHG, maar hier zitten vaak wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo geldt hiervoor ook de maximale hypotheekgrens van 435 duizend, wordt er naar de jaarcijfers gekeken, maar is het ook belangrijk dat je al langer dan een jaar aan het ondernemen bent.
Belastingvoordeel
Als je een huis koopt met een hypotheek, dan heb je te maken met hypotheekrenteaftrek. De rente die je over de hypotheek betaalt, kun je dan aftrekken van het inkomen en je daardoor recht hebt op een belastingvoordeel. Voor mensen die in loondienst zijn is dit vrij logisch, en bij ondernemers is dit eigenlijk niet heel veel anders. In dat geval heb je ook recht op hypotheekrenteaftrek en wordt dus vaak alleen al verrekend bij de belasting die je sowieso al moet betalen. Het is slim om hiervoor een financieel adviseur in te schakelen die je hierbij kan helpen. Deze kan jou hier meer over vertellen.
Naast hypotheekrenteaftrek kun je bij sommige hypotheekverstrekkers, die hypotheken voor ondernemers aanbieden, profiteren van nog meer voordelen. Denk bijvoorbeeld aan rentekortingen of een lagere rente als je overweegt om jouw huis te verduurzamen. Neem eens een kijkje bij deze hypotheek voor ondernemers en ontdek wat voor jou de mogelijkheden zijn.
Tips voor slagingskans
Het is natuurlijk logisch dat voor iedere ondernemer de situatie anders is. Daarom is een hypotheek ook voor elke ondernemer weer anders: het is daarom belangrijk om een expert in te schakelen die je hierbij kan helpen. Zo kan er namelijk ook een hypotheek voor je op maat worden gemaakt. Er wordt namelijk gekeken naar al jouw inkomstenbronnen, maar ook naar jouw privésituatie en jouw wensen. Neem daarom eens contact op voor een vrijblijvend hypotheekgesprek en ontdek wat jouw mogelijkheden zijn. Zo krijg je ook meer zekerheid en kan de zoektocht naar een woning wellicht sneller starten.
Geef een reactie