Er is een verschil tussen een interieurontwerper en een interieurstylist, alhoewel je dat op het eerste gezicht misschien niet zou zeggen. NIA Academie vertelt: “Het verschil tussen interieurstyling en -ontwerp ligt vooral in de focus en de mate van betrokkenheid bij de ruimte.” We geven een overzicht van de verschillen.
Interieurstyling
Tijdens een cursus interieurstyling leren cursisten meer over onder andere de visuele uitstraling en sfeer van een ruimte. Hoe kunnen meubels, kleuren, accessoires, verlichting en decoratie zo gecombineerd worden dat het een specifieke stijl of persoonlijkheid creëert? Interieurstyling is de stap die wordt gezet om een ruimte ‘af’ te maken en is dan ook minder technisch. Bovendien kan een interieurstylist zorgen voor een ‘snelle’ verandering, die ervoor zorgt dat een ruimte er mooi en sfeervol uitziet.
Interieurontwerp
Waar interieurstyling met name de sfeer van een ruimte aanpakt richt interieurontwerp zich ook op de functionele indeling van een ruimte. Hierbij kan dus ook gekozen worden voor structurele wijzigingen zoals het plaatsen van muren, het ontwerpen van een keuken, badkamer of maatwerkmeubel. Hierbij is meer technische kennis vereist van bijvoorbeeld bouwvoorschriften, maar ook materialen. Een ontwerper werkt vaak nauw samen met architecten en aannemers.
Wanneer kies je voor een interieurontwerper?
Ben je van plan om structurele of functionele veranderingen aan te brengen in een ruimte, dan kun je een interieurontwerper inschakelen. Denk daarbij aan een verbouwing of nieuwbouw of het optimaliseren van de functionaliteit van een ruimte.
De interieurontwerper wordt ingeschakeld bij verandering van indeling van een ruimte, door bijvoorbeeld muren, deuren of ramen te verplaatsen. Maar ook wanneer je op zoek bent naar een slimme oplossing voor een kleine ruimte of het functioneel inrichten van een grote open ruimte. Of wanneer je rekening moet houden met bouwvoorschriften, ventilatie, verlichting, akoestiek of ergonomie.
Wanneer kies je voor een interieurstylist?
Zijn er geen structurele veranderingen maar wil je wel de sfeer en uitstraling van een ruimte verbeteren? Dan is een interieurstylist de perfecte keuze. Hierbij kun je denken aan het aanpassen van meubels, kleuren, verlichting of accessoires. Bijvoorbeeld om de ruimte een frisse uitstraling te geven of om de ruimte aan te passen naar een specifieke stijl zoals Scandinavisch, industrieel of bohemian. Bovendien kan interieurstyling ervoor zorgen dat je een ruimte persoonlijker en gezelliger maakt. Interieurstyling is een goedkopere optie dan aan de slag gaan met een interieurontwerper, omdat structurele aanpassingen nou eenmaal meer geld kosten.
Soorten styling
Er zijn verschillende soorten interieurstyling, denk aan woonstyling, vastgoedstyling, commerciële styling en eventstyling. We bespreken ze hieronder.
Woonstyling
Je huis, of een kamer in je huis, sfeervol laten inrichten in een stijl die past bij jou. Dat is waar woonstyling voor wordt ingezet. Hierbij worden vaak kleuren, meubels, accessoires en verlichting gecombineerd. Het belangrijkste bij deze vorm van styling is dat het past bij de bewoners.
Vastgoedstyling (ook bekend als home staging)
Wanneer je jouw woning wil verkopen kan het interessant zijn om deze aantrekkelijker te maken voor potentiële kopers of huurders door vastgoedstyling in te zetten. Doelen van vastgoedstyling zijn het creëren van een neutrale en uitnodigende sfeer, het benadrukken van sterke punten van het huis en het camoufleren van minpunten.
Vastgoedstyling kan bijvoorbeeld ingezet worden wanneer je huis een uitgesproken styling heeft, met opvallende meubels of heftige kleuren op de muur. Door het interieur neutraler te maken trekt het meer kopers aan. Vaak is het gebruik van de meubels en accessoires voor home staging tijdelijk.
Commerciële styling
Deze vorm van styling wordt vaak ingezet in winkels, horeca en kantoren. Zo kun je denken aan styling om producten optimaal te presenteren, om een sfeer neer te zetten die past bij het concept van een winkel of restaurant of die past bij de tijd van het jaar.
Eventstyling
Er zijn verschillende soorten evenementen waarvoor styling ingezet kan worden. Denk aan bruiloften, feesten, beurzen of fotoshoots. Vaak is deze vorm van styling tijdelijk, voor de duur van het evenement. Er worden elementen gebruikt zoals bloemen, textiel en verlichting.
Kies jij voor een interieurontwerper of een interieurstylist?
Nu je de verschillen kent tussen interieurontwerpers en interieurstylisten kun je een gedegen keuze maken. Alhoewel er verschillen zijn tussen een ontwerper en een stylist, blijft de kern hetzelfde: het creëren van een visueel aantrekkelijke en functionele ruimte die past bij het doel en de gebruikers.
Geef een reactie