Als je de trotse eigenaar bent van een eigen huis, is het een goed idee om je woning te verzekeren. Waar beschermt een woonverzekering je eigenlijk voor en welke woonverzekeringen bestaan er? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Woonverzekeringen

Wil je je woning verzekeren? Er zijn grofweg twee belangrijke woningverzekeringen. De eerste is de opstalverzekering, die je afsluit voor alle vaste onderdelen van het huis. De tweede is de inboedelverzekering, die je afsluit voor alle spullen in het huis. Daarnaast heb je nog de glasverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering die kosten dekt van schade die jij per ongeluk aan een ander hebt toegebracht. Een opstalverzekering is sowieso slim om af te sluiten. Als je geen hele waardevolle spullen in huis hebt, is het het niet per se waard om een inboedelverzekering af te sluiten. Wat een woonverzekering kost hangt een beetje af van de waarde van je huis, maar de gemiddelde Nederlander betaalt zo’n 325 euro per jaar aan opstalverzekering. Klinkt veel, maar schade aan je huis is ook ontzettend duur.

Weersomstandigheden

Allereerst dekt een woonverzekering de kosten van schade door onvoorziene weersomstandigheden. Denk hierbij aan een storm, hagel of hevige regenval of natuurlijk waterschade verzekering. Dit geldt zowel voor de inboedelverzekering als voor de opstalverzekering. Houdt er wel rekening mee dat hele dure spullen zoals juwelen en elektronica bij je inboedelverzekering tot slechts een bepaald bedrag verzekert zijn, tenzij je er voor kiest om maandelijks een iets hogere premie te betalen (dat is niet bij alle verzekeraars mogelijk).

Vandalisme

Het is een absolute nachtmerrie, maar helaas wordt hij regelmatig waarheid. Je komt thuis en er is ingebroken. Niet alleen zijn er waardevolle spullen meegenomen, maar ze hebben ook niks van je huis heel gelaten. Ook in dit geval kan de verzekering bijspringen en (een deel van) de gestolen spullen vergoeden en je bijstaan in de wederopbouw van jouw huisje.

Eigen schuld

Uiteraard dekt de verzekering alleen kosten van schade die niet door eigen toedoen is toegebracht. Dit zorgt nog weleens voor onenigheid, want wanneer is iets nou eigenlijk je eigen schuld? Heb jij een ontzettend oud huis dat op instorten staat en stort het na een zware storm ook daadwerkelijk in? Dan kan de verzekering dat wijten aan nalatigheid en worden de kosten van de schade niet gedekt. Als huiseigenaar blijf je dus verantwoordelijk voor de staat van je huis.