In veel huurwoningen zit standaard een bad of heeft te maken met een simpele douchevloer en douchegordijn. De meesten zullen zich vroeg of laat afvragen of dit ook anders kan. En is dat verstandig? Het klinkt eenvoudig, maar wie huurt, zit niet aan de knoppen. Toch is er meer mogelijk dan je denkt, zeker als je weet waar je op moet letten.
Wat mag je aanpassen in een huurwoning?
De badkamer aanpassen mag meestal niet zomaar. Het verwijderen of plaatsen van een badkuip of het plaatsen van een vaste cabine vereist vrijwel altijd schriftelijke toestemming van de verhuurder. Toch maken sommige woningcorporaties of particuliere verhuurders uitzonderingen, zeker als je belooft de ruimte in originele staat terug te brengen bij vertrek of de ruimte beter oplevert dan toen je de woning betrok.
In de praktijk komt het hierop neer: als je het goed overlegt, de bestaande aansluitingen behoudt en netjes werkt, dan is er veel mogelijk. Wel belangrijk: zorg dat alles omkeerbaar blijft. Zo voorkom je discussie of kosten achteraf.
Waarom steeds meer huurders kiezen voor een douchecabine
De grootste reden om het bad te vervangen is de beperkte ruimte. Zeker in appartementen in de stad is elke centimeter meegenomen. Waar een bad bijna altijd het halve vloeroppervlak opslokt, geeft een compacte douchewand of cabine juist lucht. Heb je toestemming van de verhuurder? Dan zul je wellicht de volgende veelgestelde vraag hebben: “Hoe zorg ik dat het geen ingrijpende verbouwing wordt?” Een droom douchecabine hoeft geen enorme renovatie te zijn. Er bestaan complete modellen die je binnen een paar uur kunt plaatsen, zonder boren of hakken. Denk aan cabines die je over een bestaande tegelvloer kunt zetten, of modellen met voorgeboorde wanden, die je via bestaande bevestigingspunten monteert.
Droom douchecabine zonder hakken of boren
Voor wie geen toestemming krijgt, zijn er nog steeds slimme alternatieven. Een los te plaatsen douchewand in combinatie met een vlakke douchebak kan al veel doen. Er zijn ook units met geïntegreerde zijwanden die je eenvoudig op bestaande vloeren aansluit. Die systemen zijn volledig afsluitbaar, wat prettig is bij gedeeld gebruik of om spatten te beperken.
Ook accessoires maken verschil: een goede regendouche met instelbare straalhoogte, antikalkglas dat helder blijft, of een cabine met schuifdeuren die geen extra draaicirkel nodig hebben. Juist zulke details zorgen dat je kunt genieten van een volwaardige, comfortabele badkamer.
Blijvende keuze of tijdelijke aanpassing?
Wie lang in een woning blijft, kan investeren in een duurzame douchecabine die je – met wat hulp – weer kunt meenemen. Voor kortere huurperiodes zijn demontabele modellen interessanter. Die zijn tegenwoordig stevig, fraai en eenvoudig weer uit elkaar te halen zonder sporen achter te laten. Is je verhuurder coulant? Mogelijk kun je de douchecabine laten staan en maak je de volgende bewoner blij! Bovendien groeit het aanbod aan modellen die ontworpen zijn met verplaatsbaarheid in gedachten, waardoor je ook bij een volgende woning snel weer kunt genieten van je vertrouwde, zelfgekozen droom douchecabine.
Geef een reactie