Soms is het tijd voor verandering in huis en wil je ook weleens een nieuwe vloer. Heb je nog nooit nagedacht of een gietvloer wel iets is voor jou? Een dergelijke vloer kan tegenwoordig in vele verschillende kleuren en past in veel verschillende soorten woningen en panden. In dit artikel willen we je graag alle voor- en nadelen vertellen over het aanschaffen van een gietvloer in uw woning of in uw bedrijfspand.

Stijl
Steeds meer huishoudens kiezen voor een stijlvolle gietvloer. Een dergelijke vloer van epoxy of polyurethaan past eigenlijk in ieder huis. Je kunt een oude boerderij ombouwen en een dergelijke vloer aanleggen in de kleur van het ‘boerderij-bruin’, maar je kunt ook in een oud kantoorpand een dergelijke vloer aanleggen in een veel moderne tintkleur. Omdat het een egale vloer is, ziet het er al gauw heel strak uit en is het heel stijlvol voor veel huishoudens, maar ook op kantoren.

Akoestiek
Een ander groot voordeel van een dergelijke vloer van kunststof is natuurlijk het feit dat het de akoestiek een hoop verbetert. Vaak zijn er zalen waar de galm zo vreselijk is, dat je er bijna oorpijn of hoofdpijn van overhoudt aan het einde van de dag. Door de juiste vloer in te stellen – met of zonder extra isolatielaag – kun je voor een geluiddempend effect zorgen, waarbij de galm en de ruis worden geabsorbeerd.

Hygiëne
Het is heel bijzonder als je een dergelijke vloer ziet. Er zitten namelijk helemaal geen kieren of naden in de vloer. Dat betekent dat je nooit meer schimmels of bacteriën hebt die in de naden van kliklaminaat of tussen de tegels gaan zitten. Het is dan ook bewezen dat een gietvloer een stuk hygiënischer is dan andere vormen van vloer. Bovendien zorgen de viezigheid- en vuilafstotende eigenschappen ervoor dat het makkelijk schoon te maken en te houden is. Je hebt niet eens zeep nodig om de vloer te boenen of te dweilen. Is dat niet ideaal?

Warmte
Een vloer van kunststof is erg geschikt voor vloerverwarming. Het materiaal houdt warmte lang vast en verdeelt het goed over de gehele vloer. Daarom is een gietvloer ook erg populair, omdat het heerlijk is om er met blote voeten op te lopen.

Het verwijderen
Een klein nadeel van een dergelijke vloer is dat zowel het plaatsen als het verwijderen ervan ietwat arbeidsintensief is. Het is niet zo makkelijk om de vloer te plaatsen en het duurt soms wel drie tot vijf dagen voordat de vloer helemaal is opgedroogd. Het is daarna ook niet makkelijk om een dergelijke vloer er weer uit te slopen. Wel is er dan weer het voordeel dat je de vloer kan recyclen. Het materiaal waarvan de vloer is gemaakt kan hergebruikt worden.  

Zoals je ziet wegen de voordelen van een gietvloer op tegen de nadelen ervan en zijn de voordelen ten opzichte van andere vloeren veel groter. De volgende keer dat je gaat verbouwen – denk dan eens na over een gietvloer!