Autogeen lassen, ook wel bekend als gaslassen, is een veelgebruikte lastechniek waarbij een brander wordt gebruikt om metaal te smelten en te verbinden. Deze methode maakt gebruik van een vlam die ontstaat door het verbranden van een brandstofgas met zuurstof, vaak acetyleen. Door de hoge temperaturen die worden bereikt, is autogeen lassen bijzonder geschikt voor het verbinden van verschillende metalen, waaronder staal en aluminium. Wil je een lasapparaat kopen, dat geschikt is voor autogeen? Lees dan verder

 

Toepassingen en voordelen

Autogeen lassen wordt vaak gebruikt in de metaalbewerking vanwege zijn veelzijdigheid. Een belangrijk voordeel van deze methode is de mogelijkheid om zowel dikke als dunne metalen te lassen. Daarnaast kan autogeen lassen ook worden gebruikt voor snijwerkzaamheden, waardoor het een veelzijdige keuze is voor veel doe-het-zelvers en professionals. Een Kemppi lasapparaat is niet geschikt om autogeen te lassen. 

 

Het lassen van aluminium

Het lassen van aluminium vereist speciale aandacht vanwege de unieke eigenschappen van dit metaal. Aluminium heeft een lage smelttemperatuur en een hoge warmtegeleidbaarheid, waardoor het gemakkelijk kan vervormen tijdens het lassen. Voor het lassen van aluminium met autogeen lassen is een goede beheersing van de techniek essentieel.

 

Gietaluminium lassen

Gietaluminium lassen is een specifieke uitdaging binnen het lassen van aluminium. Gietaluminium bevat vaak verontreinigingen en heeft een andere structuur dan gewalst aluminium, wat het moeilijker maakt om een sterke lasverbinding te krijgen. Het gebruik van de juiste vulmaterialen en lastechnieken is cruciaal om een goede las te verkrijgen. Een autogeen lasset bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder de brander, gascilinders, slangen en regelaars. Het kiezen van de juiste lasset is belangrijk voor het behalen van optimale lasresultaten. 

 

Veiligheid en voorzorgsmaatregelen

Veiligheid is een cruciaal aspect bij het werken met autogeen lassen. Zorg ervoor dat je altijd de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen draagt, zoals een laskap, handschoenen en beschermende kleding. Het is ook belangrijk om in een goed geventileerde ruimte te werken om blootstelling aan schadelijke dampen te minimaliseren. Controleer regelmatig de apparatuur op lekken en zorg ervoor dat de gascilinders goed zijn vastgezet.

 

Autogeen lassen is een veelzijdige en krachtige lastechniek die geschikt is voor een breed scala aan toepassingen, van het lassen van aluminium tot gietaluminium. Door het gebruik van hoogwaardige apparatuur, kun je de kwaliteit van je lassen verbeteren en de efficiëntie van je werkzaamheden verhogen.