De kleine tafel

De grote salontafel wordt steeds vaker vervangen door één of twee bijzettafels. De bijzettafel wordt ook veelvuldig gebruikt als nachtkastje, of als plek om een plant op te zetten. Vroeger op mijn kamer had ik houten fruitkratjes die ik na het schuren geverfd had.

Design
Het doet me denken aan de Rietveld Krat bijzettafel die in de jaren 30 door Rietveld ontworpen is. Deze bijzettafel was onderdeel van een serie lowbudget meubels welke gemaakt konden worden uit de kratten waarin destijds meubilair vervoerd werd. Ook is er een remake van de bijzettafel van Gispen. De tafeltjes zijn altijd met een stalen onderstel en met een mdf of glazen blad. Er is ook een mimiset van drie tafeltjes beschikbaar. Als je ze niet gebruikt kun je ze onder elkaar kwijt.

Design
Eileen Gray staat nog steeds bovenaan voor wat betreft de functionaliteit en design. De originele versie, wat er is namaak, is een praktische in hoogte verstelbare bijzettafel. De bijzettafel is beschikbaar met drie verschillende tafelbladen. Van origine is het frame van glanzend chroom, maar is ook in het zwart met poedercoating leverbaar. Het ronde blad is van glas of metaal. De ‘adjustable 1027 table’ ontworpen in 1920, heeft een eigen vorm en groeide uit tot een van de meest geliefde design iconen van de twintigste eeuw.

Gebruik
Bijzettafels zijn veelzijdige en multifunctionele meubels. Je gebruikt ze als extra tafel in de woonkamer. Omdat ze mobiel en kleiner zijn, kunnen ze snel verplaatst worden zijn ze voor verschillende doeleinden gebruiken. De ideale bijzettafel moet tegen een stootje kunnen. Daarnaast moet ze ook passen bij de rest van je interieur.

Een apart model is de Hinge bijzettafel. De tafel is een ontwerp van de Nederlandse ontwerper Lex Pott en wordt geproduceerd door Puik Design. De Hinge is zowel functioneel als decoratief een blikvanger in huis. De bijzettafels worden vervaardigd in zeven stijlvolle kleurencombinaties en zijn verkrijgbaar in een small, medium en large variant. De basis van de bijzettafels is geïnspireerd op traditionele scharnieren. De bijzettafel is gemaakt van plaatstaal.