De meeste toekomstige ouders kunnen niet wachten om een babykamer te creëren. Vooral moeders weten er wel raad mee. Waar moet die babykamer eigenlijk aan voldoen? 

 

Laten we vooropstellen dat die kamer functioneel moet worden ingericht. Met een wiegje of klein ledikantje, een commode, kledingkast en eventueel een fijne stoel voor de ouders om vanuit daar het kindje te voeden. 

 

Zorg voor een luieremmer binnen handbereik en plek voor de luiertas

 

Zorg voor een makkelijke en vaste plek voor de luiertas. Zet ergen een prullenbak of luieremmer binnen handbereik voor de ouders en kleed de kamer gezellig aan. Kies voor kleur of houd het eenvoudig en rustig. Zorg voor mooie raambekleding en comfortabele vloerbedekking. Je kunt het heel persoonlijk maken, en dan is er nog de vraag: wordt het een jongen of een meisje. Veel ouders stemmen daar de inrichting op af, maar dat hoeft natuurlijk niet. 

 

Wat veel mensen vergeten is dat de kamer ook aan een aantal veiligheidseisen moet voldoen. Het is net als bij de aanschaf van een anti diefstal rugzak, je voorkomt er veel ellende mee. In dit geval zien we geen gevaar van zakkenrollers, maar gaat het erom dat je de baby veilig kunt wassen en verschonen en dat het kindje veilig slapen kan. 

 

De commode doet daar dienst voor en het is goed te letten op onder meer de werkhoogte, die in ieder geval 90 centimeter moet zijn. Voor het bovenblad geldt over het algemeen een minimale breedte van 75 centimeter en een diepte van 60 centimeter. Daarmee is er genoeg ruimte om het kindje te verschonen. 

 

Het is belangrijk om de zij- en achterkant te voorzien van een rand die minimaal 3 centimeter hoog is. Natuurlijk moet de commode stabiel zijn en van glad materiaal zijn gemaakt, zodat het kindje zich niet kan bezeren wanneer het erop ligt.

 

De plaats van meubels is belangrijk en moet veilig zijn

 

Ook een wieg en spijlenbedje moeten veilig zijn, met niet te veel ruimte tussen de spijlen en leg er een gezond matras in. Zet zo’n bedje overigens niet te dicht in de buurt van gordijnen. Als het kindje groter wordt en in zijn of haar ledikant kan staan, kunnen ze daaraan gaan trekken. Warme verwarmingsbuizen op grijpafstand zijn ook niet slim. 

 

Dat het kindje uiteindelijk niet bij een stopcontact kan, klinkt logisch, maar het wordt vaak vergeten. Zorg ervoor dat het kind vanuit bed of vanaf de commode daar niet bij kan, of doe er stopcontactdopjes in. Dat is sowieso een goed idee. Dus als de aanstaande vader in de bouwmarkt is, kan hij deze maar beter even meenemen in zijn heuptas heren