In deze tijd van extreme prijsstijgingen op de woningmarkt is er de keuze om niet te gaan kopen, maar om te gaan huren. Toch is het ook moeilijk om in bepaalde gebieden een geschikte woning tegen een redelijke prijs te huren. Soms gaat het zo ver dat zelfs op huurhuizen geboden kan worden. Is de behoefte om met hoge urgentie een woning te vinden, dan kan men in de verleiding komen om te overbieden op de gevraagde huurprijs. Iets wat bij koopwoningen eigenlijk al heel gewoon is.

Bij koopwoningen biedt men gemiddeld zo’n 50.000 euro boven de vraagprijs. Dat is een behoorlijke overbieding. Vooral in de randstad is de woningnood hoog. Ondanks dat de overheid van plan is tot 2030 1 miljoen nieuwe huizen te gaan bouwen, zal dit het onmiddellijke woningaanbod niet ineens vergroten.

Punten
Indien je toch op korte termijn van plan bent te gaan verhuizen, kijk dan niet alleen goed naar de staat van het huis maar kijk ook op welke locatie die staat. Ook bij een huurhuis is het raadzaam om eerst het huis van onder tot boven te laten inspecteren. Zo is het bij een woningbouwverenigingen meestal het geval dat de staat van het huis en de aanwezige voorzieningen met punten beoordeeld worden. Hoe hoger het aantal punten, des te hoger de huurprijs.

Label
Bij een koopwoning is het normaal dat je een expert naar het huis laat kijken of een taxateur in de arm neemt. Bij een huurwoning is het zeker de moeite waard om een deskundige het huis te laten bekijken en te laten controleren of de huurprijs in overeenstemming met het gebodene is. Zijn er bijvoorbeeld kale houten vloeren in het huis dan is houtenvloer isoleren iets wat zeker meegenomen moet worden. Tegenwoordig heeft elk huis ook een energielabel, waarbij wordt gekeken hoe energiezuinig een huis is en of deze ook volledig geïsoleerd is. Heeft een huis een rood of oranje label dan lekt het huis warmte en energie naar buiten. Is het een koophuis hou er dan rekening mee dat je spouwmuurisolatie kosten zult moeten maken. Zo’n investering loont zeker de moeite als je het huis nog op gas is aangesloten. Reserveer in ieder geval een budget als je een huis gaat kopen dat je nog verder moet gaan isoleren. Heeft het huis nog houten vloeren hou dan ook rekening met vloerisolatie kosten. Maak een compleet plan zodat je huis straks in ieder geval een groener energielabel heeft.

Locatie
Ga je een nieuw huis kopen, kijk dan ook goed naar de locatie waar dit huis gebouwd gaat worden. Het blijkt dat de overheid bij het plannen van nieuwe woningen en bedrijfspanden te weinig rekening houdt met risico’s als overstromingsgevaar. Vooral in gebieden waar grote rivieren zoals de Maas, Waal en Rijn doorstromen is het gevaar van overstroming groot. Zo zijn er grote uiterwaarden waar rivieren in kunnen overstromen en waar dus zeker niet gebouwd gaat worden. Andere factoren waar rekening mee gehouden moet worden zijn bodem, natuur, landschap en cultuurhistorie. Zo kan de aanwezigheid van beschermde dieren bouwprocessen vertragen of helemaal niet door laten gaan.