Bouw of verbouw je puur en alleen voor eigen gewin of bouw je ook aan de toekomst? De toekomst van een wijk, een stad, en uiteindelijk natuurlijk van ons allemaal? “De keuzes die je als ondernemer op het gebied van vastgoed maakt, laten zien uit welk hout je gesneden bent”, aldus Joshua Camera, CEO van PEX Real Estate. 

Deze fundamentele vraag vormt volgens Camera dan ook een essentieel onderdeel van de filosofie van PEX Real Estate, een bedrijf in de vastgoedsector dat duurzaamheid en langetermijnplanning hoog in het vaandel heeft staan.

Korte termijn versus lange termijn

Camera wijst op de gestage toename van beleggers die nieuw zijn op de vastgoedmarkt. “Velen van hen denken vaak niet langer dan een x-aantal jaren vooruit”, legt hij uit. “Deze beleggers renoveren een woning, verhuren deze en zijn van plan hem binnen enkele jaren weer te verkopen. Dit zorgt echter voor problemen in de toekomst.” Joshua Camera pleit ervoor om verder te kijken dan wat er de komende tien jaar gaat gebeuren. Hij benadrukt dat als je daadwerkelijk voor de toekomst wil bouwen, je moet nadenken over wat de volgende generatie ermee gaat doen. “Dit gaat verder dan een moreel argument. Duurzame materialen en verduurzamingsmaatregelen betalen zich op den duur namelijk terug.”

Kwaliteit waarborgen

“Met PEX Real Estate zijn we actief bezig met het realiseren van kwalitatief hoogwaardige, duurzame binnenstedelijke nieuwbouwwoningen. Deze woningen voldoen niet alleen aan de huidige vraag, maar zullen ook over twintig jaar nog maar weinig onderhoud nodig hebben.” Joshua Camera benadrukt dat dit niet alleen de juiste keuze is, maar ook een slimme zakelijke keuze: “Het gebruik van duurzame materialen en verduurzamingsmaatregelen draagt niet alleen bij aan een schonere wereld, maar zorgt ook voor een betere waardebehoud van het vastgoed op de lange termijn.”

Bureaucratische belemmeringen

Overheden kunnen ook een belangrijke rol spelen in het versnellen van de verduurzaming in de vastgoedsector. Het wegnemen van bureaucratische belemmeringen is hierbij essentieel, volgens Joshua Camera. “Daarnaast zijn er ook infrastructurele knelpunten die verduurzaming bemoeilijken en kostbaar maken. Het leggen van zonnepanelen op oude daken in de stad, het isoleren van muren en het installeren van een grondwaterpomp zijn uitdagingen die specifiek zijn voor de binnenstedelijke omgeving. Deze belemmeringen maken verduurzaming in de binnenstad lastiger en duurder in vergelijking met buitenstedelijke gebieden.”

Het pad naar een duurzame toekomst

“PEX Real Estate streeft ernaar om de mentaliteit van verduurzaming in de hele sector te verspreiden. Ik ben echt van mening dat als we echt een schoner leven willen, iedereen zijn steentje moet bijdragen. Ik verwelkom maatregelen die de verduurzaming stimuleren, zowel vanuit ideële overwegingen als vanuit financieel oogpunt. Het uiteindelijke doel is een schonere wereld,” en Joshua Camera erkent dat niet iedereen deze verandering als prettig zal ervaren. Hij onderstreept echter dat overheden door middel van beleid de kwaliteit van de woningvoorraad kunnen waarborgen.

“Ik zie duurzaamheid als essentieel voor de toekomst van de vastgoedsector en mijn bedrijf is bereid om de uitdagingen aan te gaan die dit met zich meebrengt. Door te bouwen voor de toekomst, met oog voor duurzaamheid en langetermijnplanning, kan de vastgoedsector een belangrijke rol spelen in het realiseren van een duurzame en leefbare wereld.”