Als huiseigenaar heb je waarschijnlijk nagedacht over de invloed van je badkamerinrichting op het milieu. De badkamer heeft de neiging om meer water, chemicaliën en papierproducten te gebruiken dan elke andere kamer in huis en is daarom vaak de eerste stop op weg naar het creëren van een milieuvriendelijk huis. “Groen gaan” in de badkamer is een geweldige manier om geld te besparen, water te besparen en de gezondheidsrisico’s van het gebruik van reinigingsmiddelen vol schadelijke chemicaliën te vermijden. In deze blog gaan we het hebben over de basisprincipes van een milieuvriendelijke badkamer.

Waterzuinige toiletten en douchekoppen

Wist u dat de meeste toiletten goed zijn voor ongeveer 30 procent van het huishoudelijk waterverbruik? Een waterbesparende toiletpot is een van de eerste stappen die je kan nemen voor een milieuvriendelijke badkamer. 

Veel huiseigenaren denken ten onrechte dat ze door het installeren van een zeer efficiënte douchekop in hun eentje de waterdruk zullen verlagen, wat niet het geval is. De meeste modellen hebben geen invloed op de waterdruk en sommige filteren of verwijderen zelfs sporen van chloor in het water. Traditionele douchekoppen verbruiken gemiddeld 2,5 liter water per minuut, terwijl waterbesparende douchekoppen 1,5 liter water per minuut gebruiken, of minder! Zo heb je een milieuvriendelijke douche!

Overweeg keramische tegels

Voor degenen die een complete renovatie overwegen, is keramische tegels de juiste keuze. Keramische tegels worden niet gemakkelijk beschadigd door vocht en sommige kunnen zelfs worden gemaakt in een productieproces met weinig impact. Je kan milieuvriendelijke tegels vinden door te zoeken naar woorden als ‘post-industrieel’ en ‘post-consumer’. Tegels die onder deze categorieën vallen, worden vaak gemaakt van gerecyclede flessen en autoruiten. Let daarnaast op verven met een label met een laag vluchtige organische stof (VOC); deze zijn minder giftig en er is vastgesteld dat ze geen negatieve effecten hebben op de kwaliteit van de binnenlucht.

Overschakelen naar LED’s

Als je de overstap naar LED’s nog niet hebt gemaakt, is dit de perfecte gelegenheid om dat te doen. Dankzij enorme technologische vooruitgang kan de consument nu “warme” LED-lampen vinden, die dezelfde gezellige kleur zullen creëren als ouderwetse gloeilampen. Overstappen op led is een van de gemakkelijkste manieren om te besparen: niet alleen wordt je energierekening merkbaar lager, maar je vervangt ook veel minder vaak lampen. LED-lampen verbruiken gemiddeld 80 procent minder energie en gaan 25 keer langer mee dan gloeilampen.

Maak schoon met zelfgemaakte (en milieuvriendelijke) producten

Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat conventionele schoonmaakproducten schadelijk kunnen zijn voor zowel de planeet als jouw gezondheid. Als je op zoek bent naar manieren om jouw badkamer veilig en ecologisch schoon te maken, is een beetje zuiveringszout gemengd met azijn alles wat je nodig hebt .

Van badhanddoeken tot toiletpapier in jouw toilet, de kans is groot dat alles in jouw badkamer meer “groen” kan worden gekocht. Door gecertificeerde biologische producten te kopen, kan je erop vertrouwen dat jouw badkamerroutine een lagere ecologische voetafdruk heeft en dat de gebruikte artikelen veilig en gezond zijn voor jouw lichaam. Deze producten hebben ook een grotere wereldwijde implicatie – ze gebruiken vaak natuurlijke ingrediënten die afkomstig zijn van fairtrade-organisaties; dus je ondersteunt ook ethische bedrijfspraktijken.

Voer waterbesparende praktijken uit

Water besparen en het milieu helpen hoeft niet zo ingewikkeld te zijn als het vervangen van toiletten of het installeren van keramische tegels, het kan zo simpel zijn als het beperken van douches en het controleren van het waterverbruik. Door kortere douches te nemen, de kraan dicht te draaien tijdens het tandenpoetsen of scheren, kun je milieuvriendelijk worden beginnen met het herstellen van de gewoonten en dagelijkse routines van jou en jouw gezin.