Een souvenir meenemen van vakantie is altijd leuk, maar niet als het souvenir ervoor zorgt dat je iedere ochtend wakker wordt met jeuk. Daar wordt niemand gelukkig van, vooral wanneer er ook nog eens opvallende rode puntjes ontstaan die dicht bij elkaar liggen. Hier moet wel sprake zijn van een bedwantsenbeet! Ben jij benieuwd naar dit parasitaire beestje? Lees dan gauw verder! 

Bedwantsen? Wat zijn dat?

De bedwants, ook wel een bedluis genoemd, is een insect van ongeveer zes millimeter klein. De kleur van een bedwants verandert wanneer ze gegeten hebben. Bedwantsen voeden zich namelijk met het bloed van een mens. Wanneer ze zich vol hebben gegeten met bloed, worden ze donkerrood van kleur. Wist je dat bedwantsen drie tot vier keer hun eigen gewicht aan bloed kunnen opnemen? Daarentegen kunnen ze ook tot wel 400 dagen zonder bloed leven! Ondanks dat je ze nauwelijks kunt waarnemen met het blote oog, hebben ze wel een opmerkelijke geur, namelijk de geur van amandel.

Hoe komen bedwantsen in mijn woning?

Bedwantsen kunnen op verschillende manieren je huis binnen komen. Je bent op vakantie geweest en je neemt ze per ongeluk mee als een ongewilde souvenir. Ook via tweedehands meubilair, tierelantijntjes of kleding kun je deze beestjes in huis krijgen. Vooral wanneer je van de kringloopwinkel houdt, is het dus belangrijk om extra voorzichtig zijn. ‘s Nachts wanneer jij lekker warm ligt te slapen in je bed, komen ze tevoorschijn uit hun schuilplaats voor een bloedmaaltijd. 

Waar verstoppen bedwantsen zich meestal?

Bedwantsen houden niet van licht en verstoppen zich daarom in of achter stopcontacten, in spleetjes of kieren in je bed of achter plinten. Soms zitten ze achter loszittend behang, in bedlampjes, in gordijnen of nachtkastjes. Op de gekste plaatsen kunnen ze zich verstoppen, maar altijd in de buurt van jouw bed, want dát is namelijk hun ‘restaurant’. De warmte die jij uitstraalt en de kooldioxide die je uitademt tijdens het slapen zijn erg aantrekkelijk voor een bedwants. Als de bedwants dat voelt of ruikt, weet hij dat jij in bed ligt en komt hij tevoorschijn, klimt op je en voedt zich met jouw bloed.


Hoe kan ik zelf bedwantsen bestrijden?

Bedwantsen bestrijden is geen gemakkelijke klus. Maar er zijn wel een aantal dingen die je alvast kunt doen. 

  • Was je beddengoed en kleding op 60 graden.
  • Was je vloerkleed (indien mogelijk) en gordijnen op 60 graden
  • Verplaats geen spullen uit besmette kamers naar andere ruimtes om te voorkomen dat de bedwantsen eruit vallen.
  • Grondig stofzuigen is ook erg belangrijk

Het wassen van je kleding, beddengoed, gordijnen of vloerkleed zal niet direct resulteren in het doden van alle beestjes. Het is erg belangrijk om zeker te weten waar de bedwantsen allemaal zitten om ze ook daadwerkelijk te kunnen bestrijden. 

Wat kan een professionele bedwantsbestrijding voor mij betekenen?

Het wordt aangeraden om de bedwantsen door een professional te laten bestrijden. Bedwantsen kunnen zich namelijk overal verstoppen en daarnaast kunnen ze ook per ongeluk meegenomen worden naar andere slaapkamers. Tijdens het bestrijden van de bedwantsen is het erg belangrijk om geen kiertje of spleetje over te slaan. Een professionele bestrijder gaat daarom zeer nauwkeurig te werk zodat je gegarandeerd verlost wordt van de bedwantsen. Na de behandeling krijg je ook nog eens adviezen om bedwantsen in de toekomst te voorkomen!