Niets is zo akelig als koude voeten. Ze geven je lichaam het signaal dat dat de temperatuur niet op orde is en binnen no time heb je het helemaal koud. De thermostaat hoger zetten kan helpen maar de lucht vlak bij de vloer zal het langst koud blijven. En dus blijven je voeten ook lang koud. 

 

Herkenbaar? Bij koude voeten helpt een kopje thee of koffie maar een beetje. Ook sloffen en dikke sokken helpen soms niet eens. Grote kans dat je dan last hebt van koude tocht of trek over de vloer. Het isoleren van je vloer kan dit wel verhelpen. 

 

De verwarming hoger zetten, helpt dus niet. Het zorgt alleen voor een hoge energierekening. Belangrijk is om te weten waar de tocht vandaan komt. Deze kou kan namelijk op een aantal manieren ontstaan. Onder andere door naden en kieren maar ook door een slecht geïsoleerde vloer, bodem of kruipruimte. Hierdoor kan de koude lucht alleen richting jouw vloer. En dat voel je aan je voeten. 

 

De vloer isoleren, hoe doe je dat? 

Een vloer isoleren kan op meerdere manieren. Bij alle manieren is het doel te zorgen dat de vloer van je woning minder koud is. Als eerste kun je vloerisolatie aanbrengen vanuit de kruipruimte. Dit is over het algemeen de meest rendabele optie. De kruipruimte moet hiervoor natuurlijk wel toegankelijk zijn en minimaal 50 cm hoog. Door de onderkant van de vloer te isoleren komt er minder lucht/tocht. 

 

Een andere optie is bodemisolatie in de kruipruimte. Is de onderkant van de vloer isoleren geen optie dan is dit een goed alternatief. Het is ideaal voor vochtige en lage kruipruimtes en zorgt ervoor dat het vocht vanuit kruipruimte afremt en geïsoleerd wordt. 

 

De laatste optie is een vloerisolatie vanaf de bovenkant. Mocht je geen kruipruimte hebben of is deze helemaal niet toegankelijk, dan blijft alleen vanaf de bovenkant isoleren over. Meestal wordt in deze situatie een zwevende dekvloer geplaatst en daarna een nieuwe vloer. Deze optie is daardoor ook direct de meest kostbare. 

 

Subsidie

Omdat duurzaamheid belangrijk is, is de SEEH subsidie tijdelijk, tot en met 31 december, verhoogd. Een van de doelen is isolatie op (bestaande) vloeren. De regel is wel dat je minstens twee energiebesparende maatregelen uitgevoerd en betaald hebt. Als tweede optie kun je dan bijvoorbeeld denken aan spouwmuurisolatie of het plaatsen van kunststof kozijnen. De maatregelen moeten uitgevoerd worden door een specialist en in de periode tussen 15 augustus 2019 en 31 december 2020. 

 

Kosten en besparingen

De kosten van vloerisolatie zijn afhankelijk van vele factoren. Denk aan het isolatiemateriaal, het vloeroppervlak en de gewenste isolatiewaarde. Een vloer isoleren vanuit de kruipruimte is daarbij goedkoper dan van bovenaf. Dit is mede omdat je hierna een nieuwe vloer dient te plaatsen. 

Ook de besparing is afhankelijk van meerdere factoren. Onder andere van het soort huis. Zo is de besparing bij een tussenwoning lager dan bij een vrijstaande woning (maar de energiekosten bij een vrijstaande woning zijn dan ook hoger dan bij een tussenwoning). 

Bij een tussenwoning is de besparing toch al gauw zo’n € 200 euro per jaar, bij een hoekwoning is dit gemiddeld € 250 en bij een vrijstaande woning € 320 per jaar.