Elk jaar is het een komen en gaan van trends, ook als het gaat om stadstuinen. Inmiddels is 2024 begonnen, wat dus ook de start is voor diverse nieuwe hypes. In dit artikel presenteren we de beste trends in stadstuinen voor het nieuwe jaar, die zijn bepaald door Tuinbranche Nederland. 

 

Meaningful Earth 

In het jaar 2024 blijven wildernis en natuurlijk tuinieren een dominante rol spelen. De trend genaamd ‘Meaningful Earth’ legt nog meer nadruk op de aarde als een symbool van vruchtbaarheid en koppelt dit aan een verbinding met het verleden. Dit resulteert in een rustgevend gevoel van verbondenheid met de wortels van onze cultuur. De tuin krijgt een ruwe en ongetemde uitstraling, waarbij bruintinten de hoofdrol spelen. Een grindpad wordt onderbroken door stevige houten bielsen, terwijl grote, onbewerkte rotsblokken een natuurlijke plek in de tuin vinden. De natuurlijke borders lijken op willekeurige wijze te zijn ontstaan, en de combinatie van planten met siergrassen versterkt dit karakter. Cortenstalen plantenbakken, met hun fraaie roestbruine kleur, passen naadloos binnen deze tuintrend, evenals een ronde (vuur)schaal die is omgetoverd tot een minivijver met waterplanten en een robuuste tuinoverkapping.

 

Viva La Vida

De opgewekte tuintrend genaamd ‘Viva La Vida’ draait om het vurig vieren van het leven met passie en levendige kleuren. Het warme kleurenpalet, bestaande uit tinten zoals roze, rood, oranje en geel, brengt een subtiele tropische en mediterrane sfeer tot stand. Houten of gevlochten rieten tuinmeubels worden harmonieus gecombineerd met levendige tuinkussens, versierd met franjes en kwasten. Door deze stijl toe te passen, transformeert je eigen tuin tot een zomers toevluchtsoord, waar je kunt ontsnappen aan de alledaagse drukte, maar ook de perfecte setting kunt creëren voor een feestje met vrienden en familie rond een lange eettafel. De zorgvuldig gekozen beplanting draagt bij aan een intieme sfeer, terwijl fladderende vlinders en zoemende bijen het ultieme zomergevoel versterken: Viva la Vida! 

 

Gentle Paradox

Ondanks de opvallende contrasten die kenmerkend zijn voor de ‘Gentle Paradox’-trend, straalt de tuin een vriendelijke en dromerige sfeer uit. Harde materialen worden verzacht door het gebruik van rustige pastelkleuren. Ronde en ovale vormen, die doen denken aan kiezels of stenen, veroveren de tuin, zoals te zien is in het waterornament. Dit contrast komt ook terug in de beplanting, waar robuuste planten harmonieus samenkomen met zachte, wuivende siergrassen en zomerbloeiers in pastelkleuren. Deze combinatie versterkt het dromerige beeld en maakt de tuin tot een plek van ontspanning, waar je stress kunt loslaten en nieuwe energie kunt opdoen. 

 

Groene Klimaatpleinen

De fundamenten van de nieuwste tuintrends in 2024 zijn gebaseerd op klimaatbestendigheid. In samenwerking met gemeenten en waterschappen heeft Tuinbranche Nederland het Groen Klimaatplein geïntroduceerd, te vinden bij ongeveer 60 tuincentra in Nederland. Dit plein biedt een scala aan slimme producten en overvloedige inspiratie om je eigen tuin klimaatbestendig te ontwerpen of aan te passen. Kernpunten van deze aanpak omvatten de aanleg van groene daken, effectief watermanagement, het verminderen van bestrating en het bevorderen van biodiversiteit. Hiermee wordt een stap gezet in de richting van een meer duurzame en milieuvriendelijke benadering van tuinieren.