Als we aan planten denken dan denken velen van ons aan planten in het algemeen. We denken niet aan specifieke kenmerken die een plant heeft of dat zij passen bij het milieu waarin wij ze willen planten. Daarom zal de term bladhoudende haagplanten voor veel mensen een vreemde term zijn. Om er toch achter te komen wat bladhoudende haagplanten zijn kunt u dit artikel lezen. We kijken hier naar de voordelen van bladhoudende haagplanten. Maar dat niet alleen! Ook de nadelen van bladhoudende haagplanten komen aan bod en tevens komen bladverliezende haagplanten onder de spotlight! Laten we van start gaan met wat bladverliezende haagplanten nou zijn.

Wat zijn bladverliezende haagplanten en wat zijn dan bladhoudende haagplanten?

Haagplanten zijn planten die in een haag groeien. Dit zijn dus vaker dan niet planten die kunnen klimmen. Bladverliezende haagplanten zijn daarbij planten die hun bladeren verliezen wanneer de temperatuur koud wordt. Een goed voorbeeld hiervan zijn glansmispel. Bladhoudende haagplanten zijn dan haagplanten die juist geen bladeren verliezen tijdens de kou. Een voorbeeld van bladhoudende haagplanten zijn klimop.

Wat zijn de nadelen en voordelen van bladhoudende haagplanten

 Zoals elke haagplant kan deze gaan woekeren. Dit gebeurt wanneer de haagplant nauwelijks tot niet gesnoeid wordt. Een haagplant moet goed gesnoeid kunnen worden om in toom gehouden worden. Hierdoor zorg je ervoor dat de haagplant niet de gehele tuin of haag zal overnemen. Het voordeel van bladhoudende haagplanten is natuurlijk dat deze hun bladeren niet verliezen in de herfst en winter. Hierdoor hoef je in deze periode geen bladeren op te vegen in de tuin. Het bladeren verliezen is dan ook gelijk een nadeel voor de bladverliezende haagplant als deze vergeleken wordt met de bladhoudende haagplant.

Tuinonderhoud

Natuurlijk hebben we hierboven al kort gehad over het woekeren van haagplanten. Maar in deze paragraaf willen we nog even benadrukken hoe belangrijk tuinonderhoud is. Door je planten op tijd te snoeien zullen ze namelijk altijd mooi blijven en door het snoeien van planten die bloeien kan je er ook voor zorgen dat ze elk jaar enorm mooie bloemen produceren. Het snoeien van je planten is daarom erg belangrijk. Zo blijft je tuin mooi.

Om je tuin mooi te houden is snoeien echter niet genoeg. Vergeet ook het onkruid niet te verwijderen. Onkruid is een hardnekkige planten die de grondstoffen van andere planten steelt. Geef je planten daarom de beste kans tijdens het bloeiseizoen door al het onkruid tot aan de wortel te verwijderen. Onkruid verwijderen kan je met de hand doen of je kan onkruidverdelger gebruiken. Let wel op dat onkruidverdelger schadelijk kan zijn voor planten, dieren en mens. Zorg er daarom voor dat je je huisdieren en kinderen binnen houdt wanneer je gebruik maakt van onkruidverdelger.