Het ziet er altijd heerlijk uit in films en in reclames om na een zware dag, compleet uitgeteld, neer te ploffen in een heerlijk bed. Dit komt doordat je altijd een heerlijk opgemaakt bed ziet met precies het juiste type dekbedovertrek. Visuele impressies zijn heel belangrijk voor het menselijk brein en dus maakt of staat je bed bij het design van je dekbedovertrek. 

Daarnaast is de juiste stof uitkiezen natuurlijk ook cruciaal want het moet ook comfortabel aanvoelen. In deze blog vertellen wij jou precies waar je op moet letten om ook van jouw bed een droompaleis te maken met een dekbedovertrek naar jouw smaak.

De praktische benodigdheden van een goed dekbedovertrek

Een dekbedovertrek moet goed bij jouw bed passen en ook goed bij jouw dekbed. Allereerst kijk je natuurlijk naar de grote van je dekbed. Dekbedden hebben over het algemeen een standaardmaat. Maar kijk wel goed welke maat bij jouw dekbed van toepassing is want er zijn meerdere standaardmaten.

Je weet nu welke maat je moet hebben, waar let je dan nog meer op? Kijk naar de afsluiting van het dekbedovertrek. Deze kan namelijk met een dubbele laag stof zijn waardoor het dekbed er niet uit kan schieten. Het grote voordeel is dat je geen andere materialen in je bed hebt dan stof.

Echter zien we ook veel dekbedovertrekken met knopen en ritsen, handig om het dicht te houden. Een nadeel is dat je metalen materialen aan de onderkant van je dekbed hebt. Dit wordt vaak mooi weggestop met stof maar soms merk je het toch.

Wat voor materialen zijn er en wat is aan te raden voor de overtrek van je dekbed?

Over materialen gesproken, wat zijn er voor type materialen en wat is waar de juiste keuze? Je kan kiezen voor lichtere materialen maar ook voor wat zwaarder materiaal. Dit is volledig afhankelijk van hoe warm jij het wil hebben in bed en hoe warm je dekbed al is. 

Katoen heeft als voordeel dat het goed vocht absorbeert, daarnaast is het van nature een sterk materiaal en zal het dus erg lang mee gaan. Een variant daarop is katoen-satijn. Deze variant heeft als eigenschap wat koeler aan te voelen. Daarnaast heeft het een haast hotelachtige look doordat het glanst.

Een andere optie is een flannellen dekbedovertrek. Flanel is erg zacht en houdt warmte beter vast. Als laatste populaire keuze heb je nog linnen. Linnen is een zeer duurzaam product en heeft een mooie natuurlijke uitstraling.

Wat voor design is nou voor jou de geschikte keuze?

We weten nu waar je op moet letten bij het kopen van een dekbedovertrek. De maat en het materiaal zijn gekozen, stap 3 is het design. Een optie is natuurlijk om voor een egaal design te gaan. Geen poespas, geen rare patronen, gewoon een mooi strak dekbed. De kleur bepalen we straks.

Maar je kan ook afwisselen of voor alleen maar patronen kiezen. Dan zijn er nog veel opties over. Zo heb je dekbedovertrekken waar de kleur langzaam feller of doffer wordt. Maar je kan ook voor patronen gaan zoals cirkels, blokken of strepen. 

Wat de juiste keuze is voor jou hangt in dit geval erg af van je smaak en ook van de inrichting van de rest van je slaapkamer. Wil je bijvoorbeeld dat je bed een rustig blok is in een redelijk volle slaapkamer dan kan een egale kleur een goede keuze zijn.

Wat de kleur van je dekbedovertrek doet met je slaapkamer

Dan is er nu nog één laatste keuze overgebleven en die is zeker niet onbelangrijk, de kleur! Laten we beginnen met lichte kleuren. Het voordeel van een lichte kleur is dat het de slaapkamer extra licht maakt en dit geeft een meer ruimtelijk gevoel. Het grootste nadeel van lichte dekbedovertrekken is dat het gevoeliger is voor vlekken. 

Daarom kan je ook voor donker gaan, dit geeft de kamer een warmere look. Dit is dan ook een populaire keuze in de herfst en winter wanneer je jouw slaapkamer wat knusser wilt maken.

Als laatste keuze heb je nog felle kleuren. Heb je een specifieke kleur die je prachtig vindt dan is dit natuurlijk altijd een hele goede keuze! Al met al is de keuze altijd goed zo lang het dekbedovertrek jouw slaapkamer maar de sfeer geeft die jij zoekt! Kijk ook hier eens voor meer inspiratie!