Als je van plan bent om een huis te kopen of te huren, dan komt er natuurlijk veel op je af. Het is ook een spannend moment in je leven, want je woning, of je het nu huurt of koopt, is het fundament van je bestaan. 

 

Het is de plek waar je terugkomt na een lange werkdag om heerlijk te relaxen, maar ook de plaats waar veel mensen tegenwoordig werken, hun gezin stichten en bezig zijn met andere zaken. Daarom is het niet verstandig om een impulsieve beslissing te nemen, maar daarentegen vooraf de juiste vragen aan jezelf te stellen. Maar wat zijn die vragen dan?

Past de plek waar je wil wonen bij jou?

De meeste mensen gaan ergens wonen om praktische redenen en dat is ook logisch. Als student wil je bijvoorbeeld het liefst een kamer in een studentenstad huren, want dat is wel zo praktisch en dan kun je optimaal genieten van het bruisende studentenleven aldaar. Als werkende ga je natuurlijk het liefst op een plaats in de buurt van je werk wonen. 

 

Je moet je echter wel afvragen of de plek waar je gaat wonen wel echt bij je past. Ben je bijvoorbeeld het type dat van rust houdt? Dan is het niet verstandig om in het centrum van een grote studentenstad te wonen. 


Wil je dagelijks veel beleven en houd je van drukte en mensen om je heen? Dan kun je beter niet in een afgelegen dorpje gaan wonen. We begrijpen natuurlijk dat je niet altijd de keuze hebt als het gaat om je woonplek, maar soms kun je beter een stukje verder reizen voor je werk of studie dan dat je op een plaats woont die niet bij je past.  Voor advies kun je natuurlijk altijd de experts van KIJCK.nl inschakelen. 

Wat heb je echt nodig?

Natuurlijk heeft iedereen het liefst een huis met alle voorzieningen die je je kunt wensen, maar helaas is dat niet altijd realistisch. De woningproblematieken in Nederland zijn je ongetwijfeld niet ontgaan. Het is wel goed om eisen te hebben, want optimaal woongenot is natuurlijk belangrijk. Tegelijkertijd is het ook belangrijk om je af te vragen wat je echt nodig hebt

 

Waar hecht je heel veel waarde aan? Dit kan bijvoorbeeld iets relatief simpels als een ligbad in de badkamer zijn, maar bijvoorbeeld ook een tuin. Vraag je af wat je echt belangrijk vindt en schrijf dit vervolgens op en ga met dit lijstje op zoek naar je droomwoning!

Wat is je maandelijkse inkomen en wat is het maximale budget?

Daarnaast moet je ook niet vergeten om naar de financiële zaken te kijken. Misschien ben je een grootverdiener en komt er bijvoorbeeld maandelijks netto meer dan €3.000 binnen. Dat is natuurlijk fijn, maar je zit er dan ook niet op te wachten om de centjes waar je hard voor gewerkt hebt uit te geven aan de vaste lasten.