Wanneer je in een huurwoning woont, is het aanleggen en onderhouden van de elektriciteit over het algemeen een verantwoordelijkheid van de verhuurder. Over het algemeen wordt het de huurder zelfs uitdrukkelijk verboden om hier zelf aan te sleutelen. Zo’n clausule in het huurcontract dient op de eerste plaats voor de veiligheid van de huurder zelf, maar is ook handig vanuit het oogpunt van uniformiteit. Wanneer immers alle woningen in een bepaalde woonwijk op dezelfde manier ingericht zijn, is het voor een verhuurder veel eenvoudiger om snel bepaalde aanpassingen te laten doorvoeren. Maar wanneer je zelf wel de vrijheid hebt om bepaalde zaken zelf ter hand te nemen, zul je wel voldoende kennis van zaken moeten hebben.
Soms zijn er van die kleine klusjes, die je het liefste meteen zelf wilt uitvoeren. Een kleine uitbreiding in de meterkast bijvoorbeeld. Daarvan kan al sprake zijn bij de aanschaf van een videodeurbel. Voor zo’n bel heb je meestal een transformator met een hogere capaciteit nodig. Met de juiste componenten voor je meterkast is het een relatief eenvoudig karwei om de boel zodanig aan te passen dat je weer een tijdje vooruit kunt. Misschien is dat ook meteen een geschikt moment om een kWh-meter te installeren. Daarmee kun je heel nauwkeurig je elektriciteitsverbruik meten. Zo kom je er al snel achter of je verbruik afneemt en weet je dus of bepaalde besparingsmaatregelen hun effect hebben gehad.
Zonnepanelen
Een aandachtspunt bij het maken van aanpassingen aan de groepenkast is ook de eventuele komst van zonnepanelen. Als je die nu nog niet hebt, doe je er verstandig aan om voorbereid te zijn op zo’n aanschaf. Wanneer je namelijk een flink aantal van die panelen in gebruik neemt, zul je hiervoor een 3-fasenaansluiting moeten hebben. Tegenwoordig krijgen steeds meer woningen al standaard zo’n aansluiting, maar wanneer de woning wat ouder is, is de kans groot dat je een 1-faseaansluiting hebt. Je kunt in dat geval overwegen om een 1/3-fasengroepenkast te installeren. Dit type groepenkast heeft een 3-fasenhoofdschakelaar (4-polig) en een doorverbindkam naar de 1-faseaansluiting. Daarmee kun je op termijn met een simpele handeling de groepenkast direct omschakelen van 1 fase naar 3 fasen.
Veiligheid
Voor het aanleggen van elektrische leidingen gelden strenge regels. Dat is niet voor niets, want bij ondeskundig handelen kan er van alles misgaan. Laat bij voorkeur je meterkast eerst keuren door een erkende expert.
Geef een reactie