De woonkamer is een van de kamers waar men de meeste tijd spendeert. Het is dan ook belangrijk om juist daar een goede sfeer te creëren. Bij het inrichten van de woonkamer vergeten we echter vaak de raamdecoratie, terwijl het ook een essentiële factor is voor de sfeer van de woonkamer. Hoewel je niet meteen in de gaten zal hebben dat bijvoorbeeld houten jaloezieen bijdragen aan de ambiance van je woonkamer, speelt het wel degelijk een grote rol.

Veel mogelijkheden

Raamdecoratie is dus veel meer dan alleen decoratie. Ja, je kunt er jouw interieurstijl mee compleet maken; klassiek of natuurlijk, zoals velvet gordijnen, luchtige inbetweens of houten jaloezieen. Maar met raamdecoratie kun je ook zorgen dat je kamer lekker comfortabel blijft qua temperatuur en je regelt er de lichtinval mee. Kortom, het geeft je veel mogelijkheden om te zorgen dat je woonkamer precies is zoals je het wil hebben.

 

Wil je de raamdecoratie in je woonkamer graag goed aanpakken? Lees dan vooral verder, want wij geven je enkele handige tips!

Kies je stijl

De eerste tip die we je mee willen geven, is om te kiezen raamdecoratie die de stijl van je interieur onderstreept. Zo wordt alles één mooi geheel. Heb jij een moderne, klassieke of natuurlijke stijl? Of houd je meer van industrieel? Houten jaloezieën passen daar perfect bij, zeker wanneer je ze een stoer kleurtje geeft. In de naturel uitvoering sluiten houten jaloezieen weer perfect aan bij een natuurlijke stijl en in romantisch wit bij klassiek. Zo voeg je een extra dimensie toe aan de sfeer van je woonkamer. Ook met gordijnen kun je echt je stempel op je interieur drukken. Door te spelen met kleuren en prints en deze te laten contrasteren of juist aansluiten bij de kleuren van de rest van je inrichting geef je jouw woonkamer de finishing touch.

Let ook op het isolerende aspect

Naast het kiezen voor raamdecoratie in je favoriete stijl en kleur, is er nog een belangrijke factor bij het bepalen van je keuze. We hebben het dan over de mate van isolatie van je raambekleding. Wist je dat je, door slim te kiezen, je energierekening flink omlaag kunt krijgen? Literatuur over isolerende raambekleding wijst namelijk uit dat je middels dit soort bekleding eenvoudig kosten kunt besparen. Over het algemeen isoleren dupli’s het beste, maar elk type raambekleding isoleert iets. Sommige types raamdecoratie isoleren wel wat beter dan andere en op een andere manier. Houten jaloezieen houden je huis bijvoorbeeld lekker koel, terwijl dikke gordijnen de winterse kou buiten de deur houden. Wanneer jij je raamdecoratie aan het bepalen bent, is het dus van groot belang om goed te kijken naar de isolerende eigenschappen om zodoende extra energiekosten te besparen en de atmosfeer in huis comfortabel te houden.

 

Regel de lichtinval met houten jaloezieen

Tot slot is het ook van groot belang om ervoor te zorgen dat je meerdere opties hebt qua lichtinval. Met houten jaloezieen bijvoorbeeld, houd je de zon buiten op een regelbare manier. Dit is een goede manier om de mate van licht in je woonkamer te regelen, waardoor je dit dus altijd kunt aanpassen op basis van de situatie. Wanneer je verschillende soorten raamdecoratie combineert, heb je nog meer mogelijkheden. Een combinatie van houten jaloezieën en gordijnen is hier een goed voorbeeld van. Door een van beide te sluiten, of half of helemaal te openen, kun je precies die lichtinval creëren die je wenst. Daarnaast kun je ook gebruik maken van verduisterende raamdecoratie, wat het mogelijk maakt om de kamer een stuk donkerder en rustiger te maken, maar dit wordt meer toegepast in de slaapkamer. Waar het om gaat is dat je met al deze opties meer controle over de lichtinval in je woonkamer hebt en je zodoende gemakkelijk verschillende sferen creëert.

Zo werken houten jaloezieen

(Video over houten jaloezieen)

 

Vervolg artikel

In dit artikel heb je enkele tips ontvangen op het gebied van raamdecoratie voor je woonkamer. Door te kiezen voor jouw eigen stijl, isolerende raambekleding zoals dikke gordijnen en rekening te houden met de mate van lichtinval, zoals bij houten jaloezieen, zorg je ervoor dat je woonkamer precies de sfeer heeft die je wil hebben. Doe daarom zeker je voordeel met deze tips en geniet van een mooie woonkamer.


Wil je meer weten over hoe jij direct kan wonen? Lees dan  verder op de homepagina van directwonen.