Als er in de zomer weer een hittegolf is, neemt de verkoop van airco’s sterk toe. Zeker nadat corona ervoor heeft gezorgd dat veel mensen thuis werken, is de noodzaak naar verkoeling groot. Het is volstrekt begrijpelijk dat consumenten dan kiezen voor de snelste en gemakkelijkste oplossing, al is dat vaak niet de verstandigste of goedkoopste oplossing. Een airco heeft namelijk meer nut dan het koelen van je woning als het buiten boven de dertig graden wordt. Een goed geïnstalleerde airco kan je woning ook een deel van het jaar verwarmen.

Mobiele airco’s

Mobiele airco’s zorgen bij hoge temperaturen meteen voor verlichting. Het zijn apparaten die tegenwoordig niet meer zo enorm veel energie verbruiken, maar ze maken best veel lawaai. Ook het rendement is niet zo groot. Als je een mobiele airco wilt aanschaffen loont het om een goede constructie te maken voor de afvoer van de warmte. Simpelweg de slang door een open raam naar buiten leiden is zonde, want de warmte die je met de slang afvoert komt dan door het open raam meteen weer naar binnen. Zorg dus voor een afvoer waarbij zo weinig mogelijk buiten warmte naar binnen kan komen. Vooral in de slaapkamer is een mobiele airco handig.

Split airco’s

Bij airco’s die bestaan uit een binnen- en een buitenunit en de zogenaamde monoblock airco’s treedt geen lekkage van warme lucht naar binnen op. Een monoblock airco wordt in huis tegen een buitenmuur gemonteerd. Met gescheiden gaten voor de inkomende en de uit te blazen warme lucht wordt het maximale rendement behaald. Voor de split- en multisplit airco’s geldt hetzelfde. Een ander voordeel van dit type airco’s is, dat ze veel minder geluid produceren dan een mobiele airco. Daarnaast hebben de wat duurdere modellen meestal ook een mogelijkheid om ruimtes te verwarmen.

De prijs van een airco

Vooral bij mobiele airco’s is er een enorme keus in het aantal modellen en de prijzen. Als je zo’n apparaat aan wilt schaffen is het echter verstandig om behalve naar de prijs ook goed te kijken naar de capaciteit en de kwaliteit. Want daar zitten grote verschillen in. Op internet zijn sites te vinden waar de prestaties en de prijzen van de airco worden vergeleken. Bij een mobiele airco heb je niet te maken met de kosten van een airco installatie. Als je zo’n toestel thuis laat bezorgen kun je het zelf installeren. Ook een monoblock airco kan door een handige doe-het-zelver zelf worden gemonteerd.

Montage van een spilt airco

De kwaliteit en het rendement van split airco systemen zijn beter dan van een mobiele airco. Een nadeel van deze systemen is, dat ze een stuk duurder zijn in aanschaf. Dat komt vooral omdat een split airco moet worden aangelegd door een gecertificeerd bedrijf. In een split airco wordt gebruik gemaakt van koudemiddelen, die zeer schadelijk zijn voor het milieu. Voor het omgaan met deze middelen moeten de monteurs speciale diploma’s hebben. Het voordeel van het laten aanleggen van zo’n systeem is, dat het netjes wordt weggewerkt en dat het systeem goed wordt ingeregeld.

Kijk niet alleen naar de aanschafprijs

Als je van plan bent om een airco aan te schaffen is het goed om dat niet in een opwelling te doen tijdens een hittegolf, maar pas na het inwinnen van informatie. Bij het beoordelen van de kosten is niet alleen de aanschafprijs van belang, maar ook het rendement en het verbruik van het apparaat. Kijk dus naar de aanschaf- en de verbruikskosten. Dan kan best blijken dat een wat duurder split airco systeem economisch aantrekkelijker is dan een goedkope mobiele airco. Want zo’n split airco kan een deel van het jaar tegen lage kosten ook zorgen voor de verwarming van het gebouw.