Iedereen heeft wel meerdere stopcontacten in huis. Toch lijkt het soms of we eigenlijk nooit genoeg contacten voor stroom in huis kunnen hebben. We krijgen namelijk steeds meer elektrische apparaten om aan te sluiten op het stroomnet. Je zou zonder stopcontact geen tv kunnen kijken of koffie kunnen zetten. Ook zou je dan geen smartphone of tablet kunnen opladen. Stopcontacten worden dagelijks gebruikt, een ander woord voor zo’n contact, meestal gebruikt door elektriciens, is wandcontactdoos ofwel wcd. Tegenwoordig zijn er contacten met extra functies verkrijgbaar. Wandcontactdozen zijn in verschillende soorten en maten te koop den daarbij aan:

  •         Inbouw- of opbouw
  •         Met of zonder randaarde
  •         Met één of twee usb ingangen
  •         Met één of meerdere schakelaars
  •         Met kinderbeveiliging
  •         Buiten stopcontact
  •         Telefoon- coax- of UTP contactdoos
  •         De stekkerdoos ofwel verlengsnoer met meerdere ingangen 

 

Inbouw- of opbouw stopcontact


In oude huizen zien we vaak nog opbouw contactdozen, ofwel een contact op de muur. In de meeste gevallen liggen de leidingen dan ook op de muur. Je komt opbouw ook tegen in bijvoorbeeld schuren en garages. Tegenwoordig wordt in huis bijna altijd een inbouw stopcontact geplaatst waarbij de leidingen in de muur weggewerkt zijn. Je kunt inbouw wandcontactdozen ook nog onderverdelen in half inbouw en volledig inbouw. Een volledig ingebouwd contact ligt iets dieper in de muur dan een half ingebouwd stopcontact. 

Stopcontact met of zonder randaarde


Een contactdoos kan geaard (met randaarde) of niet geaard (zonder randaarde) zijn. Een stopcontact met randaarde ligt dieper in de muur en is te herkennen aan de twee pinnetjes in het contact. Randaarde zorgt ervoor dat apparaten met een randaarde stekker, door wat voor een oorzaak dan ook, niet onder stroom kunnen komen te staan. Zeker in vochtige ruimtes zoals badkamer en keuken is randaarde verplicht.

Stopcontact met extra’s


Een contactdoos met één of twee usb ingangen is handig als je naast je smartphone ook een tablet wil opladen. Je kunt gewoon het contact gebruiken, bijvoorbeeld voor een schemerlamp én daarnaast twee apparaten opladen. Een kind veilig contact is fijn wanneer er in huis kleine kinderen aanwezig zijn. In een stopcontact voorzien van kinderbeveiliging kunnen kinderen namelijk geen pinnetjes of andere dingen steken waardoor een stroomstoot voorkomen kan worden.

Buiten stopcontacten


Er zijn speciale buiten contacten waarbij het getal dat op het stopcontact de beschermingsgraad tegen vuil en vocht aangeeft, de IP beveiligingsklasse (International Protection Rating). Deze codering voor elektrische apparatuur staat voor de mate van beveiliging van het betreffende apparaat. De code geeft aan in hoeverre het stopcontact of apparaat beveiligd is tegen inkomend vuil of water. Hoe hoger het cijfer hoe beter de bescherming. Het eerste cijfer staat voor de mate van stofvrij zijn, het tweede cijfer voor de waterbestendigheid. Dit geld niet alleen voor contacten maar ook voor andere apparaten zoals bewakingscamera’s, lampen of lasdozen.