Menig woning is voorzien van centrale verwarming. Een prima manier om er ’s winters warmpjes bij te zitten, maar de radiatoren passen vaak totaal niet bij de rest van je interieur. Natuurlijk kun je overwegen om dure designradiatoren aan te schaffen, maar het monteren daarvan is een hele klus. Bovendien weten veel mensen nog niet zeker op welke manier ze hun woningen in de toekomst gaan verwarmen. Is het dan de vele moeite waard om radiatoren daadwerkelijk in zijn geheel te gaan vervangen? Nee! Het kan gelukkig een stuk simpeler en ook aanmerkelijk voordeliger.

De functie van de radiator

Een radiator maakt deel uit van het verwarmingssysteem. Doorgaans zijn radiatoren van metaal gemaakt. Dat is belangrijk, want er stroomt water doorheen dat een hoge temperatuur heeft. Om die reden moet een radiator altijd gemaakt zijn van waterdicht en hittebestendig materiaal. Je hebt radiatoren in allerlei vormen, maar meestal hebben ze een geribbeld oppervlak. Immers, hoe groter het oppervlak is, hoe beter ze de warmte van het water kunnen afgeven aan de lucht in het vertrek. Het feit dat een radiator van metaal is gemaakt, komt handig van pas als je wilt werken met magneten. Een magneet blijft goed aan een radiator zitten en daardoor kun je op simpele wijze een radiatorombouw bevestigen. Hiermee onttrek je de gewone radiator aan het zicht. Je geeft het ding als het ware een nieuw uiterlijk en dat biedt grote voordelen.

Kleur naar keuze

Eén van die voordelen is dat je zelf de kleur kunt kiezen uit een breed kleurenpalet. Vaak zijn radiatoren standaard in een neutrale kleur wit of grijs geschilderd. Je kunt natuurlijk zelf de verfkwast ter hand nemen en er een andere kleur op aanbrengen, maar daarvoor heb je speciale verf nodig en het is ook een hele klus om een radiator mooi te schilderen. Met radiatorbekleding verander je direct de kleur van het object, zonder dat het je enige moeite kost. Ook op het gebied van warmtegeleiding scoort deze oplossing hoge ogen. De ombouw wordt namelijk vervaardigd uit hoogwaardig verzinkt plaatstaal. Dat materiaal is uitstekend in staat om de warmte goed te geleiden. In combinatie met een rooster aan de bovenzijde van de constructie zorg je zo voor een uitstekende warmteafgifte en zal het in huis lekker behaaglijk warm zijn. Een ander pluspunt is dat alles snel en eenvoudig te plaatsen is.