Het is zo ver: Je gaat je ouderlijk huis of studentenhuis verlaten en verhuizen naar je eigen stulpje. eindelijk op eigen benen! Verhuis jij binnenkort naar je eerste eigen huurhuis, dan zijn deze 5 tips voor jou.
Tip 1: Woonklaar maken van je huurhuis
Vraag na hoe je huurhuis opgeleverd gaat worden: het kan zijn dat de woning helemaal kaal opgeleverd wordt. In dat geval moet je zelf vloerbedekking leggen, de muren schilderen /behangen en gordijnen en lampen ophangen. In sommige gevallen kun je de stoffering (vloerbedekking en gordijnen) overnemen van de vorige bewoners. Ga dus tijdig na wat de situatie in jouw nieuwe huis is. Zo kun je eventueel tijd en geld vrijhouden om je nieuwe huurhuis helemaal naar jouw wens te maken.
Tip 2: Je uitzet
In je eerste eigen huis heb je veel spullen nodig die je voorheen nog niet had: een koffiezetter en een bezem zijn zomaar een paar willekeurige voorbeelden. Je hoeft natuurlijk niet vanaf dag één een complete huisraad aan te schaffen, maar sommige spullen zijn wel handig om meteen in huis te hebben. Het is in de meeste gevallen niet nodig om alles nieuw te kopen. Je ouders hebben vast wel wat huisraad dubbel. Daarnaast kun je kijken op Marktplaats of in Facebook-groepen voor gratis spullen. Weet je niet zeker wat je allemaal nodig hebt? Hier vind je een lijst met alle uitzet die je nodig hebt voor je eerste eigen woning.
Tip 3: Kijk of je recht hebt op toeslagen
Als je in een zelfstandige huurwoning woont, kan het zijn dat je recht hebt op huurtoeslag. Je recht op huurtoeslag hangt af van verschillende factoren zoals je inkomen, woonsituatie en huurprijs. Je kunt online gemakkelijk een proefberekening uitvoeren om te kijken of en hoeveel huurtoeslag je kunt ontvangen. Dit scheelt weer op de maandelijkse kosten! Daarmee komen we meteen aan bij tip 4…
Tip 4: Maak een begroting
In je eerste eigen woning krijg je te maken met meer maandelijkse kosten dan je nu gewend bent. Daarom kun je het beste alvast een begroting maken, zodat je zeker weet dat je aan het einde van de maand nog geld hebt om boodschappen te doen. Kijk eerst welke kosten er al inbegrepen zijn in je huurprijs: gas/water/licht, internet/telefoon/tv en gemeentelijke belastingen zijn soms al inbegrepen. Maak daarna een lijst van je vaste maandlasten. Schrijf op wat je nu maandelijks kwijt bent aan vaste kosten zoals je telefoonabonnement, vervoer en hobby’s. Vergeet daarbij niet de nieuwe kosten waarmee je te maken krijgt, zoals verzekeringen en gemeentelijke belastingen mee te nemen. Als je een goed beeld hebt van je vaste lasten, weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan. Weet je niet zeker wat je maandelijkse kosten zijn? Dan vind je hier een overzicht van de kosten van op jezelf wonen.
Tip 5: Geef je nieuwe adres door aan de juiste instanties
Natuurlijk wil je je post zo gauw mogelijk in je nieuwe huis ontvangen. De eerste stap die je hiervoor moet nemen is het aanmelden bij de gemeente. Doe dit op z’n laatst 5 dagen na je verhuizing. De gemeente zorgt ervoor dat je nieuwe adres ook bekend is bij de belastingdienst. Zelf moet je je adres dan nog doorgeven aan alle bedrijven en instanties waarmee je te maken hebt, zoals bijvoorbeeld je bank, sportclub en telefoonprovider. Het grote voordeel als je voor het eerst op jezelf gaat wonen: je ouders of huisgenoten kunnen je post in de eerste periode nog voor je bewaren. Je kunt dan gemakkelijk aan de hand van de bewaarde post zien aan welke instanties je je adreswijziging moet doorgeven. Regel je je adreswijzigingen liever van tevoren, dan vind je hier een handige checklist voor het versturen van adreswijzigingen.
Met deze 5 tips is het verhuizen naar je eerste eigen huurwoning hopelijk weer wat overzichtelijker geworden. Vergeet trouwens vooral niet om, naast deze serieuze taken, je huis in te wijden met een gezellige housewarming. We wensen je heel veel plezier in je nieuwe huis!
Geef een reactie