Ga jij het liefst zo vroeg mogelijk naar buiten? Drink jij je eerste kop koffie op het terras, wanneer de rest van de wijk nog in huis zit? De keuze voor een overkapping aan je woning kan in dat geval een hele interessante zijn. De overkapping biedt je beschutting tegen een buitje, maar ook tegen de wind als je de zijkanten ervan af laat sluiten. Door een terrashaard of bijvoorbeeld heater onder de overkapping te plaatsen, is het er al vroeg in het jaar zeer aangenaam. Naast de keuze voor een losse overkapping aan huis, kan ook een tuinhuis met overkapping het overwegen waard zijn. Wanneer het buiten écht nog te koud is om onder de overkapping te zitten, heb je in het tuinhuis een mogelijkheid om jezelf even terug te trekken en te genieten van de tuin. Een tuin heeft je het hele jaar door veel te bieden! Denk aan de eerste tulpen in het voorjaar, de eerste bijen, vlinders en andere insecten in de zomer, de prachtig gekleurde bladeren in de herfst, enzovoorts. 

Mogelijkheden bij een overkapping aan huis 
Wie voor een overkapping aan huis gaat, heeft keuze uit tal van verschillende modellen. Kies je bijvoorbeeld voor een authentieke houten overkapping, of ga je voor een overkapping met lamellen in het dak ervan? Ook een overkapping met een aluminium- of RVS frame en glaswerk kan een goede optie zijn. Een nadeel van een houten overkapping met bitumen dakbedekking is het gegeven, dat deze veel licht uit de aangrenzende woon- of eetkamer weg kan nemen. Het geldt in het bijzonder voor tussenwoningen, waarbij men geen andere ramen in de wanden heeft. Voor zo’n tussenwoning is een overkapping met lamellen of een glazen overkapping een verstandigere keuze. Zo heb je buiten de gewenste beschutting, zonder dat het binnen al snel te donker wordt. 

Voor- en nadelen van verschillende materialen 
Een houten overkapping past qua uitstraling vaak het beste bij een tuin. Nadeel van hout is dat het materiaal over het algemeen minder lang meegaat dan een aluminium frame. Daarbij vergt het hout meer onderhoud. Denk aan het schuren van de houten palen, om deze vervolgens opnieuw te beitsen. 

Maak een complete tuinkamer van de overkapping 
In het geval van een glazen overkapping kun je overwegen hier een volledige tuinkamer van te maken. Dit doe je door de zijkanten en ook de voorkant ervan afsluitbaar te maken met een glazen schuifpui. In de zomer zet je de wanden volledig open, om de warmte te kunnen laten ontsnappen.